Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη- Στην κρητική γη η σορός του

Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη- Στην κρητική γη η σορός του
Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη περνάει μπροστά από την πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων πριν μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021. Στις 13:00, η σορός με πομπή αυτοκινήτων θα μεταφερθεί στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς, όπου σε στενό κύκλο εντός του ναού θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ
Στην κηδεία θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το ύστατο χαίρε στον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη θα πει σήμερα η Ελλάδα, καθώς το μεσημέρι στη 13:00 θα τελεστεί η κηδεία του στον Γαλατά Χανίων, με βάση την επιθυμία του, κοντά στους γονείς και τον αδερφό του.

Το πλοίο από τον Πειραιά έφτασε λίγο μετά τις 6:00 στο λιμάνι της Σούδας και ακολούθησε αυτοκινητοπομπή, η οποία προσέγγισε τη Δημοτική Αγορά των Χανίων, ενώ στη συνέχεια η σορός μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 12:00.

Πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο φώναζε «αθάνατος» και ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και ένα τριαντάφυλλο στο χέρι.

Στη 13:00, η σορός θα μεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Γαλατά, όπου θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία, επισφραγίζοντας το επίσημο πέρασμά του από τα εγκόσμια στην αιωνιότητα.

Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει πεζή η πομπή προς τον τόπο που ο ίδιος είχε από χρόνια επιλέξει ως την τελευταία του κατοικία: Το κοιμητήριο του Γαλατά και το οικογενειακό μνήμα. Έτσι, με τον τρόπο επιθυμούσε, θα κλείσει ο κύκλος της επίγειας ζωής που σημάδεψε ανεξίτηλα τη μουσική αλλά και την ιστορία του 20ού αιώνα.

Στην κηδεία θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Υπό τους ήχους του «Άξιον Εστί»

To τελευταίο ταξίδι του Μίκη Θεοδωράκη προς τα Χανιά, με το πλοίο της γραμμής, έγινε σε κλίμα συγκίνησης και με τα μεγάφωνα να παίζουν «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ».

Πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών, συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, στις πύλες Ε1 και Ε2 για να αποχαιρετήσουν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, ενώ αρκετά αυτοκίνητα σταμάτησαν και κόρναραν, αποτίοντας φόρο τιμής.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 19:00 στο λιμάνι του Πειραιά από τη Μητρόπολη Αθηνών. Εκεί βρέθηκε και η φιλαρμονική ορχήστρα του Πειραιά, παίζοντας ορισμένα από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Εν μέσω χειροκροτημάτων και των ήχων της φιλαρμονικής του Δήμου της πόλης, το όχημα με τη σορό επιβιβάστηκε πρώτο στο πλοίο της γραμμής, ενώ στελέχη του Λιμενικού έλαβαν έκτακτα μέτρα εξαιτίας του συγκεντρωμένου πλήθους που βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά.

Αλλά και μέσα στο πλοίο το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό, από τους πολίτες που ταξιδεύουν μαζί του «συνοδεύοντάς» τον.

Υπόκλιση στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη

Είχε προηγηθεί ένα τριήμερο κατά το οποίο η σορός του Μίκη Θεοδωράκη τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ χθες έγινε και η τελετή αποχαιρετισμού.

Πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, απέτισε φόρο τιμής στον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη και αγωνιστή.

Κρατώντας κόκκινα και λευκά λουλούδια, και αψηφώντας τη βροχή που άρχισε να πέφτει το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στη Μητρόπολη για να πει το «τελευταίο αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη περνάει μπροστά από την πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων πριν μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021. Στις 13:00, η σορός με πομπή αυτοκινήτων θα μεταφερθεί στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς, όπου σε στενό κύκλο εντός του ναού θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με θλίψη αλλά και ευγνωμοσύνη οι πολίτες αποχαιρέτισαν τον μεγάλο Έλληνα, οι νότες του οποίου ταξίδεψαν τη χώρα μας στα πέρατα του κόσμου.

Σε πλήρη αρμονία με τη διάθεση των συγκεντρωμένων, η ψιλή βροχή που άρχισε να πέφτει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τριήμερου λαϊκού προσκυνήματος συναινούσε στην ατμόσφαιρα κατάνυξης.

Φανερά συγκινημένη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξήρε την προσωπικότητα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, κάνοντας λόγο, για έναν «άνθρωπο – σύμβολο για τον Ελληνισμό».

Με συγκινητικά λόγια μίλησε στον επικήδειο λόγο του και ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Στο φέρετρό σου υψώνεται, αντριεύει και θεριεύει όλη η Ελλάδα», δήλωσε συγκινημένος ο κ. Κουτσούμπας κατά την εκφώνηση του επικήδειου λόγου του προς τον Μίκη Θεοδωράκη.