Η EΕ πηγαίνει στα δικαστήρια την AstraZeneca για μη έγκαιρη παράδοση εμβολίων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εταιρεία απέτυχε να παραδώσει τις συμφωνημένες δόσεις του εμβολίου κατά κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει αξιόπιστη στρατηγική», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε νομική δράση εναντίον της AstraZeneca τη Δευτέρα για την αποτυχία της εταιρείας να παραδώσει τις συμφωνημένες δόσεις του εμβολίου κατά κορωνοϊού στο μπλοκ, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν τη Δευτέρα.

«Η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική για την εξασφάλιση έγκαιρης παράδοσης εμβολίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.

Βάσει του συμβολαίου, η εταιρεία έχει δεσμευθεί να καταβάλει «τις καλύτερες εύλογες προσπάθειές της» για να παραδώσει 180 εκατ. δόσεις εμβολίου στην ΕΕ το δεύτερο φετινό τρίμηνο, από ένα σύνολο 300 εκατ. δόσεων για την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο.

Όμως η εταιρεία ανέφερε σε δήλωσή της στις 12 Μαρτίου πως έχει στόχο να παραδώσει μόνο το ένα τρίτο αυτής της ποσότητας. Μια εβδομάδα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νομική επιστολή στην εταιρεία, ως το πρώτο βήμα μιας επίσημης διαδικασίας για την επίλυση διενέξεων.

«Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίζεται και από τις 27 χώρες μέλη.

«Μερικοί όροι του συμβολαίου δεν έγιναν σεβαστοί και η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να προτείνει μια αξιόπιστη στρατηγική για την εξασφάλιση της έγκαιρης παράδοσης των δόσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος εξηγώντας τι προκάλεσε την κίνηση της Κομισιόν. «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει ταχεία παράδοση επαρκούς αριθμού δόσεων που δικαιούνται οι ευρωπαίοι πολίτες και για τις οποίες δόθηκε υπόσχεση στη βάση του συμβολαίου», δήλωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας Stephen Donnelly δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει νομική δράση εναντίον της AstraZeneca επειδή δεν συμμορφώθηκε στις συμβατικές της υποχρεώσεις προς την ΕΕ και ότι η Ιρλανδία θα συμμετείχε στην κίνηση αυτή.