Η ΕΕ θα αναζητήσει τα κατάλληλα μέτρα έναντι της Τουρκίας

Η ΕΕ θα αναζητήσει τα κατάλληλα μέτρα έναντι της Τουρκίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας, λόγω των συνεχιζόμενων εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας, λόγω των συνεχιζόμενων εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό ανέφερε ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων της ΕΕ. Επιπλέον, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνεδρίασης, η ΕΕ αποφάσισε να «παγώσει» πέρα από τις ενταξιακές συνομιλίες και τις εργασίες για την Τελωνειακή Ένωση.

«Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ή να ολοκληρωθούν περαιτέρω κεφάλαια και δεν προβλέπεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την πρόταση της Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία, οι υπουργοί της ΕΕ αποφάσισαν να παραπέμψουν τη λήψη αποφάσεων στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου 2019. «Λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου και της σημασίας του θέματος, το Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό, με στόχο την επίτευξη σαφούς και ουσιαστικής απόφασης το συντομότερο δυνατόν και όχι αργότερα από τον Οκτώβριο του 2019», αναφέρουν σχετικά τα συμπεράσματα της συνεδρίασης. Ειδικότερα, ο επίτροπος Χαν εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε «θεσμικά προβλήματα» που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες, και συγκεκριμένα ανέφερε πως ο Γερμανός υπουργός επικαλέστηκε έλλειψη χρόνου που δεν επέτρεψε στη γερμανική Βουλή να συζητήσει το ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο επίτροπος Χαν δήλωσε «εξαιρετικά αισιόδοξος» ότι τον Οκτώβρη τα κράτη-μέλη θα είναι σε θέση να ανάψουν το πράσινο φως. Τόσο ο επίτροπος, όσο και ο Ρουμάνος υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, Τζορτζ Τσιάμπα που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, τόνισαν τη σημασία της διατήρησης του «μομέντουμ» της Συμφωνίας των Πρεσπών και εξέφρασαν ικανοποίηση για το γεγονός, ότι οι υπουργοί κρατάνε ζωντανή, έστω και με αυτήν την καθυστέρηση, την ευρωπαϊκή προοπτική για τις δύο χώρες.

Την ίδια ώρα, στα 3.000 μέτρα βρίσκεται η γεώτρηση του γεωτρύπανου Πορθητής (Φατίχ), δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του στο Finiki 1. Ανακοίνωσε επίσης ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας Γιαβούζ, ξεκινά την Πέμπτη για το σημείο γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα ξεκινήσει εργασίες αρχές Ιουλίου.

«Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να επιδιώκουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα δείπνο στην Κωνσταντινούπολη που διοργάνωσε μια τοπική οργάνωση. Πρόσθεσε επίσης ότι ξένες χώρες δεν μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις μελών του πληρώματος πλοίων εξερεύνησης αερίου κοντά στην Κύπρο.

Στην πρώτη του αντίδραση το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την ΕΕ για μεροληψία και ότι κατέστησε τις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ σε όμηρο του Κυπριακού.

Από το Βόλο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής 20 αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία και ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι καλά προετοιμασμένες για να αποτρέψουν όλες τις παράνομες ενέργειες». «Είναι ώρα για διάλογο και όχι για προβοκατόρικες ενέργειες», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, που ήταν παρών στην τελετή.

«Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε για να υπάρξει ένα αυστηρό μήνυμα προς κάθε πλευρά, ότι με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα» επισήμανε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοσταθμό σταθμό REAL FM .

«Η Ελλάδα μέσα στις διεθνείς συμμαχίες της είναι ισχυρή όσο ποτέ. Το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υψηλό και η αποτρεπτική μας ικανότητα είναι πάρα πολύ υψηλή. Αυτό μπορεί να είναι ένα μήνυμα και προς την Τουρκία, αλλά και για τον ελληνικό λαό ώστε να αισθάνεται ασφαλής. Δεν πρέπει ούτε μπορεί να διανοηθεί κανείς να κάνει οτιδήποτε σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, «με αφορμή και το άρθρο του κ. Σημίτη την προηγούμενη βδομάδα, το οποίο θεωρώ ότι ήταν απαράδεκτο», ο κ. Ρήγας παρατήρησε πως «δεν πρέπει να δίνουμε λαβές».

«Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποιες ερμηνείες ενόψει των εκλογών. Η χώρα μας θα έχει σταθερότητα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτή είναι μια πάγια θέση από την πλευρά μας, θα πρέπει και η ΝΔ να λειτουργήσει ανάλογα και πιστεύω ότι αυτό θα πράξει» κατέληξε ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, θα θέσει τις Τουρκικές προκλήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόκειται να ζητήσει από τους επικεφαλής των κομμάτων της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, να στηρίξουν την απόφαση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να δοθεί απ’ όλους η «κατάλληλη απάντηση σε πλήρη αλληλεγγύη για την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα κάνουν πως δεν βλέπουν ότι οι γκρίζες ζώνες, τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο και ο κίνδυνος ανάφλεξης γενικότερα, έχουν τη σφραγίδα ακριβώς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που υπονομεύουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή», δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.