Η Ελλάδα αποδεσμεύει 2 εκατομμύρια βαρέλια καυσίμων από τα στρατηγικά αποθέματα

Η Ελλάδα αποδεσμεύει 2 εκατομμύρια βαρέλια καυσίμων από τα στρατηγικά αποθέματα
Male worker inspection record drum oil stock barrels yellow vertical or chemical for transportation truck male in the industry. Photo: Shutterstock
Σε μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις στην αγορά καυσίμων, η Ελλάδα προχωρά στην αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων, επιχειρώντας να ανακόψει το ράλι τιμών που πυροδοτεί η γεωπολιτική κρίση.

Μπροστά στον κίνδυνο περαιτέρω ανόδου των τιμών, η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιεί τα στρατηγικά αποθέματα καυσίμων, προχωρώντας στην απελευθέρωση περίπου 2 εκατομμυρίων βαρελιών βενζίνης, ντίζελ και μαζούτ.

Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της συντονισμένης παρέμβασης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για αποδέσμευση συνολικά 400 εκατ. βαρελιών διεθνώς, με στόχο την ενίσχυση της προσφοράς και τη σταθεροποίηση των αγορών.

Πόσο μεγάλη είναι η παρέμβαση

Η ποσότητα που θα διοχετευθεί στην αγορά:

  • αντιστοιχεί σε περίπου μία εβδομάδα εθνικής κατανάλωσης
  • ισοδυναμεί με περίπου 13% των συνολικών αποθεμάτων της χώρας
  • αποτελεί τη μεγαλύτερη αποδέσμευση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα

Τα αποθέματα, τα οποία τηρούνται από τους ομίλους Helleniq Energy και Motor Oil, υποχρεωτικά καλύπτουν τουλάχιστον 90 ημέρες κατανάλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στόχος: φρένο στις τιμές, όχι έλλειψη καυσίμων

Παρά την ένταση της κρίσης, το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η επάρκεια, αλλά οι τιμές.

Η βενζίνη κινείται ήδη πάνω από τα 2 ευρώ/λίτρο, ενώ το ντίζελ ακολουθεί αντίστοιχη πορεία, με αυξήσεις έως και 32% από την έναρξη του πολέμου.

Η χώρα εμφανίζει πλεόνασμα παραγωγής — εξάγει περίπου το 60% της διυλιστικής παραγωγής — γεγονός που λειτουργεί ως «δίχτυ ασφαλείας» σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Οι προβληματισμοί για τα αποθέματα

Η απόφαση, ωστόσο, συνοδεύεται από εύλογες επιφυλάξεις:

  • Η Ελλάδα δεν διαθέτει δική της παραγωγή πετρελαίου
  • Τα αποθέματα θα πρέπει να αναπληρωθούν σε πιθανώς υψηλότερες τιμές
  • Η διάρκεια της κρίσης παραμένει άγνωστη

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο είναι βιώσιμη η μείωση στρατηγικών αποθεμάτων εν μέσω μιας παρατεταμένης γεωπολιτικής έντασης.

Σήμα κινδύνου από την Ευρώπη

Η κατάσταση επιδεινώνεται διεθνώς, με ενδείξεις ελλείψεων σε χώρες όπως η Γαλλία, όπου σημαντικό ποσοστό πρατηρίων αντιμετωπίζει προβλήματα τροφοδοσίας.

Ο επικεφαλής του Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποιεί ότι η τρέχουσα κρίση είναι πιο σοβαρή ακόμη και από εκείνες του 1973 και του 1979.

Συσκέψεις και ενεργειακή ετοιμότητα

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποιούνται διαδοχικές συσκέψεις με τη συμμετοχή των διαχειριστών ενέργειας και των εταιρειών του κλάδου.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται:

  • στην ασφάλεια εφοδιασμού ενόψει Πάσχα
  • στη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος
  • στις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στη διαχείριση της υπερπαραγωγής από ΑΠΕ, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αστάθειας στο δίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: