Η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από την Σένγκεν

Η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από την Σένγκεν

Τελεσίγραφο των ευρωπαϊκών κρατών στη χώρα μας.

Αν ως την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα δεν υλοποιήσει σειρά μέτρων που έχει συμφωνήσει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, θα βρεθεί αντιμέτωπη ακόμα και με έξοδο από τη Σένγκεν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Όπως επισημαίνεται, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στέλνουν αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα, καθώς η δυσαρέσκειά τους για τα βήματα που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Ελλάδα είναι μεγάλη. Ειδικότερα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το έντρο υποδοχής στη Λέσβο δεν λειτουργεί, η Αθήνα έχει απορρίψει την αποστολή 400 ανθρώπων του Frontex που θα ενίσχυαν τα σύνορά της με την ΠΓΔΜ, Αθήνα επιμένει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τις ομάδες γρήγορης παρέμβασης του Frontex και επίσης η Ελλάδα δεν φαίνεται να θέλει 300 μηχανήματα που θα βοηθούσαν στην καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων και στην καταγραφή των μεταναστών σε κοινή βάση δεδομένων της Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα με τη σύνδεση στο Ιντερνετ και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Επιπλέον, Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν παράπονα ότι η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει την υπόσχεσή της να πραγματοποιήσει τις πτήσεις που θα μετέφεραν πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στην «Καθημερινή», η Ελλάδα έχει μερικές μέρες μπροστά της για να προχωρήσει σε βαθμό που να ικανοποιεί τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής η Κομισιόν θα παρουσιάσει έκθεση προόδου.