Τι σημαίνει η απόρριψη της ΕΕ για μια μίνι εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Τι σημαίνει η απόρριψη της ΕΕ για μια μίνι εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ
Photo: pixabay.com
Οι αστακοί, τα χημικά προϊόντα και η ευρύτερη συμφωνία που θέλουν οι Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε το αίτημα του εμπορικού αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Λάιτιζερ για κλείσιμο περιορισμένης εμπορικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με επιστολή από την Ευρωπαία Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ που δημοσιεύει το Politico την Τρίτη.

«Ρωτήσατε αν υπάρχει πιθανότητα να συμφωνήσουμε γρήγορα μια μικρή δέσμη δασμολογικών μειώσεων σε ένα περιορισμένο σύνολο βιομηχανικών και αλιευτικών προϊόντων. Αναφέρατε τους αστακούς και τα χημικά προϊόντα ως δύο τομείς, στους οποίους οι ΗΠΑ θα καλωσόρισαν τις περικοπές δασμών από την ΕΕ», σημείωσε η Μάλμστρομ στην επιστολή της προς τον Λάιτιζερ, στις 6 Νοεμβρίου.

Προσθέτει ότι εξέτασε το αίτημα και αποφάσισε ότι «δεδομένων των περιορισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, αυτή η περιορισμένη συμφωνία θα πρέπει να αποτελέσει τμήμα ενός ευρύτερου ντιλ για την απελευθέρωση των δασμών σε διμερές επίπεδο στα βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της αλιείας». Η Μάλμστρομ πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις για μια τέτοια συμφωνία.

Τι σημαίνει αυτό: Η ΕΕ δεν θέλει να μειώσει τους δασμούς χωρίς να έχει παρόμοιες παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ. Δείχνει επίσης ότι οι Βρυξέλλες δεν αναμένουν πλέον ότι ο Τραμπ θα επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα την Τετάρτη. Και όπως σχολιάζει το Politico, μάλλον έχουν δίκιο.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Τετάρτη, λήγει η διορία για να αποφασίσει ο Τραμπ για την επιβολή δασμών σε αυτοκίνητα της ΕΕ, αν και όπως όλα δείχνουν θα πάρει εξάμηνη αναβολή.