Η ΕΕ εξετάζει χορήγηση 3,5 δισ. ευρώ στην Τουρκία για το μεταναστευτικό

Η ΕΕ εξετάζει χορήγηση 3,5 δισ. ευρώ στην Τουρκία για το μεταναστευτικό
epa09083731 EU Commission President Ursula von der Leyen during a video call with Turkey's President Recep Tayyip Erdogan (not pictured) in Brussels, Belgium, 19 March 2021. The EU and Turkey are looking to improve their relations after tensions peaked in 2020 over maritime claims in the eastern Mediterranean. EPA/STEPHANIE LECOCQ / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή σύνοδο στις Βρυξέλλες. Τα χρήματα θα προέλθουν εξ ολοκλήρου από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ και έτσι το ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του.

Άλλα 3,5 δισ. σκέφτεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, για να συνεχίσει να φιλοξενεί Σύριους πρόσφυγες μέχρι το 2024, σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, μέρος ενός μεγαλύτερου περιφερειακού σχεδίου στήριξης προσφύγων για να εμποδίζονται οι μετανάστες από το να φτάνουν στην Ευρώπη.

Το πακέτο συνολικού ύψους 5,77 δισ. ευρώ για την Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία, που κατευθύνεται σε ανθρωπιστικά projects και όχι κυβερνήσεις, στοχεύει στην αποτροπή εισροής νέων μεταναστών στην ΕΕ, ενώ παράλληλα επιχειρεί να κερδίσει χρόνο μέχρι να λήξει ο 10ετής εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.

Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4 εκατ. Σύριους πρόσφυγες και έχει δαπανήσει περισσότερα από 40 δισ. δολάρια για την παροχή βασικών υπηρεσιών, αλλά θέλει οι ευρωπαϊκοί πόροι να καταβληθούν άμεσα στην κυβέρνηση στην Άγκυρα. Οι ηγέτες της ΕΕ, ενοχλημένοι από τον αυξανόμενο αυταρχισμό στην Τουρκία και την επιδείνωση των επιδόσεων σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι απίθανο να αποδεχτούν την απαίτηση αυτή. Κατηγορούν επίσης την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως διαπραγματευτικό εργαλείο, κάτι το οποίο αρνείται η Άγκυρα.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να στηρίξουν την πρόταση χρηματοδότησης της Κομισιόν στη σύνοδο στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον προηγούμενο γύρο χρηματοδότησης των 6 δισ. ευρώ που καταβλήθηκε εν μέρει άμεσα από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, τα χρήματα θα προέλθουν εξ ολοκλήρου από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ και έτσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του.

Αυτό φαίνεται πιθανό πως θα ξανανοίξει τη συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, την οποία εδώ και καιρό οι νομοθέτες κατηγορούν για περιορισμό της ελευθερίας των ΜΜΕ και για φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων χωρίς σωστή δίκη, κάτι που επίσης αρνείται η Άγκυρα.

Στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας για το μεταναστευτικό το 2016, η Τουρκία είχε συμφωνήσει να πάρει πίσω όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που περνούν από το Αιγαίο στην Ελλάδα παράνομα, με αντάλλαγμα περισσότερη χρηματοδότηση. Από την πλευρά της, η ΕΕ έχει υποσχεθεί να καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ευρώπη και να επιταχύνει την ενταξιακή διαδικασία για την Άγκυρα, αν και οι συζητήσεις έχουν «παγώσει».

Οι ηγέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να τις αναβιώσουν, προσφέροντας στην Άγκυρα «την ετοιμότητα της ΕΕ να εμπλακεί με την Τουρκία… να ενισχύσει τη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου που έχει δει το Reuters.