Η ΕΕ γυρίζει την πλάτη στον Τραμπ και δηλώνει ότι θα τιμήσει τη συμφωνία με το Ιράν

Εντελώς αντίθετη γραμμή από τις ΗΠΑ ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει δεσμευμένη στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν παρά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν και θα διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που ήρθησαν βάσει της συμφωνίας του 2015.

«Όσο το Ιράν συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του που σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα … η ΕΕ θα παραμείνει δεσμευμένη στη συνεχιζόμενη, πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι 28 κυβερνήσεις της ΕΕ.

«Η άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ουσιώδες μέρος της συμφωνίας … Η ΕΕ υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι αυτό θα συνεχιστεί», προσθέτουν.

Πηγή στους θεσμούς της ΕΕ δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου στη Σόφια, τη στρατηγική της ένωσης σε σχέση με την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Ξεκινούν ήδη οι προεργασίες για την επόμενη μέρα

Οι Ευρωπαίοι «θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεών (τους)» στο Ιράν, «απευθυνόμενοι στην αμερικανική κυβέρνηση» μέσω της ΕΕ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και θα προσβάλουν, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, οποιαδήποτε επιζήμια για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μέτρα τυχόν ακολουθήσουν την αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσβάλει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου οποιοδήποτε μονομερές μέτρο πλήξει τα συμφέροντα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και θα απαντήσει με αναλογικό τρόπο, σε συμφωνία, φυσικά, με τους κανόνες του διεθνούς οργανισμού», προειδοποίησε ο Μπενζαμέν Γκριβό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών ευρωπαϊκών χωρών της Ομάδας των 5 (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) που έχουν υπογράψει το 2015 την συμφωνία η οποία έχει ως στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, θα συναντηθούν την Δευτέρα με εκπροσώπους του Ιράν για να εξετάσουν τρόπους για τη διαφύλαξή της.

«Θέλουμε να παραμείνουμε εντός της συμφωνίας , να εξασφαλίσουμε επίσης ότι το Ιράν θα παραμείνει και ότι θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση», επέμεινε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «ανάφλεξης» και «συγκρούσεων», εάν το Ιράν αποσυρθεί από την συμβιβαστική λύση του 2015 και παρασύρει και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής σε μία κούρσα ατομικών εξοπλισμών.

Διαβάστε ακόμη: Παγκόσμια ανησυχία για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν

«Δεν είναι αποδεκτό οι ΗΠΑ να παίζουν τον οικονομικό χωροφύλακα του πλανήτη»

Ανακοινώνοντας την αποχώρηση των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε την πιο ακραία επιλογή για τις κυρώσεις: όλες οι επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των ξένων εταιρειών, που βρίσκονται ήδη στο Ιράν έχουν από τρεις έως έξι μήνες για να αποχωρήσουν. Στην αντίθετη περίπτωση θα πληγούν από τιμωρητικά μέτρα που θα τους κλείσουν την πρόσβαση προς τις αμερικανικές αγορές. Και όσες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για νέα συμβόλαια οφείλουν να τα εγκαταλείψουν αμέσως. Η γαλλική κυβέρνηση θα καλέσει εντός των προσεχών ημερών τις γαλλικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν και να εξετάσουν τι μέτρα μπορούν να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να υπάρξει το μέγιστον της προστασίας από τις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν είναι αποδεκτό οι Ηνωμένες Πολιτείες να παίζουν τον οικονομικό χωροφύλακα του πλανήτη.

Και η Ρωσία δηλώνει ότι η συμφωνία ισχύει

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε κι εκείνος από την πλευρά του ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μία ημέρα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα του από αυτή.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο επεσήμανε ότι ο Λαβρόφ θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στη Μόσχα για να συζητήσουν την κατάσταση.

«Φυσικά το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς σε διάφορες επαφές με τους εταίρους μας. Και σίγουρα θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών», δήλωσε ο Γκρούσκο.

Διαβάστε ακόμη: Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που «χτυπήθηκαν» από την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν