Οι Έλληνες αγαπούν τα private label προϊόντα

Οι Έλληνες αγαπούν τα private label προϊόντα
Αυτό που επίσης παρουσιάζει μεγάλη διαφοροποίηση είναι η ποικιλία των διαφορετικών ειδών που σήμερα οι καταναλωτές δηλώνουν ότι αγοράζουν συστηματικά σε private label.

Μπορεί όταν πηγαίνουμε στο σουπερμάρκετ να δίνουμε προτεραιότητα στα αγαπημένα μας brands, όμως στο καλάθι μας υπάρχει πάντα χώρος και για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Αφενός διότι και αυτά παρασκευάζονται από τις γνωστές βιομηχανίες για λογαριασμό τρίτων- κυρίως για αλυσίδες σούπερ μάρκετ που τοποθετούν τη δική τους επωνυμία- αφετέρου διότι το κόστος αγοράς είναι ελαφρώς χαμηλότερο μιας και δεν εμπίπτει σε αυτό η διαφημιστική δαπάνη που θα έκανε οποιοδήποτε επώνυμο brand προκειμένου να υπενθυμίζει διαρκώς την παρουσία του στο καταναλωτικό κοινό.

Σύμφωνα με πρόσφατη πανελλήνια έρευνα που εκπόνησε η Focus Bari μέσω του online panel Focus Bari | YouGov, προκύπτει ότι το 94% των Ελλήνων ψωνίζει συστηματικά/ τακτικά τουλάχιστον μια προϊοντική κατηγορία σε private label.  Η αγορά αυτή φαίνεται να έχει εξελιχθεί «γεωμετρικά» μέσα στην τελευταία 20ετία, συγκρίνοντας αντίστοιχες έρευνες της Focus Bari του 2000-2010-2021 που δείχνουν ότι:

Το 2000, ένας στους δύο Έλληνες καταναλωτές (50%) αγόραζε τακτικά/ συστηματικά τουλάχιστον ένα είδος σε private label. H αναλογία αυτή εντοπίζεται στο 77% στην έρευνα του 2010, που παρουσιάστηκε στο αντίστοιχο συνέδριο, και φτάνει σήμερα στο 94%.

Αυτό που επίσης παρουσιάζει μεγάλη διαφοροποίηση είναι η ποικιλία των διαφορετικών ειδών που σήμερα οι καταναλωτές δηλώνουν ότι αγοράζουν συστηματικά σε private label, με τα χαρτικά να έχουν την πρωτοκαθεδρία και να ακολουθούν τα απορρυπαντικά/ καθαριστικά, καθώς και 40 περίπου άλλα είδη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο στην έρευνα του 2010, όσο και στην φετινή, αρκετά μεγάλη αναλογία καταναλωτών αποδίδει value for money στα private labels- το 71% δηλώνει ότι αξίζει η αγορά τους- αν και η μεγάλη πλειονότητα εξακολουθεί να προτιμά τα brands όταν τα βρει σε προσφορές/ τιμές που πλησιάζουν εκείνες των private labels.

«Το γενικότερο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι κάποιες συνήθειες έχουν πλέον παγιωθεί και θεωρούνται καθιερωμένες στη συνείδηση των καταναλωτών. Η αλήθεια είναι πως στο παρελθόν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είχαν “χτίσει” μια αρνητική εικόνα, καθώς υστερούσαν σε ποιότητα. Για παράδειγμα, βλέπαμε να κυκλοφορούν αραιωμένα απορρυπαντικά, κακής ποιότητας χαρτικά… κ.α. Ο καταναλωτής σήμερα δεν ξεγελιέται εύκολα, ψάχνει ενδελεχώς αυτό που θα αγοράσει. Συν του ότι τα είδη pl φέρουν τη σφραγίδα και την υπογραφή των σουπερμαρκετ, γεγονός που δημιουργεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στους αγοραστές, αφού γνωρίζουν με ποιον έχουν να κάνουν. Σήμερα δεν υπάρχει αλυσίδα σουπερμάρκετ που να μη διαθέτει τη δική της σειρά pl, η οποία βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο ράφι και αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων» επισημαίνει στο fortunegreece.com, η Ξένια Κούρτογλου, Ιδρύτρια της Focus Bari.

Προσθέτει δε πως, παρά τη δυναμική και την επιθετική επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθούν οι μεγάλες πολυεθνικές, τα ελληνικά προϊόντα παραμένουν σταθερά η πρώτη επιλογή του εγχώριου καταναλωτικού κοινού.