Η ΕΕ εγκρίνει τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna για ανοσοκατεσταλμένα άτομα

Η ΕΕ εγκρίνει τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna για ανοσοκατεσταλμένα άτομα
Στρατιωτικός γιατρός ετοιμάζεται να εμβολιάσει, με το εμβόλιο της Moderna για Covid-19, γυναίκα στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Ελληνικού, Παρασκευή 2 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Anne Pollak, Bloomberg

Μια συμβουλευτική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε την τρίτη δόση των εμβολίων κατά του COVID-19 που αναπτύχθηκαν από την Pfizer Inc. και τη Moderna Inc. για άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η επιτροπή ενέκρινε τις ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer, που αναπτύχθηκε μαζί με τη BioNTech SE, για όλους τους ενήλικες τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Για τους ανοσοκατεσταλμένους, επιπλέον δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου μπορεί να δοθούν τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη δεύτερη, ανέφερε η επιτροπή τη Δευτέρα.

«Οι μελέτες έδειξαν ότι μια επιπλέον δόση αυτών των εμβολίων αύξησε την ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων κατά του ιού που προκαλεί τον COVID-19 σε ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων και έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. «Αναμένεται ότι η επιπλέον δόση θα αυξήσει την προστασία τουλάχιστον σε ορισμένους ασθενείς».

Η επιτροπή EMA ακολουθεί τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που έχουν επάρκεια εμβολίων για την κατανομή των δόσεων ή τις ενισχυτικές δόσεις. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων μπορεί σύντομα να εγκρίνει μισή ενισχυτική δόση του εμβολίου της Moderna, θέτοντας το πλαίσιο για να διευρυνθεί περαιτέρω η καμπάνια ενισχυτικών εμβολιασμών των ΗΠΑ μετά από την προηγούμενη έγκριση της επιπλέον δόσης για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν την ανάγκη για ευρεία χρήση ενισχυτικών δόσεων, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε μορατόριουμ φέτος, έως ότου περισσότεροι άνθρωποι εκτός των πλούσιων χωρών μπορέσουν να λάβουν προστασία. Ένα πάνελ αστέρων επιστημόνων πήρε θέση τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι οι πρώτες δόσεις λειτουργούν τόσο καλά που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται ακόμη τρίτη δόση.

Οι κυβερνήσεις θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθούν στην ανοσοποίηση των μη εμβολιασμένων και να περιμένουν περισσότερα δεδομένα για το ποια εμβόλια θα ήταν πιο αποτελεσματικά και σε ποιες δόσεις, υποστήριξαν οι συγγραφείς, στους οποίους περιλαμβάνονται δύο εξέχοντες εμπειρογνώμονες του FDA, στο ιατρικό περιοδικό The Lancet. Βασίστηκαν στην εκτίμησή τους σε ένα ευρύ φάσμα μελετών παρατήρησης στον πραγματικό κόσμο καθώς και σε δεδομένα από κλινικές δοκιμές.

Πηγή: Fortune.com