Η ΕΚΤ «βλέπει» αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα – Δεν αποκλείονται νέες αυξήσεις επιτοκίων

Η ΕΚΤ «βλέπει» αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα – Δεν αποκλείονται νέες αυξήσεις επιτοκίων
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured prior to a news conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on March 10, 2022. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Καταγράφεται η πρόσθεση ορισμένων μελών του Δ.Σ. για να κρατήσουν «ανοιχτή πόρτα» σε μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Για ένταση της οικονομικής αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, χωρίς να αποκλείει νέες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως στη συνάντηση του Δ.Σ. της ευρωτράπεζας που έγινε στην Αθήνα στις 25 και 26 Οκτωβρίου αποφασίστηκε για πρώτη φορά μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων να διατηρηθεί αμετάβλητη η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Στο κείμενο των πρακτικών που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, το Δ.Σ. σημειώνει αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Ακόμα, αναφέρεται πως ο μεγαλύτερος αντίκτυπος των προηγούμενων αυξήσεων στα επιτόκια της ΕΚΤ δεν έχει «περάσει» στην οικονομία.

Σχετικά με τα επιτόκια, στα πρακτικά καταγράφεται η πρόσθεση ορισμένων μελών του Δ.Σ. για να κρατήσουν «ανοιχτή πόρτα» σε μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την επαναφορά της σταθερότητας των τιμών στην Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ωστόσο πως «περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων δεν είναι μέρος του βασικού σεναρίου» της ΕΚΤ.

«Υπήρξε η άποψη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι έτοιμο, βάσει μιας συνεχιζόμενης αξιολόγησης, για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων αν χρειαστεί, ακόμη και αν αυτό δεν αποτελεί μέρος του τρέχοντος βασικού σεναρίου» αναφέρεται στα πρακτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: