Η «έκρηξη» των ημιαγωγών τελειώνει – και ίσως φταίει η υπερσυσσώρευση αποθεμάτων από τις εταιρείες

Η «έκρηξη» των ημιαγωγών τελειώνει – και ίσως φταίει η υπερσυσσώρευση αποθεμάτων από τις εταιρείες
Giant micro-chip on a computer motherboard. Photo: AFP

του Nicholas Gordon

Οι μετοχές των παγκόσμιων κατασκευαστών τσιπ σημείωσαν άλμα την Πέμπτη, αφότου η Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC) ανακοίνωσε αύξηση-ρεκόρ 76,4% στα κέρδη δεύτερου τριμήνου σε ετήσια βάση. Ο δείκτης Philadelphia Semiconductor Index, ο οποίος παρακολουθεί μεγάλες παγκόσμιες κατασκευάστριες εταιρείες τσιπ, όπως η Intel Corporation, η Qualcomm, η ASML Holding και η Nvidia Corporation, καθώς και η TSMC, αυξήθηκε κατά 1,9%.

Όμως, η TSMC, μαζί με άλλους κατασκευαστές τσιπ, προειδοποιεί ότι η εξασθενημένη καταναλωτική ζήτηση και η υπερσυσσώρευση αποθεμάτων από κατασκευαστές και λιανοπωλητές μπορεί σύντομα να σηματοδοτήσουν το τέλος των κερδών-ρεκόρ για τον κλάδο.

Η …τύχη των κατασκευαστών τσιπ βελτιώθηκε τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, καθώς η νέα ζήτηση για ηλεκτρονικά είδη από τους καταναλωτές που έμειναν στο σπίτι και η μειωμένη προσφορά λόγω των προβλημάτων μεταποίησης και logistics έκαναν τους ημιαγωγούς ένα από τα πιο «καυτά» προϊόντα στον πλανήτη Γη. Εν μέσω της στενότητας εφοδιασμού, οι επιχειρήσεις πάνω και κάτω από την αλυσίδα αξίας των τσιπ έσπευσαν να αποθηκεύσουν τσιπ ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τυχόν περαιτέρω διαταραχές.

Στην κλήση για τα κέρδη της, η TSMC προειδοποίησε ότι οι πελάτες της μπορεί τώρα να αντλήσουν από αυτά τα αποθέματα τσιπ αντί να κάνουν νέες παραγγελίες. «Αναμένουμε ότι τα υπερβολικά αποθέματα στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών θα χρειαστούν μερικά τρίμηνα για να επανέλθουν σε ένα υγιέστερο επίπεδο», δήλωσε ο CEO της TSMC, C.C. Wei.

Η TSMC δήλωσε επίσης ότι θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες για το 2022 στα 40 δισ. δολάρια, από 44 δισ. δολάρια, καθώς ανέβαλε την παράδοση κάποιου εξοπλισμού παραγωγής τσιπ για το επόμενο έτος.

Το Bloomberg ανέφερε την Παρασκευή ότι η νοτιοκορεατική εταιρεία κατασκευής τσιπ SK Hynix εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να μειώσει τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες για το 2023 κατά 25%. Η κορεατική εταιρεία κατασκευής τσιπ ανησυχεί για την εξασθένηση της ζήτησης για καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα προς το επόμενο έτος, ανέφεραν άγνωστες πηγές στο Bloomberg.

Στις 7 Ιουλίου, η Samsung ανακοίνωσε μικρή μείωση των κερδών της σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που σύμφωνα με τους αναλυτές αποτελεί ένδειξη ότι η ζήτηση καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων μειώνεται ελαφρά προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η Samsung έχει 50 εκατομμύρια απούλητα smartphones στα αποθέματά της, αναφέρει το κορεατικό πρακτορείο The Elec, ή περίπου το 18% των συνολικών μονάδων που η εταιρεία ελπίζει να αποστείλει φέτος. Ένα φυσιολογικό επίπεδο αποθεμάτων θα ήταν περίπου 10%, σημειώνει το The Elec.

Δεν είναι μόνο οι ασιατικοί κατασκευαστές τσιπ που προβλέπουν αποδυνάμωση της αγοράς. Στις 7 Ιουνίου, ο οικονομικός διευθυντής της Intel, David Zinsner, δήλωσε ότι αναμένει τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής τσιπ να δεχθούν πλήγμα λόγω του ότι οι πελάτες θα στραφούν στα αποθέματα που έχουν αποθηκευτεί αντί να κάνουν νέες παραγγελίες. Η Micron Technologies μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για τα έσοδά της στα 7,2 δισ. δολάρια, κάτω από τις εκτιμήσεις για 9 δισ. δολάρια, λόγω της αποδυνάμωσης της ζήτησης για smartphones.

Πηγή: Fortune.com