Η ΕΕ προετοιμάζει έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Προς εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου

Η ΕΕ προετοιμάζει έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Προς εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου
Flag of Europe or European Flag is the symbol of Council of Europe Coe and The European Union EU as seen in the Belgian capital Brussel. Brussels, Belgium on November 19, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
ΕΕ: Δεν θα πληρώσουμε με ρούβλια το ρωσικό αέριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από ένα εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, το οποίο η Κομισιόν προετοιμάζει, καθώς η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρώσει την Τρίτη τις εργασίες της για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Για να διατηρήσει ενωμένο το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία «εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Το εμπάργκο πετρελαίου είναι πιθανό να εφαρμοστεί σταδιακά ούτως ή άλλως, πιθανότατα να τεθεί σε πλήρη ισχύ μόνο από τις αρχές του επόμενου έτους, έχουν αναφέρει αξιωματούχοι.

Η Ευρώπη είναι ο προορισμός για σχεδόν τις μισές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας – παρέχοντας στη Μόσχα μια τεράστια πηγή εσόδων που χώρες όπως η Λετονία και η Πολωνία λένε ότι πρέπει να περικοπεί, για να σταματήσει η Μόσχα να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πληρώσει στη Ρωσία σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Συνολικά, η ΕΕ εξαρτάται από τη Ρωσία για το 26% των εισαγωγών πετρελαίου της, αλλά αυτή η εξάρτηση ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών.

Η Σλοβακία και η Ουγγαρία, και οι δύο στη νότια διαδρομή του αγωγού Ντρουζμπά που μεταφέρνει ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη, εξαρτώνται ιδιαίτερα, καθώς έλαβαν αντίστοιχα το 96% και το 58% των εισαγωγών αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η Γερμανία είναι υπέρ της επιβολής εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, ανέφερε τις τελευταίες ημέρες ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί ένα εμπάργκο πετρελαίου, έχοντας αρχικά αντισταθεί υπό τον φόβο του οικονομικού κόστους.

Με 555.000 βαρέλια την ημέρα, η Γερμανία εισήγαγε το 35% του αργού πετρελαίου της από τη Ρωσία το 2021, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες το μείωσε στο 12%, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας σε μια ενημέρωση για την ενεργειακή ασφάλεια χθες Κυριακή.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε χθες ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πετρέλαιο το οποίο εξάγει η Ρωσία.

Η Γερμανία, δήλωσε η Μπέρμποκ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, είναι πλέον «έτοιμη» να αντεπεξέλθει χωρίς να αγοράζει αργό από τη Ρωσία για αρκετά χρόνια. Νέες συμφωνίες για την προμήθεια αργού μείωσαν κατά πολύ την εξάρτηση του Βερολίνου από τη Μόσχα όσον αφορά τον εφοδιασμό με αργό, εξήγησε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το μερίδιο του πετρελαίου της Ρωσίας που καταναλώνεται στη Γερμανία έπεσε από το 35% στο 12% μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες

Σύμφωνα με «Έκθεση Προόδου» που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομίας, η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο έχει περιοριστεί από 35% σε 12% και αφορά κυρίως το πετρέλαιο που καταλήγει στο διυλιστήριο του Σβεντ στο Βρανδεμβούργο, το οποίο ανήκει στη Rosneft, συνδέεται με τον ρωσικό αγωγό Ντρούσμπα (Φιλία) και προμηθεύει με καύσιμα την ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου. Σήμερα δόθηκε μάλιστα στη δημοσιότητα επιστολή της πόλης Σβεντ προς τον υπουργό Οικονομίας, στην οποία εκφράζεται ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός εμπάργκο. «Μείναμε άναυδοι με τις ανακοινώσεις σας», γράφουν οι τοπικοί παράγοντες. Το διυλιστήριο της περιοχής απασχολεί σήμερα περισσότερους από 1.200 εργαζόμενους.

«Εκεί η κατάσταση θα είναι κάπως δύσκολη, σε περίπτωση απότομης διακοπής. Και δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι η προμήθεια θα είναι πάντα εγγυημένη. Θα υπάρξουν σίγουρα μεγάλα άλματα τιμών ή καθυστερήσεις στην προμήθεια μεταξύ άλλων, αλλά ως χώρα δεν θα πέσουμε σε πετρελαϊκή κρίση», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Χάμπεκ.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ακόμη ότι οι συνέπειες ενός πετρελαϊκού εμπάργκο για τη Ρωσία δεν μπορούν να προβλεφθούν, διότι θα μπορούσε να προκληθεί εκτόξευση των τιμών παγκοσμίως και όλοι οι εξαγωγείς πετρελαίου – συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ρωσίας – θα ωφελούνταν. «Αν ο Πούτιν κερδίζει περισσότερα χρήματα πουλώντας λιγότερο πετρέλαιο, τότε έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι καταναλωτές στη Γερμανία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες τιμές, σημείωσε ο υπουργός, καθώς το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις. «Αυτή είναι η πικρή σκληρή αλήθεια», πρόσθεσε και προέβλεψε προβλήματα στις εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού, υψηλό κόστος πρώτων υλών και έλλειψη εξειδικευμένων εργαζόμενων. «Πρόκειται για κρίσεις οι οποίες σωρεύονται τώρα η μία πάνω στην άλλη», εξήγησε και επισήμανε ότι η μεσαία οικονομία βρίσκεται υπό πίεση. «Η πανδημία, η ακριβή ενέργεια και η έλλειψη προσωπικού συνδυάζονται τώρα πολύ άσχημα», δήλωσε.

Ο κ. Χάμπεκ πάντως κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια. «Η αλληλεγγύη προς την Ουκρανία απαιτεί τώρα ταχεία και δραστική μείωση της προμήθειας ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία», δήλωσε, στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Ερωτώμενος αν έχει κάποιο μήνυμα για τη Μόσχα, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε: «Σταματήστε τον πόλεμο και πηγαίνετε στα σπίτια σας!»

Το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ πρόκειται να παρουσιαστεί στους πρεσβευτές των κυβερνήσεων της ΕΕ την Τετάρτη.