Η ΕΕ θα προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κούβα μέσω του ΠΟΕ ή μπλοκάροντας τους αμερικανικούς δασμούς

Η ΕΕ θα προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κούβα μέσω του ΠΟΕ ή μπλοκάροντας τους αμερικανικούς δασμούς
epa07378880 European Union Foreign Policy High Representative Federica Mogherini gives a press conference after the European Foreign Affairs Council meeting, in Brussels, Belgium, 18 February 2019. The Foreign Ministers were to discuss international issues such as the situation in the Democratic Republic of Congo, Syria and the Horn of Africa, but also European matters such as the situation in Ukraine or the Prespa agreement on the name change of the former Yugoslav Republic of Macedonia, now called Republic of North Macedonia. EPA/STEPHANIE LECOCQ
«Η ΕΕ θεωρεί πως η εξωχώρια εφαρμογή μονομερών περιοριστικών μέτρων είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε σε μια δήλωση η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσφύγει κατά των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή να επιβάλει ανταποδοτικές κυρώσεις προκειμένου να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κούβα μετά την άρση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μιας απαγόρευσης στους πολίτες των ΗΠΑ να καταθέτουν αγωγές εναντίον επενδυτών στη χώρα αυτή.

«Η ΕΕ θεωρεί πως η εξωχώρια εφαρμογή μονομερών περιοριστικών μέτρων είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο» και η ΕΕ θα λάβει «όλα τα κατάλληλα μέτρα» προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των μέτρων αυτών των ΗΠΑ, ανέφερε σε μια δήλωση η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Μογκερίνι πρόσθεσε πως τα βήματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την καταφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για το θέμα ή την ενεργοποίηση του «blocking statute» που επιτρέπει σε επιχειρήσεις της ΕΕ που αποτελούν αντικείμενο αγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακτήσουν οποιεσδήποτε ζημίες από Αμερικανούς που έχουν απαιτήσεις σε δικαστήρια της ΕΕ.

Η Μογκερίνι είπε πως η ΕΕ θα επιδιώξει επίσης υποστήριξη από άλλες χώρες, αν και δεν τις κατονόμασε. Ευρωπαϊκές καθώς και καναδικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στον τουριστικό και ενεργειακό τομέα της Κούβας και η απόφαση του Τραμπ είναι πιθανό να προκαλέσει επιπλέον εντάσεις.

Η κυβέρνηση Τραμπ ήρε τον περασμένο μήνα μια μακρόχρονη απαγόρευση σε πολίτες των ΗΠΑ να καταθέτουν αγωγές εναντίον ξένων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν περιουσιακά στοιχεία τα οποία είχαν κατασχεθεί από την κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας μετά την επανάσταση του 1959 υπό τον Φιντέλ Κάστρο.

Αυτή η σημαντική αλλαγή πολιτικής, η οποία σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες νομικές αξιώσεις αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει σκοπό να εντείνει την πίεση στην Αβάνα την ώρα που η Ουάσινγκτον απαιτεί τον τερματισμό της υποστήριξης της Κούβας στον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.