Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να γίνει brand name στον Τουρισμό Υγείας

Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να γίνει brand name στον Τουρισμό Υγείας
epa10238218 Groups of tourists vist the Parthenon Temple on Acropolis Hill in Athens, Greece, 12 October 2022. EPA/ALEXANDROS BELTES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα ως έναν ακόμα πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αναδείχτηκαν μέσα από το  “1ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού Υγείας” στις 4 και 5 Μαΐου, οι μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα. Αναδείχτηκε, επίσης, η ανάγκη ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που θα εδραιώνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, κάνοντας δυνατή τη μετάβαση από το σημερινό τουριστικό μοντέλο του «ήλιος & θάλασσα», σε έναν τουρισμό που θα προσφέρει εναλλακτικές υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των καιρών.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και τη διαΝΕΟσις. Στο επίκεντρο βρέθηκε η άρρηκτη σχέση μεταξύ Τουρισμού και Υγείας ενώ 58 εξέχοντες ομιλητές από 17 χώρες «χάραξαν» τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη του Ιατρικού, Ιαματικού  και Τουρισμού Ευεξίας στην Ελλάδα. Στο συνέδριο συμμετείχαν 500 σύνεδροι από πολλές χώρες του κόσμου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Τ.Α και θεσμικοί φορείς.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και ομότιμος καθηγητής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, αναφέρθηκε στη νατουραλιστική και ολιστική Ιπποκράτειο αντίληψη για την υγεία:  Εκεί, όπου η αναγνώριση του φυσικού και  κοινωνικού περιβάλλοντος, καθώς και της ανθρώπινης συμπεριφοράς ως καθοριστικών παραγόντων υγείας, έβρισκε την εφαρμογή της στα Ασκληπιεία, όπως αυτό της Επιδαύρου και της Κω. Μία τέτοια ανάλογη αντίληψη βρίσκεται στον πυρήνα του Τουρισμού Υγείας.

Γιάννης Τούντας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και ομότιμος καθηγητής Ιατρικής

Το νέο νομοσχέδιο των Υπουργείων Υγείας, Τουρισμού και Ανάπτυξης και οι πηγές χρηματοδότησης

Ήδη, σύμφωνα με όσα είπαν οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, έχουν δρομολογηθεί σημαντικές εξελίξεις, όπως ένα νέο νομοσχέδιο από τα Υπουργεία Υγείας, Τουρισμού και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το οποίο θα προβλέπει τη δυνατότητα να λειτουργούν πιστοποιημένες από το Υπουργείο Υγείας κλινικές, που θα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες εντός μεγάλων τουριστικών θερέτρων. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ιατρικής visa (medical visa) -μια πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών– και η δημιουργία κινήτρων για την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας για την ανάπτυξη Destination Management Organizations (DMOs), που θα διαχειρίζονται τον τουρισμό τρίτης ηλικίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Για την Ελλάδα, που φιλοδοξεί να αναπτύξει τον Τουρισμό Υγείας τα επόμενα χρόνια ως έναν ισχυρό πυλώνα της οικονομίας, η χρηματοδότηση αποτελεί προϋπόθεση. Υπάρχει ανάγκη αναζήτησης ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για τον τουρισμό της Ελλάδας και υπάρχουν τρόποι ενσωμάτωσης της υγείας σε όλες τις πολιτικές της χώρας μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-27, όπου υπάρχουν πάνω από 1 δισ. € που μπορούν να διατεθούν για τον σκοπό αυτό (Σχέδιο Ελλάδα 2.0). Μέσα από το ΕΣΠΑ και για δράσεις εξωστρέφειας θα διατεθούν 750 εκ. € για εξοπλισμό και ψηφιοποίηση υφιστάμενων δομών, μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο θα χρηματοδοτηθούν κέντρα αποθεραπείας, ενώ μέσα από το καθεστώς ενναλακτικών μορφών τουρισμού θα χρηματοδοτηθούν κέντρα ιαματικού τουρισμού και ιαματικής θεραπείας 200 εκ. €. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία 15 νέων και την αναβάθμιση 15 υφισταμένων εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών με παράλληλη ανάπτυξη των γεωγραφικών περιοχών. Επίσης, τονίσθηκε η συμβολή της European Bank for Reconstruction and Development και της Hellenic Development Bank of Investments S.A., ιδιαίτερα στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι τουριστικές επενδύσεις θα πρέπει να κινηθούν στην κατεύθυνση της καινοτομίας και της βιωσιμότητας, μέσα από την πράσινη και την ψηφιακή μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οδηγιών.

