Οι Έλληνες επιχειρηματίες (επιτέλους) κινητοποιήθηκαν

Οι Έλληνες επιχειρηματίες (επιτέλους) κινητοποιήθηκαν

Η κίνηση «Ελλα-δικά µας» στοχεύει στην αφύπνιση του οικονοµικού πατριωτισµού των Ελλήνων και στην ανάδειξη της αξίας της συνεργασίας.

Συχνά ακούµε να λένε πως οι Έλληνες, όταν δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, διαπρέπουν, χάρη στην ικανότητά τους να σκέφτονται και να λειτουργούν «out of the box». Είναι πράγµατι καλοί στο να διαχειρίζονται κρίσεις και να αναλαµβάνουν ρίσκα σε δύσκολες περιόδους, χωρίς να µένουν προσκολληµένοι στην ταµπέλα της εξειδίκευσης, που τους περιορίζει στο να δρουν µέσα σε συγκεκριµένο πλαίσιο. Αφού όµως είναι τόσο ικανοί, γιατί στην Ελλάδα επαναπαύονται, αρκούµενοι σε όσα έχουν, και δεν κάνουν το άλµα, δηµιουργώντας τις συνθήκες που απαιτούνται για την ανάπτυξη;

Η απάντηση είναι απλή: Δεν έχουν µάθει να συνεργάζονται, και αυτό είναι ένα στοιχείο του DNA τους που, εξαιτίας της κρίσης, έχει αρχίσει να µεταβάλλεται, αφού γίνεται αντιληπτό πως, εάν δεν υπάρχουν στέρεες βάσεις στο εσωτερικό της χώρας και σύµπραξη δυνάµεων, η παρουσία µιας ελληνικής επιχείρησης στο εξωτερικό θα µοιάζει µε βάρκα χωρίς κουπιά, που ασθµαίνει να φτάσει τα πολυεθνικά υπερωκεάνια.

Η ανάγκη να καλυφθεί το κενό που υπήρχε σε επίπεδο πολιτείας, αλλά και να υπάρξει ένας θεσµός που να εκπροσωπεί και να προάγει τα συµφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων, οδήγησε στη δηµιουργία τού «Ελλα-δικά µας». Πρόκειται για µια ιδιωτική, αυτοχρηµατοδοτούµενη πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην τόνωση του επιχειρηµατικού κλίµατος, µέσω της οποίας καλούνται όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις να ενώσουν τις δυνάµεις τους, έτσι ώστε να δηµιουργήσουν συνθήκες ευηµερίας στην εγχώρια αγορά και να µπορέσουν οργανωµένα να αναδείξουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα που παράγονται στη χώρα µας. Για πρώτη φορά υπάρχει ένα σήµα που καταδεικνύει στον Έλληνα καταναλωτή ποια είναι αυθεντικά ελληνικά προϊόντα, και αν ο ίδιος κρίνει ότι η σχέση ποιότητας-τιµής είναι δίκαιη, έχει πλέον την επιλογή να προβεί στην αγορά τους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ04
Η ανάγκη να καλυφθεί το κενό που υπήρχε σε επίπεδο πολιτείας, αλλά και να υπάρξει ένας θεσμός που να εκπροσωπεί και να προάγει τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων, οδήγησε στη δημιουργία του. Πρόκειται για μια ιδιωτική, αυτοχρηματοδοτούμενη πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην τόνωση του επιχειρηματικού κλίματος, μέσω της οποίας καλούνται όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Πασίγνωστα brands βρίσκονται στη λίστα των εταιρειών

Τα µέλη του «Ελλα-δικά µας», που σήµερα αγγίζουν τις 20 επιχειρήσεις (µεταξύ των οποίων γνωστά brands, όπως τα Agrino, ΕΨΑ, Νιτσιάκος, Λουξ, Καλαµάτα Παπαδηµητρίου, Ζαγόρι, ΜΕΓΑ, Νήσος, ΑΓΑΝ, Βίκος, Αναψυκτικά Φλώρινας Δινάκη (Ξινό Νερό), Brava, EZA, Ευβοϊκή Ζύµη, SGAK, Βαρβαγιάννη και, προσεχώς, Κύκνος) προχωρούν µε αργά και σταθερά βήµατα, καθώς σκοπός δεν είναι απλώς η είσοδος νέων µελών, αλλά η καλύτερη δυνατή ανάδειξη των προϊόντων τους.

