Οι εκλογές «παγώνουν» την αγορά χρωμάτων

Οι εκλογές «παγώνουν» την αγορά χρωμάτων
Η οικοδομική ανάπτυξη παραμένει ισχνή, σημείωσε ο Διευθυντής Marketing της Vivechrom, Παναγιώτης Μιχάλης.

«Πάγωμα» στην αγορά των χρωμάτων αναμένεται να φέρουν οι επικείμενες εκλογές με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο να κρατούν μικρό καλάθι και να εκφράζουν την ανησυχία τους. Ήδη το πρώτο τρίμηνο δεν ήταν καλό με την αγορά να προεξοφλεί μια, όχι και τόσο ανοδική πορεία για το σύνολο του 2019.

Υπενθυμίζεται πως το 2018 η αγορά έκλεισε με αύξηση 4%, η οποία οφείλεται, σύμφωνα με τη διοίκηση της Vivechrom μέλος του ομίλου AkzoNobel, , κυρίως στον τουρισμό και τη ενοικίαση κατοικιών μέσω Airbnb. Όπως τόνισε ο Διευθυντής Marketing της Vivechrom, Παναγιώτης Μιχάλης, η οικοδομική ανάπτυξη παραμένει ισχνή και η όποια ώθηση γίνεται χάρη στις ανακαινίσεις που υλοποιούνται στα τουριστικά καταλύματα.

Ωστόσο, συγκριτικά με το 2012, όπου ο κλάδος των χρωμάτων κατακρημνίστηκε και βρέθηκε να χάνει το 45% της αξίας του, παραδέχτηκε πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, απέχουν όμως αρκετά από τα προ κρίσης επίπεδα.

Η Vivechrom επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της στην ελληνική αγορά στον χώρο των οικοδομικών χρωμάτων, παρουσίασε τη χρονιά που μας πέρασε αύξηση της τάξης του 18,45% στον κύκλο εργασιών της που διαμορφώθηκε στα €61,1εκ. ενώ παράλληλα ανοδικά κινήθηκε και η κερδοφορία της εταιρείας που έφτασε τα  €10,16εκ. Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της AkzoNobel, στη Μάνδρα και στο Κρυονέρι Αττικής, η εταιρεία απασχολεί 265 εργαζομένους ενώ ο κύκλος εργασιών της για το 2018 διαμορφώθηκε στα 101,3 εκατ. ευρώ.

«Εδώ και 87 χρόνια διατηρούμε την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ανταγωνιστή του κλάδου, από τον οποίο είμαστε 1,8 φορές μεγαλύτεροι. Το πιο σημαντικό είναι ότι καταφέραμε μέσα στην κρίση να διατηρήσουμε τον τραπεζικό μας δανεισμό σε μηδενικά επίπεδα», τόνισε ο Παναγιώτης Μιχάλης.

Όπως πρόσθεσε, οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην αγορά οικολογικών χρωμάτων, ο τζίρος των οποίων ανέρχεται σε 19 εκατομμύρια ευρώ. Σε ότι αφορά δε το δίκτυο διανομής των προϊόντων Vivechrom περιλαμβάνει χιλιάδες χρωματοπωλεία σε όλη τη χώρα καθώς και συνεργασία με τις αλυσίδες  Praktiker και Leroy Merlin.

Ο Διευθυντής Marketing της Vivechrom παραδέχτηκε πως η εταιρεία του μπορεί να ακολουθεί την αυστηρότερη τιμολογιακή πολιτική, ωστόσο, έχει διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της, αφενός χάρη στα πολυάριθμα σημεία πώλησης, αφετέρου χάρη στα καινοτόμα προϊόντα που παράγει.Στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της Vivechrom περιλαμβάνονται πούδρες χρωμάτων, χρώματα για τη ναυτιλία και την οικοδομή, αλλά και για τις επιφάνειες των αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, η AkzoNobel Coatings Α.Ε. Χρώματα Αυτοκινήτων εισάγει, προωθεί και υποστηρίζει τα χρώματα επαναβαφής αυτοκινήτων Sikkens, Lesonal, Mason και Dynacoat, στην Ελλάδα και στην Κυπριακή αγορά. «Διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο συνεργατών με  41 σημεία σε όλη την Ελλάδα και είναι η μάρκα προτίμησης όλων των μεγάλων κατασκευαστών – εισαγωγέων αυτοκινήτων» δήλωσε ο Κυριάκος Μπαλαούρας, Διευθυντής Πωλήσεων.

Τέλος, ο Χαράλαμπος Ψωμάρας, Διευθύνων Σύμβουλος της International Paint Hellas SA και Διευθυντής Πωλήσεων Στρατηγικών Πελατών για τα Protective Coatings στην ΝΑ Ευρώπη, μέλος του ομίλου της AkzoNobel με 40 χρόνια ηγετικής παρουσίας στην ελληνική αγορά των Ναυτιλιακών & Βιομηχανικών Χρωμάτων, σημείωσε πως «η εταιρεία παρουσιάζει αυξάνουσα εξαγωγική δραστηριότητα στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας καθώς επίσης σε Αλβανία, Κύπρο και Ισραήλ συνεισφέροντας στην αναπτυξιακή προοπτική του Ομίλου».