Στις τοποθετήσεις της πρώτης μέρας, που αφορούσαν το διεθνές περιβάλλον, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων και οι εξής ενδιαφέρουσες επισημάνσεις, που συνδέονται με την μετά Covid εποχή:

  • Ο τουρισμός της υγείας ανέκαμψε ταχύτατα μετά την πανδημία, λόγω των υγειονομικών μέτρων που πάρθηκαν με πολύ καλά αποτελέσματα και λόγω της αλλαγής συνείδησης αναφορικά με πιο υπεύθυνες συμπεριφορές των καταναλωτών.
  • Αναδείχηκε η ανάγκη του Τουρισμού Υγείας, ως τομέα για σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία, με την επισήμανση ότι εμπεριέχει τις έννοιες συμπερίληψης, βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας. Στόχος είναι η βελτίωση της εμπειρίας του ασθενή και το «συνολικό του ταξίδι».
  • Η πανδημία έχει προσθέσει κινδύνους για τον ασθενή τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Έχει, επίσης, εισαγάγει το σύνδρομο post-covid, το οποίο ακόμη αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα. Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερες ανάγκες στην κάλυψη του κινδύνου για τον ασθενή στον τομέα του Ιατρικού Τουρισμού.
  • Η διασφάλιση της ποιότητας στον ιατρικό τουρισμό στην μετά covid εποχή, συμπεριλαμβάνει την εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας και την εφαρμογή της κλινικής διακυβέρνησης, μέσα από τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας ποιότητας, υπευθυνότητας και λογοδοσίας, τελειοποίησης και τυποποίησης των διαδικασιών.
  • Μετά την κρίση στην Ουκρανία, η αύξηση του πληθωρισμού περιόρισε το διαθέσιμο εισόδημα. Αυτό είχε ως συνέπεια την ελάττωση των «ιδιωτικών» δαπανών για αισθητικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες, ενώ δεν επηρέασε τις αντίστοιχες δαπάνες για σοβαρά και επείγοντα περιστατικά. Επίσης, δεν επηρεάστηκαν οι αντίστοιχες δαπάνες των ανθρώπων με υψηλά εισοδήματα.
  • Στη διαδικασία πιστοποίησης των μονάδων υγείας, η παρακολούθηση της μετεγχειρητικής πορείας του ασθενούς μετά την επιστροφή στη χώρα καταγωγής του είναι ένας ξεχωριστός δείκτης πιστοποίησης της ποιότητας, που μετριέται μέσα από συγκεκριμένα πρωτόκολλα.
  • Αυξανόμενη είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός ασφαλιστικού προϊόντος που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ασθενούς του Ιατρικού Τουρισμού. Υπάρχουν διαφορετικές προσδοκίες που έχει ένας τέτοιος ασθενής, αλλά και μη προγραμματισμένα κόστη που μπορεί να προκύψουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία και την ανάγκη κάλυψής τους.

Ιαματικός Τουρισμός και Τουρισμός Ευεξίας

  • Σχετικά με τον Ιαματικό Τουρισμό παρουσιάστηκαν προγράμματα που τον συνδυάζουν με τον Ιατρικό Τουρισμό και με τον Τουρισμό Ευεξίας, καθώς και με τον Πολιτιστικό Τουρισμό, προκειμένου τα ιαματικά κέντρα να μετατραπούν σε προορισμούς πρόληψης και ευεξίας. Πιο συγκεκριμένα:
  • Ο Τουρισμός Ευεξίας δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στο SPA, αλλά να προσφέρει ευρύτερες παροχές, όπως άθλησης, υγιεινής διατροφής, διαλογισμού κ.ά.
  • Δεν θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την ευεξία ως μία στατική έννοια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενεργοποιεί τον ταξιδιώτη, ώστε να ανακαλύπτει την προσωπική του συνταγή ευεξίας ως τρόπο ζωής.
  • Όταν ο Τουρισμός Ευεξίας συναντά τον Ιατρικό Τουρισμό, τότε έχουμε τον Τουρισμό Ιατρικής Ευεξίας (Medical Wellness), που αποτελεί τη νέα τάση στον Τουρισμό Υγείας.

