Η ΕΕ ενέκρινε πρόγραμμα 8 εκατ. ευρώ για την στήριξη διανομέων ταινιών και κινηματογράφων

Η ΕΕ ενέκρινε πρόγραμμα 8 εκατ. ευρώ για την στήριξη διανομέων ταινιών και κινηματογράφων
epa08924681 A view of a billboard for the European recovery plan hanging from the European Commission headquarters, also called Berlaymont building, seen from Schuman square in Brussels, Belgium, 07 January 2021. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31 Δεκεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των διανομέων ταινιών και των κινηματογράφων, που επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού και από τα περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η δημόσια υποστήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μέτρο θα αντιμετωπίσει τις απώλειες που υπέστησαν οι δικαιούχοι μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2020 λόγω του κλεισίματος των κινηματογράφων.

Το ποσό της ενίσχυσης ανά δικαιούχο θα υπολογιστεί με βάση τον αριθμό των θέσεων του κινηματογράφου και για τους διανομείς ταινιών με βάση το χαμένο εισόδημα. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό σύστημα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ ανά εταιρεία και θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021.