Η ΕΚΤ σπάει το ταμπού του πληθωρισμού ως 2% – Τι σημαίνει αυτό για την ευρωζώνη

Η ΕΚΤ σπάει το ταμπού του πληθωρισμού ως 2% – Τι σημαίνει αυτό για την ευρωζώνη
epa03996972 (FILE) A file photo dated 02 March 2012 shows the building of the European Central Bank (ECB) reflected in the Euro sign logo by artist Otmar Hoerl in Frankfurt am Main, Germany. Rating agency Standard & Poor's downgraded the long-term credit rating of the European Union on 20 December 2013, taking away its top-notch AAA grade by pointing to waning support for the bloc. The rating was lowered by one notch to AA+, while its outlook was found to be 'stable.' 'We believe the financial profile of the EU has deteriorated, and that cohesion among EU members has lessened,' the US 'agency said. 'EU budgetary negotiations have become more contentious, signaling what we consider to be rising risks to the support of the EU.' It pointed in particular to talks on the bloc's 2014-20 spending plans, noting that a 'relatively small number of EU members was able to determine at least a temporary limit to the EU's budget.' EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αλλάξει τον στόχο της για τον πληθωρισμό και να επιτρέπει την αύξησή του πάνω από το 2%, όταν κρίνει αυτό αναγκαίο, με την πρώτη αναθεώρηση από το 2003 που έκανε στη στρατηγική της για τη νομισματική πολιτική της.

Ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό έως σήμερα ήταν λίγο κάτω από το 2%, ενώ με την αναθεώρηση θα γίνει 2%, με δυνατότητα να κινείται και πάνω από το επίπεδο αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η σταθερότητα των τιμών διατηρείται καλύτερα με την επιδίωξη του στόχου για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα. Ο στόχος αυτός είναι συμμετρικός, που σημαίνει ότι αρνητικές και θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο είναι το ίδιο ανεπιθύμητες», αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας:

«Οταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο ύψος των ονομαστικών επιτοκίων, απαιτεί ιδιαίτερα ισχυρή ή συνεχή δράση της νομισματικής πολιτικής για να μην μονιμοποιηθούν οι αρνητικές αποκλίσεις από τον στόχο για τον πληθωρισμό. Αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι σε μία μεταβατική περίοδο ο πληθωρισμός θα είναι συγκρατημένα πάνω από τον στόχο».

«Στη θεωρία, η κίνηση από έναν ντε φάκτο στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% σε ένα στόχο ακριβώς 2% και η συμμετρική απόκλιση από αυτόν, η οποία επιτρέπει ρητά προσωρινές υπερβάσεις του στόχου, θα αυξήσει τον στόχο για τον πληθωρισμό και θα σηματοδοτήσει έτσι μία ακόμη πιο χαλαρή νομισματική πολιτική», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg σε σημείωμά του.

«Στην πράξη», προσθέτει, «δεν θα κάνει καμία μεγάλη διαφορά κατά την άποψή μας, καθώς η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΚΤ επεδίωκε μάλλον αυτή την πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Η νέα στρατηγική είναι περισσότερο εναρμονισμένη με αυτή άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών», πρόσθεσε, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι τα μέτρα που χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση κρίσεων – όπως οι αγορές ομολόγων και οι χορηγήσεις μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες – θα παραμείνουν στην εργαλειοθήκη της «για να χρησιμοποιούνται με τον κατάλληλο τρόπο». Σημείωσε, πάντως, ότι βασικό μέτρο της πολιτικής της παραμένουν τα επιτόκια.

Η ΕΚΤ αναφέρει, επίσης, ότι ο βασικός στόχος της είναι η σταθερότητα των τιμών, αλλά προσθέτει ότι θα στηρίζει τις γενικές οικονομικές πολιτικές της ΕΕ για την επίτευξη των στόχων της, όπως η ισόρροπη ανάπτυξη, η πλήρης απασχόλησης και η προστασία και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Στην αλλαγή τη στρατηγικής τέθηκε και το θέμα της κλιματικής αλλαγής. «Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η κλιματική αλλαγή έχει μεγάλες συνέπειες για τη σταθερότητα των τιμών και, αντίστοιχα, έχει δεσμευτεί σε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης σχετικά με αυτή», σημειώνει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.