Η ΕΕ επιμένει για τον λογαριασμό του Brexit

Η ΕΕ επιμένει για τον λογαριασμό του Brexit
epa06098364 The United Kingdom's Secretary of State for Exiting the European Union, David Davis (L), and Michel Barnier (R), the European Chief Negotiator of the Task Force for the Preparation and Conduct of the Negotiations with the United Kingdom under Article 50, speak at a joint news conference at the end of the second roundof 'Brexit' talks at the EU Commission, in Brussels, Belgium, 20 July 2017. Media reports state that the rights of EU citizens in Britain and financial issues have been the main topics on the agenda of their meeting. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία στα χρηματα που θα πληρωθούν αλλά και στο ζήτημα των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία.

 

Πιο «ξεκάθαρες» θέσεις στα ζητήματα προτεραιότητας όπως είναι τα δικαιώματα των πολιτών και ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία για το διαζύγιο ζήτησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αρμόδιο υπουργό Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων. Ο Μ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες είχαν ως στόχο την παρουσίαση των εκατέρωθεν θέσεων προκειμένου να καταγραφούν τα σημεία συμφωνίας και τα σημεία διαφωνίας. «Αυτό κατέστη εφικτό μόνο εκεί που η Βρετανία είχε ξεκάθαρη θέση» σημείωσε ο Μ. Μπαρνιέ, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση της Βρετανίας για τα δικαιώματα των πολιτών επισήμανε πως υπάρχουν ακόμα «θεμελιώδεις διαφορές» στον τρόπο με τον οποίο θα προστατεύονται τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ην. Βασίλειο. Δήλωσε, δε, ότι η ΕΕ εμμένει στη θέση της ότι τα εν λόγω δικαιώματα θα πρέπει να τα εγγυάται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάτι που αρνείται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναφορικά με τον «οικονομικό διακανονισμό», δηλαδή τις οικονομικές υποχρεώσεις προς την ΕΕ που θα κληθεί να εκπληρώσει το Ην. Βασίλειο πριν την έξοδό του, ο Μ. Μπαρνιέ χαιρέτισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε την ύπαρξη των «υποχρεώσεων» αυτών. Ωστόσο, σημείωσε, ότι μόνο η αναγνώριση δεν είναι αρκετή προκειμένου να προχωρήσει σε μια «ακριβή» ανάλυσή τους. «Περισσότερες διευκρινήσεις για τη θέση της Μ. Βρετανίας είναι απαραίτητες προκείμενου να σημειωθεί πρόοδος και να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα ζητήματα της αποχώρησης. Αυτό που θέλουμε είναι μια ομαλή έξοδος και αυτό προϋποθέτει ότι οι λογαριασμοί θα πληρωθούν» σημείωσε ο Μ. Μπαρνιέ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συνόρων με τη Β. Ιρλανδία, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής σημείωσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο χρειάζεται «πιο λεπτομερή συζήτηση».

Από την πλευρά του, ο Ντ. Ντέιβις χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα αυτήν την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αναμένει κανείς «τέραστια πρόοδο» σε κάθε γύρο. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη και οι δύο πλευρές να επιδείξουν «ευελιξία» προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

«Κανείς δεν περιμένει μια συμφωνία τιμωρίας. Ο Μισέλ και εγώ στοχεύουμε από κοινού σε μια καλή συμφωνία», κατέληξε ο Ντ. Ντέιβις.