Σηµειώνεται πως ακριβώς, επειδή η πρωτοβουλία του «Ελλα-δικά µας» είναι αυτοχρηµατοδοτούµενη, κάθε νεοεισερχόµενο µέλος καλείται να καταβάλει µια ετήσια συµβολική συνδροµή, που αρχίζει από τα 1.500 ευρώ και αφορά, εκτός από την πιστοποίηση της Eurocert, τις δράσεις και τις εκδηλώσεις για την προβολή των µελών.

«Πρωτεργάτες» και αρωγοί στην υλοποίηση του εγχειρήµατος «Ελλα-δικά µας» ήταν οι διοικήσεις των εταιρειών Agrino, Λουξ και Νιτσιάκος, που είδαν την κρίση ως ευκαιρία να αλλάξει η επιχειρηµατική νοοτροπία και να προβληθεί η καλή εικόνα του Έλληνα επιχειρηµατία, ο οποίος, όταν συνεργάζεται, κάνει θαύµατα.

Η πρώτη εταιρεία που εντάχθηκε στο δίκτυο ήταν η Agrino και, όπως αναφέρει στο Fortune o υπεύθυνος Εξαγωγών της, Άγης Πιστιόλας, η πρωτοβουλία «Ελλα-δικά µας» έχει αρχίσει να αποκτά ισχύ, ενώ σταδιακά ενδυναµώνεται η θέση των µικρότερου µεγέθους επιχειρήσεων. Σκοπός δεν είναι να ισχυροποιηθούν οι ήδη καθιερωµένες επιχειρήσεις, αλλά να συνδράµουν στη διαµόρφωση ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέψει την καρποφορία των µικρότερων. «Δώσαµε έµφαση στην “κουλτούρα του συµβιβασµού”, αφού, για να καταλήξουµε σε έναν κοινό τόπο, χρειάστηκε αρκετές φορές να βάλει ο καθένας στην άκρη την άποψή του και να συµπλεύσει µε τους υπολοίπους. Πιστεύω ότι το “Ελλα-δικά µας” θα πετύχει, επειδή υπάρχει έντονα εθελοντική διάθεση. Άλλωστε, εταιρείες όπως η δική µας, η Νιτσιάκος και άλλες του δικτύου που συναγωνίζονται όχι πολυεθνικές, αλλά άλλες ελληνικές εταιρείες, δεν έχουν στην πραγµατικότητα τα οικονοµικά επιχειρηµατικά συµφέροντα που ίσως κάποιοι πιστεύουν».

Σίνδοςαεροφοτόφτιαγμένη
Η Agrino ήταν η πρώτη εταιρεία που μυήθηκε στη φιλοσοφία και εντάχθηκε στο δίκτυο του «Ελλα-δικά μας» δείχνοντας τον δρόμο στις υπόλοιπες ελληνικές επιχειρήσεις.

Κυνηγώντας το αδιανόητο

Ο Άγης Πιστιόλας εξηγεί πως στις κατηγορίες προϊόντων που κυριαρχούν πολυεθνικές, µέσω του «Ελλα-δικά µας»,  οι εγχώριες εταιρείες θα µπορέσουν να ορθώσουν το «ανάστηµά» τους και να διεκδικήσουν πράγµατα που στο παρελθόν θεωρούνταν αδιανόητα. «Η δεξαµενή εταιρειών που θα προκύψει, θα εστιάσει στην αύξηση της ελληνικής παραγωγής και παράλληλα στην ενδυνάµωση της ελληνικής οικονοµίας. Εξάλλου όλοι γνωρίζουν πως µια µικρή εταιρεία που καταγράφει περιορισµένο όγκο πωλήσεων σπάνια έχει την ευκαιρία να ανοίξει τα φτερά της στο εξωτερικό και να συναγωνιστεί µεγαθήρια µε τεράστιους τζίρους. Αργήσαµε, αλλά επιτέλους καταλάβαµε πως µόνο µε συνέργιες θα µπορέσει να αναπτυχθεί στο εξωτερικό µια εταιρεία. Αυτό, όµως, που θέλω να τονίσω είναι πως, για εµάς, η Ελλάδα δεν είναι µια απλή αγορά, αλλά η βάση µας».

