Η ΕΕ φουντώνει τον παγκόσμιο εμπορικό «πόλεμο» για τον χάλυβα

Η ΕΕ φουντώνει τον παγκόσμιο εμπορικό «πόλεμο» για τον χάλυβα
epa05895251 Crude steel is melted in the steel plant of German corporation ThyssenKrupp in Duisburg, Germany, 07 April 2017. Media report ThyssenKrupp plans to inform works counsel on 07 April 2017 about company's plans to restructure it's European steel business. ThyssenKrupp and Indian Tata Steel are in merger negotiations. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Δασμούς ως και 33% στις εισαγωγές από Βραζιλία, Ιράν, Ρωσία και Ουκρανία αναμένεται να επιβάλει η Ένωση.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την επιβολή δασμών ύψους έως και 33% στις εισαγωγές χάλυβα θερμής έλασης σε ρολά και φύλλα από τη Βραζιλία, το Ιράν, τη Ρωσία και την Ουκρανία, για να αντιμετωπίσει τις τεχνητά χαμηλές τιμές τους, αναφέρει έγγραφο το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η ΕΕ έχει επιβάλει πάνω από 40 μέτρα αντιντάμπινγκ για την προστασία των παραγωγών χάλυβα στην Ευρώπη, τα οποία στην πλειονότητα τους στοχοθετούν την Κίνα. Τον Ιούνιο, η ΕΕ επέβαλε δασμούς ύψους που φθάνουν ακόμη και το 35,9% στις κινεζικές εισαγωγές χάλυβα θερμής έλασης σε ρολά ή φύλλα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου.

Ο χάλυβας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία του κόσμου, μετά από αυτή του πετρελαίου και του αερίου, και η προσοχή της ΕΕ τελευταία επικεντρώνεται σε άλλους εισαγωγείς, καθώς τα μέτρα που είχαν στόχο να αναχαιτιστούν οι φθηνές κινεζικές εισαγωγές έφεραν αποτέλεσμα.

«Αν και η κατάσταση είναι κάθε άλλο παρά τέλεια, το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες, θα συμβάλλει να μειωθεί η πίεση από τις εισαγωγές στην ΕΕ και αναμένεται να τονώσει τις προσδοκίες για τα έσοδα των (ευρωπαϊκών) χαλυβουργιών», ανέφερε σε σημείωμά της προς τους πελάτες της η τράπεζα επενδύσεων Jefferies.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο σε θέματα εμπορικής πολιτικής στην ΕΕ, άρχισε έρευνα για τις εισαγωγές χάλυβα από τη Βραζιλία, το Ιράν, τη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά και τη Σερβία τον Ιούλιο του 2016, έπειτα από μια καταγγελία της Eurofer, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Σιδήρου και Χάλυβα.

Η έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι οι εισαγωγές χάλυβα θερμής έλασης από όλες τις χώρες πλην Σερβίας αυξήθηκαν και κατέλαβαν το 12,6% της αγοράς σε όλη την ΕΕ από τα μέσα του 2015 μέχρι τα μέσα του 2016, από το 7,5% το 2013, με τις τιμές να έχουν πέσει κατά σχεδόν το ένα τέταρτο, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε την έρευνά της για τις εισαγωγές χάλυβα από τη Σερβία χωρίς να καταλήξει στην επιβολή δασμών, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ωστόσο πρότεινε την επιβολή δασμών 16,3% στον χάλυβα που εισάγει στην Ευρώπη η ArcelorMittal Βραζιλίας, 17,5% στον χάλυβα της Usinas Siderurgicas και 15,7 στις εισαγωγές της Companhia Siderurgica National.

Στις ρωσικές εταιρείες του κλάδου, η Κομισιόν εισηγείται να επιβληθούν στην NLMK δασμοί 15,0%, στην MMK 33,0% και στην PAO Severstal 5,3%.

Όσον αφορά τις ιρανικές εταιρείες της βιομηχανίας χάλυβα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να επιβληθούν στην Mobarakeh Steel Co δασμοί ύψους 23%. Στην Ουκρανία, ο όμιλος Metinvest αντιμετωπίζει δασμούς 19,4%.

Οι δασμοί αυτοί αναμένεται να επιβληθούν την 6η Οκτωβρίου.