Η ΕΕ φαίνεται απρόθυμη να επιτρέψει την είσοδο ταξιδιωτών που έχουν κάνει κινεζικά εμβόλια

Η ΕΕ φαίνεται απρόθυμη να επιτρέψει την είσοδο ταξιδιωτών που έχουν κάνει κινεζικά εμβόλια
epa08693068 People work at a laboratory of Sinovac Biotech during a government-organized media visiting in Beijing, China, 24 September 2020. Sinovac is a Chinese vaccine maker that is developing the COVID-19 vaccine candidate called CoronaVac. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Grady McGregor

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται απρόθυμη να επιτρέψει την είσοδο ταξιδιωτών που έχουν κάνει κινεζικά εμβόλια, πράγμα που θα κρατήσει ένα πολύ σημαντικό τμήμα τουριστών εκτός της.

Την Κυριακή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε στους New York Times ότι οι Αμερικανοί και άλλοι ταξιδιώτες που εμβολιάστηκαν με εμβόλια εγκεκριμένα από την ΕΕ θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη από το καλοκαίρι, ως μέρος του προγραμματισμένου συστήματος διαβατηρίων εμβολιασμού της ΕΕ.

«Ένα πράγμα είναι σαφές», είπε η von der Leyen στους New York Times. «Και τα 27 κράτη μέλη θα αποδεχθούν, άνευ όρων, όλους εκείνους που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει εγκρίνει τέσσερα εμβόλια κατά του COVID-19, εκείνα από τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και τους Αμερικανούς παρασκευαστές εμβολίων Pfizer, Johnson & Johnson και Moderna (Η ΕΕ λέει ότι έχει επίσης εξασφαλίσει δόσεις ή βρίσκεται σε διερευνητικές συνομιλίες για τέσσερα ακόμα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη γερμανική εταιρεία CureVac και το Novavax από τις ΗΠΑ.)

Όμως, προς το παρόν, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει οποιοδήποτε κινεζικό εμβόλιο, υποδηλώνοντας ότι το σύστημα διαβατηρίων εμβολιασμού στην Ευρώπη μπορεί να αποκλείσει τους Κινέζους τουρίστες και άλλους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με τα πέντε εμβόλια κατά του COVID-19 της Κίνας που χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Από τα τέλη Μαρτίου, η Κίνα έχει διανείμει περισσότερα από 115 εκατομμύρια εμβόλια σε περισσότερες από 70 χώρες, σύμφωνα με τη βρετανική ερευνητική εταιρεία Airfinity. Εσωτερικά, η Κίνα έχει επίσης χορηγήσει πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις των δικών της εμβολίων.

Άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας ή άλλα εμβόλια που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει ακόμη εγκρίνει θα μείνουν επίσης εκτός του καθεστώτος ελεύθερης μετακίνησης, αλλά ο αποκλεισμός των τουριστών που έχουν κάνει τα κινεζικά εμβόλια ειδικότερα θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία.

Η Ευρ. Επιτροπή δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο στις παρατηρήσεις της  von der Leyen. Είναι πιθανό η απόφαση για την αποδοχή ταξιδιωτών που εμβολιάζονται με εμβόλια κινεζικής παραγωγής να μπορεί να ληφθεί κατά περίσταση από κράτος σε κράτος.

Πηγή: Fortune.com