Η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής βιοδεδομένων

Η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής βιοδεδομένων

Η χώρα μας συμμετείχε στο ELIXIR από τα πρώτα του βήματα με καθεστώς παρατηρητή. 

Η Ελλάδα έγινε πλέον πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής βιοδεδομένων ELIXIR, όπως ανακοίνωσε το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ».

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας καθηγητής Κώστας Φωτάκης υπέγραψε τη συμφωνία συμμετοχής της Ελλάδας στο ELIXIR, μία διευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή που στηρίζει την φύλαξη, την ανάλυση και τη διαχείριση των τεράστιου όγκου των δεδομένων, τα οποία παράγονται διεθνώς από τις βιοεπιστήμες και αποτελούν πλέον τη βάση για την ανάπτυξη της βιολογικής και βιοϊατρικής έρευνας, της βιοτεχνολογίας και της καινοτομίας στις Επιστήμες της Ζωής.

Ο ελληνικός κόμβος του ELIXIR (https://www.elixir-greece.org/ ), που απαρτίζεται από 15 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), συντονίζεται από το Κέντρο «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» και υποστηρίζεται χρηματοδοτικά (για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του) από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το ELIXIR-GREECE παρέχει ήδη μια σειρά υπολογιστικών εργαλείων και βάσεων δεδομένων και αναπτύσσει μια σημαντική υπολογιστική υποδομή για την ελληνική βιοεπιστημονική κοινότητα.

Η Ελλάδα συμμετείχε στο ELIXIR από τα πρώτα του βήματα με καθεστώς παρατηρητή. Μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας, γίνεται πια πλήρες μέλος, με δικαίωμα συμμετοχής σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα του ELIXIR.

Το ELIXIR, το οποίο διαθέτει πλέον 22 πλήρη μέλη και μια χώρα-παρατηρητή, την Κύπρο, είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή (ESFRI) σε αριθμό μελών.