Οι εκλέκτορες αποφάσισαν: Ο Τραμπ είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Οι εκλέκτορες αποφάσισαν: Ο Τραμπ είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ
Photo:

O Aμερικανός δισεκατομμυριούχος συγκέντρωσε πάνω από τις 270 ψήφους εκλεκτόρων που χρειάζεται ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Τα μέλη του σώματος των εκλεκτόρων ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ κατά πλειοψηφία, επικυρώνοντας χθες τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, και καταρρίπτοντας με ευκολία σενάρια μιας μικρής κίνησης επικριτών που προσπαθούσε να τον εμποδίσει να φτάσει στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ συγκέντρωσε πάνω από τις 270 ψήφους εκλεκτόρων που χρειάζεται ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος, σύμφωνα με το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, σε σύνολο 538 εκλεκτόρων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι τουλάχιστον έξι “έσπασαν” την παράδοση ψηφίζοντας εναντίον του αποτελέσματος στις πολιτείες τους.

Μια ομάδα ακτιβιστών που υποστηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα ήλπιζαν να πείσουν τους ρεπουμπλικανούς εκλέκτορες να ψηφίσουν για την υποψήφια των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία κέρδισε την λαϊκή ψήφο στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Στο τέλος, όμως, ήταν περισσότεροι οι δημοκρατικοί που διαφώνησαν με το κόμμα τους, παρά οι ρεπουμπλικανοί – τέσσερις εκλέκτορες των δημοκρατικών ψήφισαν για άλλον από την Κλίντον, ενώ δύο ρεπουμπλικανοί έστρεψαν την πλάτη στον Τραμπ.

Ο Μπρετ Κιάφαλο, 38, από το Έβερετ της πολιτείας Ουάσιγκτον, ήταν ένας από τους τρεις στην πολιτεία του που ψήφισαν τον Κόλιν Πάουελ, πρώην ρεπουμπλικανό υπουργό Εξωτερικών, παρά την Κλίντον, δηλώνοντας ότι πιστεύει πως ο Πάουελ είναι πιό κατάλληλος για την προεδρία από τον Τραμπ.

Οι ιδρυτές των ΗΠΑ “είπαν ότι το σώμα των εκλεκτόρων δεν πρέπει να ψηφίσει έναν δημαγωγό, δεν πρέπει να ψηφίσει κάποιον που επηρεάζεται από ξένες δυνάμεις, δεν πρέπει να ψηφίσει έναν ο οποίος δεν είναι κατάλληλος για την προεδρία. Ο Τραμπ αποτυχαίνει και στα τρία αυτά, σε αντιδιαστολή με οποιονδήποτε υποψήφιο έχουμε δει ποτέ στην αμερικανική ιστορία”, είπε ο Κιάφαλο σε συνέντευξη.

Με σχεδόν όλες τις ψήφους εκλεκτόρων να έχουν καταμετρηθεί στη χώρα, ο Τραμπ είχε συγκεντρώσει 304 ψήφους εκλεκτόρων και η Κλίντον 224, σύμφωνα με εκτίμηση του πρακτορείου Associated Press.
“Θα εργαστώ σκληρά για να ενώσω τη χώρα μας και θα είμαι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών”, είπε ο Τραμπ σε γραπτή δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ομάδα μετάβασής του στην προεδρία, μετά από το αποτέλεσμα του σώματος εκλεκτόρων.

Το σώμα εκλεκτόρων διορίζει έναν αριθμό εκλεκτόρων σε κάθε πολιτεία που αντιστοιχεί στον αριθμό των βουλευτών και γερουσιαστών της πολιτείας στο Κογκρέσο. Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ, ως ανεξάρτητη περιοχή (Washington, DC), δικαιούται επίσης εκλέκτορες, τρεις συνολικά.
Όταν οι ψηφοφόροι ρίχνουν τις ψήφους τους για πρόεδρο της χώρας, στην ουσία επιλέγουν τη λίστα κομματικής προτίμησης ενός προεδρικού υποψηφίου για την πολιτεία τους.