Η αιφνιδιαστική κίνηση της Fed λόγω Covid-19 το βράδυ της Κυριακής

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) ουσιαστικά μηδένισε τα επιτόκια, καθώς προχώρησε αργά το βράδυ της Κυριακής, σε νέα μείωση κατά 1% σε 0,25%. Παράλληλα, ανακοίνωσε αγορές κρατικών ομολόγων και διασφαλισμένων σε ενυπόθηκα δάνεια τίτλων αξίας 700 δισ. δολαρίων, για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας. Η Fed, λοιπόν, μηδένισε τα επιτόκιά της, τα οποία ουσιαστικά εναρμονίστηκαν με αυτά της ευρωζώνης και τη ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας.

Είναι μια αιφνιδιαστική κίνηση της Fed, η οποία πριν από λίγες ημέρες, είχε μειώσει, για πρώτη φορά από την κρίση του 2008, τα επιτόκιά της κατά 0,5% στο εύρος του 1%-1,25%.

Η νέα μείωση προήλθε εν μέσω των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας Covid-19 που έχει πλήξει και τις ΗΠΑ, με τη Fed να ξεκαθαρίζει πως θα διατηρήσει τα επιτόκια στο επίπεδο αυτό, όσο διαρκεί η κρίση. Σημειώνεται πως λόγω κορονοϊού, η Wall Street έχει δει τους βασικούς δείκτες τους να βυθίζονται τον τελευταίο καιρό, με την κεντρική τράπεζα να μην επιθυμεί επανάληψη αυτής της κατάστασης.

«Οι επιπτώσεις του κορονοϊού θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα και θα υπάρξουν κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές», ανέφερε η αμερικανική κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε την απόφαση της Fed.

Σχετικά άρθρα