Η ΕΕ δίνει κάνει «δώρο» στην Τουρκία την ένταξη, με αντάλλαγμα το προσφυγικό

Η ΕΕ δίνει κάνει «δώρο» στην Τουρκία την ένταξη, με αντάλλαγμα το προσφυγικό
epa04979130 EU Council President Donald Tusk (L) and European Commission President Jean Claude Juncker give a press briefing at the end of an EU Summit, in Brussels, Belgium, late 15 October 2015. EU heads of state and government gathered in Brussels to discuss migration. EPA/OLIVIER HOSLET

Χρήματα έναντι ανάσχεσης των ροών προσφύγων και μεταναστών, είναι η λύση που προτείνουν οι Ευρωπαίοι – Η αντίδραση Τσίπρα και οι κατηγορίες Ρέντσι.

Σχέδιο Δράσης το οποίο είχε διαπραγματευτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις τουρκικές αρχές ενέκριναν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Τουρκία συμφώνησε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία, το ύψος της οποίας θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απελεύθερη της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

«Η επιτάχυνση της διαδικασίας δε σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες», διευκρίνισε ο πρόεδρος Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2016.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως θα υπάρχει «ξεκάθαρη σύνδεση» μεταξύ των επιδόσεων της Τουρκίας στην ανάσχεση της ροής των προσφύγων και της απελευθέρωσης της βίζας.

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, ο πρόεδρος Τουσκ σημείωσε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Frontex και θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί απευθείας επιστροφές παράτυπων μεταναστών. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα να συνδράμουν με εκατοντάδες συνοριοφύλακες έτσι ώστε να ενισχυθούν τα hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία.

Τέλος, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως οι 28 έκαναν μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Τσίπρας: Η ΕΕ κινείται με ρυθμούς χελώνας

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με ρυθμούς χελώνας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι αποφάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίες ταχύτητες, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα υπαρξιακό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από την αρχή της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του διαμερισμού της ευθύνης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η ελληνική πλευρά από τον περασμένο Μάρτιο είχε θέσει την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία ώστε να μειωθούν οι τεράστιες προσφυγικές ροές. Όπως είπε, αναγνωρίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν οι χώρες υποδοχής και με υλικοτεχνική υποδομή αλλά και οικονομική βοήθεια προκειμένου να στηθούν κέντρα υποδοχής και να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης.

Ωστόσο, τόνισε ο πρωθυπουργός, για την Ελλάδα κρίσιμο θέμα είναι να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου σταδιακά να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς τις ακτές της Τουρκίας και να δημιουργηθούν εκεί τα λεγόμενα «hotspots» και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνεται από την Τουρκία. «Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να μειώσουμε το τεράστιο κόστος που αφορά την πιθανότητα απωλειών ζωών στο Αιγαίο από πρόσφυγες που μπαίνουν στις βάρκες των διακινητών και διακινδυνεύουν τη ζωή τους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει ειλικρινή συμφωνία με Τουρκία.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε τη σταθερή της θέση ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να γίνει με όρους αλληλεγγύης και βοήθειας στην Τουρκία από την πλευρά της ΕΕ, αλλά χωρίς υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα. «Η ενταξιακή διαδικασία έχει κάποιες αρχές. Αυτές οι αρχές και οι όροι πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ροές μεταναστών, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, και αυτή ήταν η κοινή θέση όλων των μελών του Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση τόσο από την Ελλάδα όσο και από εταίρους για το τεράστιο κόστος φροντίδας των μεταναστών. Στο ζήτημα αυτό, είπε βαρύνουσας σημασίας είναι η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως για τις χώρες υποδοχής που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού προβλήματος, θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση και ενίσχυση οικονομική για να αντιμετωπισουν με αξιοπρέπεια τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν και να μπορέσουν να δώσουν ανθρωπιστική βοήθεια και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που το έχουν ανάγκη.

«Αυτή είναι μια θέση που θα συζητηθεί στο μέλλον, την οποία υποστηρίξαμε, και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητα της Ελλάδας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ταυτόχρονα στη μεγάλη ανθρωπιστική της υποχρέωση να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες και να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δυσκολίες αυτών των ροών που υπερβαίνουν της δυνατότητές της», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Καρφιά» Ρέντσι για τον Τουσκ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έκανε μια ασυνήθιστη προσωπική επίθεση σε αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, κατηγορώντας τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι προσέβαλε τους ιταλούς με τις δηλώσεις του περί προσφύγων.

Φεύγοντας από την Σύνοδο Κορυφής στην οποία προέδρευσε ο Τουσκ, ο Ρέντσι ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα του αξιωματούχου τηε ΕΕ και πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας, ο οποίος έβαλε την Ιταλία στην ίδια κατηγορία με την Ουγγαρία ως μέλη της ΕΕ που είχαν παραβιάσει κανόνες της Ένωσης στον χειρισμό των μεταναστών.

“Αυτό που είπε ο πρόεδρος Τουσκ έδειξε λίγο σεβασμό για τις προσπάθειες των Ιταλών,” είπε ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι η Ιταλία, που έχει δεχθεί πολλούς μετανάστες επί πολλά έτη, είχε δώσει “μαθήματα πολιτισμού και γενναιοδωρίας” σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ιταλοί διπλωμάτες ανέφεραν ότι η κριτική του Τουσκ ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή γιατί συσχέτισε την Ιταλία με την Ουγγαρία, της οποίας η ακροδεξιά κυβέρνηση έχει χτίσει συρματοπλέγματα για να κρατήσει τους μετανάστες έξω από τη χώρα.

Ικανοποιημένος δηλώνει ο Ολάντ

Ό πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία των λεγόμενων hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία καθώς και για την προοπτική δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία επί τη βάσει του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι θα επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση των διαδικασιών βίζας για τους Τούρκους πολίτες καθώς και οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ως προς την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, δήλωσε ότι δεν έχει προς το παρόν προσδιοριστεί ένα συγκεκριμένο ποσό, αλλά και ότι η ενίσχυση αυτή θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα λάβει η Άγκυρα για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.