Η Ελλάδα μπορεί να μπει στον παγκόσμιο χάρτη του Ιατρικού Τουρισμού

Στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ελληνική πραγματικότητα, αναφέρθηκε ότι λείπει εθνική στρατηγική, προκειμένου η χώρα συλλογικά να μπει στον παγκόσμιο χάρτη του Ιατρικού Τουρισμού, εκμεταλλευόμενη τους Έλληνες γιατρούς, τις εγκαταστάσεις, τη τεχνογνωσία.

  • Η χώρα μας διαθέτει πολλούς τουριστικούς προορισμούς με διακρίσεις στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά χρειάζονται βελτιώσεις στην προβολή του προϊόντος. Θα πρέπει, επίσης, να κατοχυρώσει τη μοναδική ελληνική λέξη «θάλασσα» σαν υπογραφή για τις δραστηριότητες της ευεξίας, αλλά και ως επιστροφή στη φύση και σύνδεση με την ιστορία. Επιγραμματικά:
  • Η Ελλάδα τηρεί όλες τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα έχει πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, καλές υποδομές αλλά και καλό κλίμα που ευνοούν τους ταξιδιώτες. Ωστόσο οι ψηλές τιμές, η περιορισμένη προώθηση στο εξωτερικό και η έλλειψη δεδομένων αποτελούν αδυναμίες.
  • Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις ρομποτικές επεμβάσεις, ενώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες προς τους διεθνείς ασθενείς (τηλεϊατρικής και ιατρικού φακέλου) αλλά και στις πιστοποιήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
  • Υπάρχει μεγάλη εμπειρία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στις αισθητικές επεμβάσεις αλλά και στην οφθαλμολογία και οδοντιατρική.

Διασυνοριακή φροντίδα υγείας

  • Σημαντικές προοπτικές και προκλήσεις δημιουργεί η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2011/24 για τη διασυνοριακή φροντίδα υγείας. Η δημιουργία ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για 30 χώρες της Ευρώπης που θα διευκολύνει την κινητικότητα των ασθενών, διασφαλίζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών, την ασφάλεια και τα δικαιώματα των ασθενών, θα προωθεί τις συνεργασίες ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες και συστήματα υγείας.
  • Επίσης, τα Εθνικά Σημεία Επαφής για τη διασυνοριακή υγεία, είναι διαθέσιμα σε όλες τις χώρες και διαβουλεύονται με τους παρόχους, τις ενώσεις ασθενών, τα ασφαλιστικά ταμεία και εταιρείες, ενώ παρέχουν στους ασθενείς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, οι οποίες είναι ηλεκτρονικά διαθέσιμες και προσβάσιμες και για τα ΑμεΑ.

Στον Ιαματικό Τουρισμό υπάρχει δυνατότητα για 150.000 τουρίστες ετησίως, με προβλεπόμενη εισροή 3 εκατ. € και μελλοντικό στόχο το 1 δισ. € ετησίως. Προϋπόθεση, η απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου και η επιτάχυνση της έκδοσης των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων.

  • Ορισμένες κοινές διαπιστώσεις σχετικά με υφιστάμενες δυσκολίες στον Ιαματικό Τουρισμό ήταν: α) η ανάγκη αναβάθμισης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό, β) η ανάγκη επαναφοράς του επιδόματος λουτροθεραπείας για τον εγχώριο πληθυσμό, γ) η επίτευξη ισορροπίας του κόστους λειτουργίας ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και δ) η ανάγκη διευκόλυνσης της πρόσβασης από όλη τη χώρα.

Τουρισμός Ευεξίας

  • Στον Τουρισμό Ευεξίας, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μετατρέψουν τις δυνατότητες σε ευκαιρίες μέσα από μία ολιστική προσέγγιση, η οποία δεν θα περιορίζεται σε θέματα ομορφιάς και αισθητικής. Σημαντικό ρόλο για να πραγματοποιηθεί η μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο, διαδραματίζει η έννοια της κυκλικής στρατηγικής και της ολιστικής βιωσιμότητας. Τονίστηκε, επίσης, η σημασία της αυτοφροντίδας και των σύγχρονων εργαλείων και πρωτοκόλλων, που μπορούν να επαναφέρουν το άτομο σε ιδανική κατάσταση ισορροπίας και ευεξίας και στην επιθυμητή αλλαγή στον τρόπο διατροφής, σκέψης, πνευματικής και σωματικής ισορροπίας.

Μπορείτε να δείτε τα videos των συνεδριών ΕΔΩ, ενώ το πρόγραμμα και πληροφορίες για τους ομιλητές βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου: www.healthtravelconference.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: