«Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει με ή χωρίς συμφωνία»

«Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει με ή χωρίς συμφωνία»

Το αμερικανικό CNBC τονίζει ότι παρά τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, το πρόβλημα του χρέους παραμένει.

Στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους στέκεται δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNBC, το οποίο κάνει λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας, ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Όπως γράφει το CNBC «παρά τις πρόσφατες ελπίδες ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της θα έλθουν τελικά σε μια συμφωνία μέσα στον Μάιο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι μια συμφωνία θα λύσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Οι συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση ενίσχυσης συνεχίζονται, έπειτα από μήνες έντονων διαβουλεύσεων. Κάτι τέτοιο έχει οδηγήσει στον φόβο πως τελικά το Grexit είναι ένα σενάριο σχεδόν δεδομένο».

Ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, δηλώνει στο CNBC ότι «στο τέλος η Ελλάδα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Εάν αυτό θα συνοδευτεί και με μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι μια άλλη ιστορία αλλά θεωρώ ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να κερδίσουν χρόνο».

Ο Jakobsen υποστηρίζει στο ίδιο άρθρο ότι η Ελλάδα έχει δύο λύσεις: Από τη μία αν υπάρξει στάση πληρωμών η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Από την άλλη υπάρχει η λύση της ανάπτυξης, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι «η Ελλάδα δε μπορεί να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα που θα θέσει και πάλι σε κίνηση την οικονομία της».

«Μπορεί να μην βγω αληθινός φέτος, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών κάποια στιγμή, γιατί το βάρος του χρέους στην οικονομία και τις επιχειρήσεις της Ελλάδας είναι τόσο βαρύ που δεν μπορούν να το σηκώσουν, χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν θέλει να κάνει», κλείνει την παρέμβασή του στο CNBC ο Jakobsen.