Οι εκπτώσεις του καλοκαιριού ως ανάχωμα στον πληθωρισμό

Οι εκπτώσεις του καλοκαιριού ως ανάχωμα στον πληθωρισμό
Κόσμος στέκεται μπροστά από βιτρίνες καταστημάτων την πρώτη ημέρα των θερινών εκπτώσεων στο κέντρο της Αθήνας, Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021. Ξεκινά φέτος, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, η δεύτερη τακτική εκπτωτική περίοδος, η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το στοίχημα των θερινών εκπτώσεων και ο στόχος των 6 δισ. ευρώ.

Στις θερινές εκπτώσεις που ξεκινούν στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν ως τις 31 Αυγούστου ποντάρει ο εμπορικός κόσμος αλλά και οι καταναλωτές, για μια «ανάσα» από την επέλαση του πληθωρισμού και τη ραγδαία αύξηση των τιμών.

Παράλληλα, ο νόμος δίνει  τη δυνατότητα να ανοίξουν τα καταστήματα προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022 με το πλαίσιο του ωραρίου λειτουργίας της Κυριακής να καθορίζεται από 11.00 έως 20.00.  Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, έχει προτείνει την προαιρετική λειτουργία της πειραϊκής αγοράς την Κυριακή 17 Ιουλίου από τις 11.00 π.μ.  έως τις 3.30 μ.μ.

Τα καταστήματα του Πειραιά συμμετέχοντας στη μεγάλη προσπάθεια συγκράτησης των τιμών ώστε το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων να μην περάσει στο ράφι, προσφέρουν μεγάλη γκάμα προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες των ειδών, σε ιδιαίτερα χαμηλές εκπτωτικές τιμές.

«Ξεκινάμε με υψηλές ονομαστικές τιμές που να έχουν όμως την πραγματική έννοια των εκπτώσεων, δηλαδή να αφορούν προϊόντα που βρίσκονται στο τέλος εποχής και ξεπούλημα του stock. Εκτιμώ ότι φετινές εκπτώσεις θα λειτουργήσουν ως κυματοθραύστης, ως ένα αποτελεσματικό μετρό αντιμετώπισης των κυμάτων πληθωρισμού που βιώνει η οικονομία και πιστεύω ότι χάρη σε αυτή την κίνηση ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κατά μία μονάδα» αναφέρει στο Fortune ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.

Παραδοσιακά, η πρώτη εβδομάδα είναι η καλύτερη για τους καταστηματάρχες, οι οποίοι πασχίζουν να κάνουν μια δυναμική εκκίνηση ξεκινώντας με χαμηλότερα ποσοστά εκπτώσεων που θα τους επιτρέψουν και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Ωστόσο, φέτος, όπως εξηγεί ο κ. Κορκίδης, θα ακολουθηθεί από την αρχή μια επιθετική εκπτωτική πολιτική.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα πιάσουμε τον στόχο μας να ξεπεράσουμε τον πήχη του τζίρου των 6 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας μια σημαντική ευκαιρία για να καλύψουμε μέρος των απωλειών που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα. Μην ξεχνάτε ότι η μείωση της κατανάλωσης σε ότι αφορά τον κλάδο της ένδυσης – υπόδησης ήταν της τάξεως των 18 μονάδων. Ο κόσμος, έπειτα από 2 χρόνια πανδημίας και εγκλωβισμού, προτίμησε να διαθέσει το εισόδημά του για να πάει μια εκδρομή, παρά να αγοράσει παπούτσια και ρούχα».

Θετική στα έσοδα των επιχειρήσεων θα είναι και η επίδραση της αυξημένης ροής ξένων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η εισαγόμενη κατανάλωση θα υποβοηθηθεί αφού θα ρευστοποιηθεί μεγάλος όγκος των διαθέσιμων εμπορευμάτων. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει και ο κ. Κορκίδης, οι τιμές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και ανταγωνιστικές, και σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο προϊόν ο καταναλωτής μπορεί να το βρει αρκετά φθηνότερα από ότι θα το έβρισκε στη χώρα του.

Η αγορά του Πειραιά λειτουργεί ως βαρόμετρο, αν λάβουμε υπόψη ότι στο επαγγελματικό επιμελητήριο είναι εγγεγραμμένα 17.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 2.000 είναι και στον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά.

Η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων

«Όλοι περιμένουν τις εκπτώσεις με κομμένη την ανάσα. Η εστίαση έχει επωφεληθεί, προς το παρόν, σε μεγαλύτερο βαθμό από τον εισερχόμενο τουρισμό και ευελπιστούμε ότι οι τουρίστες θα ενισχύσουν σταδιακά με τις αγορές τους και τον κλάδο της ένδυσης – υπόδησης. Ήδη οι επιχειρήσεις έχουν μπει σε μια pre- sales λογική, όμως ο κόσμος περιμένει την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων. Από Δευτέρα θα δείτε στην αγορά προϊόντα με έως και 70% έκπτωση, διότι υπάρχει πολύ αδιάθετο εμπόρευμα. Θέλω να πιστεύω ότι θα κινηθούμε κοντά στα επίπεδα του 2019» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σταύρος Καφούνης.

Όπως αποκαλύπτει, υπήρξε προσωπική δέσμευση δημοσίως από τον Υπουργό Ανάπτυξης ότι θα καταργηθεί άμεσα ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, θα κινούμαστε δηλαδή με τις δύο εκπτωτικές περιόδους, τη χειμερινή και την θερινή όπως είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, διότι ο καταναλωτής εκπαιδεύεται να περιμένει τις εκπτώσεις και όλο τον υπόλοιπο χρόνο η αγορά παραμένει παγωμένη. Πρόσθεσε, πως σύμφωνα με τον Υπουργό, κάτι τέτοιο θα γίνει νόμος του κράτους εντός των επόμενων ημερών.

«Οφείλουν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να παρακινήσουν τον καταναλωτή να βγει μια βόλτα στην αγορά διότι υπάρχουν πολλά εμπορεύματα,  σε πολύ ελκυστικές τιμές. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών διαθέτει πάνω από 6.000 επιχειρήσεις και το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών απαριθμεί πάνω από 100.000 επιχειρήσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 60% της ελληνικής αγοράς» κατέληξε ο κ. Καφούνης.