Η ΕΕ δεν θέλει να περνάει στα ψιλά γράμματα η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο ίντερνετ

Η ΕΕ δεν θέλει να περνάει στα ψιλά γράμματα η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο ίντερνετ
A person dressed as an internet hacker is seen with binary code displayed on a laptop screen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on August 17, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν οδηγία που θα αξιώνει από τις εταιρείες τεχνολογίας να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζει να καταρτίσει οδηγία τους ερχόμενους μήνες με την οποία θα αξιώνει από τις τεχνολογικές εταιρείες να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ενισχύοντας τις ισχύουσες εκούσιες ρυθμίσεις, σύμφωνα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag που κυκλοφορεί σήμερα, η Επίτροπος σημείωσε ότι οι πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ και οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν 22 εκατομμύρια αδικήματα που σχετίζονται με την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών το 2020, έναντι 17 εκατομμυρίων που είχαν καταγράψει το 2019.

Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό αποτελεί μόνον ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού.

“Θα προτείνω οδηγία τους ερχόμενους μήνες που θα αξιώνει από τις εταιρείες να εντοπίζουν, να αναφέρουν και να αφαιρούν (υλικό) σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών”, σημείωσε η ίδια στη συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα.

“Μια εκούσια αναφορά δεν θα επαρκεί πλέον”, υπογράμμισε.

Βάσει των σημερινών κανονισμών της ΕΕ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσιών ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και μηνυμάτων, όπως το Facebook και η Google, έχουν επιλογή να παρακολουθούν ή όχι τα αδικήματα.

Η Γιόχανσον επισήμανε ότι ο αγώνας κατά της κακοποίησης ανηλίκων θα πρέπει να συντονιστεί καλύτερα και ότι χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό κέντρο για την βελτίωση της πρόληψης, της επιβολής του νόμου και της υποστήριξης των θυμάτων.