Και αν το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει» είναι ο πυρήνας που διέπει τη φιλοσοφία του «Ελλα-δικά µας», εύλογα πολλοί θα αναρωτηθούν τι ρόλο παίζει το κράτος και ποια η αντίδρασή του σ’ αυτή την πρωτότυπη ιδιωτική πρωτοβουλία. Το αρµόδιο υπουργείο είναι ενήµερο, δεν βλέπει ανταγωνιστικά το σήµα «Ελλα-δικά µας», ωστόσο δεν έχει προβεί σε κάποια κρατική στήριξη. Όπως επισηµαίνει η διευθύντρια Μάρκετινγκ, Μαριλένα Νιτσιάκου, της οµώνυµης εταιρείας, υπάρχει αποδοχή τόσο από πλευράς πολιτείας, όσο και από τον επιχειρηµατικό «ιστό» της χώρας. Ξεκαθαρίζει δε πως το «Ελλα-δικά µας» δεν αποτελεί µια οµάδα πίεσης, αλλά µια σύµπραξη που αποκλειστικό της µέληµα είναι η ανάπτυξη και η προώθηση των ελληνικών προϊόντων. «Στόχος µας είναι να λαµβάνουµε πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση και όχι να περιµένουµε από τους δηµόσιους φορείς να αναλαµβάνουν δράση και εµείς απλά να ανταποκρινόµαστε θετικά σ’ αυτό».

IMG0599
Μαριλένα Νιτσιάκου

Η Μαριλένα Νιτσιάκου εκφράζει τη βεβαιότητα πως η προσπάθεια θα στεφθεί µε επιτυχία, αφού όσες εταιρείες συνεχίζουν µέσα σε ένα υφεσιακό καθεστώς να αναπτύσσονται µε βάση την Ελλάδα έχουν κατά κάποιο τρόπο κοινό προσανατολισµό, βλέπουν την πραγµατικότητα µε τον ίδιο τρόπο και έχουν τη θέληση να σχεδιάσουν κοινές δράσεις. «Όσο στηρίζουµε την Ελλάδα και τα προϊόντα της, τόσο θα συνεχίσουµε να αναπτυσσόµαστε. Αυτή είναι η ερµηνεία µας. Στην αφορµή της γέννησης του εγχειρήµατος, βρίσκεται ο λόγος που πιστεύω ότι θα πετύχει.
Οι καταναλωτές αναγνωρίζουν τις ελληνικές εταιρείες που συνεχίζουν να επενδύουν και να στηρίζουν τη χώρα µας, την ίδια στιγµή που οι εταιρείες αντιλαµβανόµαστε ότι η κοινή δράση είναι προς όφελος της χώρας µας, της οικονοµίας µας και, ως εκ τούτου, και προς δικό µας όφελος».

Η Νιτσιάκος εντάχθηκε στο δίκτυο του «Ελλα-δικά µας», επειδή η διοίκησή της πιστεύει πως οι εταιρείες που έχουν αναγνωρισµένα brands  πρέπει να πρωτοστατήσουν και να δείξουν τον δρόµο. «Στο “Ελλα-δικά µας” δεν παρουσιάζονται φαινόµενα άλλων, ανάλογων προσπαθειών. Συνήθως βλέπαµε οι µικρότερες σε µέγεθος και φήµη εταιρείες να στηρίζουν µια πρωτοβουλία και οι µεγαλύτερες εταιρείες να περιµένουν την έκβαση για να αποφασίσουν τη συµµετοχή τους. Οι µεγάλες εταιρείες βρίσκονται στην πρώτη γραµµή και συµπράττουν µε κάθε εταιρεία που µπορεί να µοιραστεί το ίδιο όραµα και τους ίδιους στόχους».

Για να ωριµάσει, βέβαια, η ιδέα του «Ελλα-δικά µας» και να λάβει «σάρκα και οστά» χρειάστηκαν δύο χρόνια, προκειµένου οι βάσεις να είναι στέρεες και να αποφευχθούν τυχόν λάθη. Πεποίθηση των ιδρυτικών στελεχών της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι πως δεν αρκεί να είναι η παραγωγή µιας επιχείρησης στην Ελλάδα, αλλά και η φορολόγησή της. Στην απόκτηση του σήµατος «Ελλα-δικά µας» µπορούν να συµµετέχουν επιχειρήσεις από όλο το παραγωγικό φάσµα, αρκεί η παραγωγή τους και η φορολογική τους έδρα να βρίσκονται στην Ελλάδα, τα κέρδη τους να φορολογούνται στη χώρα και οι ιδιοκτήτες να είναι ελληνικής καταγωγής ή ξένοι που ζουν µόνιµα στη χώρα.

Μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι ο αριθµός των επιχειρήσεων που θα συµµετέχουν στο δίκτυο θα είναι πάνω από 100. Αυτό το διάστηµα, όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής Μάρκετινγκ της Λουξ και ένας εκ των ιδρυτικών στελεχών του «Ελλα-δικά µας», Πλάτων Μαρλαφέκας, δουλεύουν πυρετωδώς το στρατηγικό τους πλάνο, µε στόχο τον Σεπτέµβριο – Οκτώβριο να υλοποιηθεί το πρώτο roadshow στην Ελλάδα. «Κάνουµε µελετηµένες κινήσεις ώστε να µη γίνουν λάθη και εκτεθεί το σήµα. Ο λόγος που το roadshow δεν γίνεται µέσα στο καλοκαίρι είναι επειδή τα σχολεία έχουν κλείσει και εµείς ποντάρουµε πολύ στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και, κατ’ επέκταση, των παιδιών».

louxmustsee1800120001
Για τη ΛΟΥΞ ο Έλληνας επιχειρηματίας επιβάλλεται να επαναπροσδιορίσει τη θέση του μέσα στην κρίση σκεπτόμενος εναλλακτικές λύσεις και δρώντας συνεργατικά.

Ο ίδιος αναφέρει πως ήταν ανέκαθεν υπέρ των συνεργασιών µεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων για από κοινού δράσεις στο εξωτερικό. Ήδη, µάλιστα, κατά την τριετία 2004-2006, ο Πλάτων Μαρλαφέκας είχε προτείνει στις τότε διοικήσεις του ΟΠΕ να δηµιουργήσουν ένα καλάθι από ελληνικά προϊόντα. «Η πρόταση απευθύνθηκε στον ΟΠΕ, ακριβώς επειδή είναι ένας οργανισµός που ξέρει ποιες εταιρείες είναι φερέγγυες και έχουν διάθεση συνεργασίας. Σκέφτηκα πως, αν κάθε χρόνο αγοράζαµε στο εξωτερικό από κοινού ένα ράφι σε µια αγορά στόχο, σε δέκα χρόνια θα είχαµε δέκα ράφια σε δέκα µεγάλες αγορές».

Όπως επισηµαίνει, έπρεπε να έρθει η κρίση για να επαναπροσδιορίσει τη θέση του ο Έλληνας επιχειρηµατίας και να αρχίσει να σκέφτεται εναλλακτικές λύσεις που θα τον απεγκλωβίσουν από τα «πλοκάµια» της, αφού στην εταιρική  κουλτούρα του δεν είναι υπάρχει η έννοια του να σχεδιάζει για το µέλλον. «Τις καλές οικονοµικά εποχές κάναµε το λάθος να επαναπαυθούµε και να µην προβούµε στη δηµιουργία ενός βήµατος που θα µας βοηθούσε στην από κοινού διαχείριση προβληµάτων. Η ύφεση που περνάει αυτή τη στιγµή η χώρα θεωρώ ότι έφερε και θετικά στοιχεία. Αναθεωρήσαµε για πολλά πράγµατα και καταλάβαµε ότι δεν µπορεί ο καθένας να κλείνεται στο “καβούκι” του και να µένει άπραγος επειδή πάνε καλά τα δικά του οικονοµικά µεγέθη, αλλά πρέπει να συνεργαστούµε. Δυστυχώς, ως λαός δεν έχουµε τη συνεργασία µέσα µας, και αυτό απαιτεί χρόνο για να αλλάξει».

Η αρχή πάντως έγινε και, όπως όλα δείχνουν, η οικογένεια του «Ελλα-δικά µας» είναι έτοιµη να υποδεχτεί νέα µέλη, που θα µοιράζονται το ίδιο όραµα, τις ίδιες αξίες και θα εκφράζονται µε µια ενιαία φωνή που θα λαµβάνεται σοβαρά υπόψη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτή την επιχειρηµατικότητα θέλουµε!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fortune Ιουλίου που κυκλοφορεί.