Η ΕΚΤ «πλησιάζει» το τέλος στη μάχη με τον πληθωρισμό – Τα μηνύματα ενόψει της 5ης Ιουνίου
- 22/05/2025, 15:26
- SHARE

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «έδειξε» προς το τέλος της μάχης της με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και ενίσχυσε τις εκτιμήσεις των επενδυτών για τίτλους τέλους στη μείωση των επιτοκίων της, σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής (16 και 17 Απριλίου) που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.
Υπενθυμίζεται πως η ευρωτράπεζα προχώρησε τον περασμένο μήνα στην 7η μείωση των επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2024, εν μέσω των προσπαθειών να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2% που έχει θέσει για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2% για τον Απρίλιο, αλλά ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- διαμορφώθηκε στο 2,7% έναντι 2,4% τον Μάρτιο.
«Τα μέλη εξέφρασαν αυξημένη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο μεσοπρόθεσμα και ότι η μάχη κατά του πληθωριστικού σοκ έχει σχεδόν τελειώσει», ανέφερε η ΕΚΤ στους απολογισμούς της συνεδρίασης. «Συνεπώς, οι αποπληθωριστικές δυνάμεις ήταν πιθανό να κυριαρχήσουν βραχυπρόθεσμα».
Ενώ μεγάλο μέρος της εμπορικής έντασης έχει αμβλυνθεί από τη συνεδρίαση του Απριλίου, η διάχυτη αβεβαιότητα συνεχίζει να επιβαρύνει το κλίμα, διατηρώντας σταθερά τα στοιχήματα για νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής στις 5 Ιουνίου.
Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ωστόσο, υποστήριξαν ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα ήταν πληθωριστικός μακροπρόθεσμα.
«Τα μέλη αυτά απέδωσαν μεγαλύτερη πιθανότητα στο ενδεχόμενο το εμπορικό σοκ να είναι πληθωριστικό πέραν του βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, ενόψει των καταστροφικών επιπτώσεων της διάσπασης των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας», προστίθεται στα πρακτικά.
Οι αγορές βλέπουν περίπου 90% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο . Ακόμα προβλέπουν μία ακόμη κίνηση φέτος πριν το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ φθάσει στο 1,75%.
Αυτό αντιστοιχεί στο κατώτερο άκρο του εκτιμώμενου ουδέτερου εύρους της ΕΚΤ, όπου η τράπεζα ούτε τονώνει, ούτε συγκρατεί την ανάπτυξη.
Σημειώνεται πως στα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη υπάρχει η αναφορά για το ότι ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «υποστήριξαν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται μια κίνηση που θα προκαλέσει έκπληξη στις αγορές».