Η Electricite de France ζητά αποζημίωση 8,3 δισ. ευρώ από το γαλλικό δημόσιο

Η Electricite de France ζητά αποζημίωση 8,3 δισ. ευρώ από το γαλλικό δημόσιο
epa08236684 The logo of the EFD (Electricite de France) stand in front of the Fessenheim Nuclear Power Plant in Fessenheim, France, 22 February 2020. France will close its oldest nuclear complex by the end of June. The first of the two reactors was shut down on 22 February 2020. EPA/PATRICK SEEGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κυβέρνηση την ανάγκασε να πουλάει ρεύμα σε χαμηλές τιμές.

Η Electricite de France ζήτησε από τον βασικό της μέτοχο, το γαλλικό κράτος, να της επιστρέψει 8,34 δισεκατομμύρια ευρώ ζημιών, αφού η κυβέρνηση την ανάγκασε να πουλάει ρεύμα σε χαμηλές τιμές για να προστατεύσει τους καταναλωτές από τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

«Μετά από εις βάθος νομική ανάλυση και υπό το πρίσμα των ζημιών που προκλήθηκαν», η εταιρεία ζήτησε από το Conseil d’Etat, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, να ακυρώσει τις εντολές που την απαιτούσαν να πουλά ηλεκτρική ενέργεια με έκπτωση, πρόσθεσε η EDF σε ανακοίνωσή της αργά την Τρίτη.

Η δικαστική υπόθεση απεικονίζει, σημειώνει το Bloomberg, τις εντάσεις που δημιουργούνται από τον ρόλο της εταιρείας ως εισηγμένης εταιρείας στο χρηματιστήριο και ως βραχίονα του γαλλικού κράτους για άσκηση κυβερνητικής ενεργειακής πολιτικής.

Η Γαλλία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την απόκτηση του 16% της EDF που δεν κατέχει, με στόχο να εθνικοποιήσει την εταιρεία και να κρατήσει υπό έλεγχο τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιήσει τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.