Οι Έλληνες και ο Αστακός

Οι Έλληνες και ο Αστακός
epa03427830 A guest wearing in a hat in the shape of lobster attends the Ukrainian Fashion Week in Kiev, Ukraine, 10 October 2012. The fashion event presents collections of Ukrainian designers from 10 to 15 October. EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ποιος σιγοβράζει στο ζουμί του με μεγαλύτερη άνεση; Ο φορολογούμενος ή ο αστακός;

Ο αστακός είναι ένα εξαιρετικό έδεσμα και λατρεύεται από τους Έλληνες διαχρονικά, παρά την ακριβή τιμή πώλησης του.

Ο αστακός έχει ταυτιστεί με την ευμάρεια και την καλοπέραση. Αυτό είναι γνωστό. Αυτά που ίσως είναι λιγότερο γνωστά είναι ότι πρόκειται για ένα “δύσκολο” θαλασσινό ον τόσο στην αλίευση του όσο και στο μαγείρεμα του.

Είναι δύσκολος στις σχέσεις του με τα υπόλοιπα μέλη του βυθού και συμπεριφέρεται με σνομπισμό αριστοκράτη που τα ξέρει όλα. Ζει αγέρωχα σα να μη συμβαίνει ποτέ τίποτα κακό κι όμως αλιεύεται με τον πιο απλό τρόπο. Μπαίνει μόνος του σε μια παγίδα, τον Κιούρτο, την οποία του πετάει στα ψέμματα ο ψαράς και εκείνος νομίζει (πιστεύει) ότι είναι μια ωραία και συνάμα “έτοιμη” φωλίτσα.

Αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος μαγειρέματος του. Όταν μπαίνει στην κατσαρόλα για να βραστεί δε μπαίνει ποτέ σε θερμοκρασία βρασμού. Δηλαδή, αν το νερό καίει πολύ τότε το εσωτερικό του, το κρέας του σφίγγει τόσο πολύ που δε τρώγεται. Αντίθετα, όταν μπαίνει σε νερό που βράζει σιγά-σιγά το συνηθίζει και ξεχνά ότι οδηγείται στο θάνατο του.

Ο αστακός θυμίζει πολύ την κατάσταση στην Ελλάδα της κρίσης και όχι μόνο.

Θεωρούμε τους εαυτούς μας λίγο πολύ από τους εξυπνότερους και ικανότερους λαούς του κόσμου. Κι όμως καταφέρνουμε να ψηφίζουμε πολιτικούς και πολιτικές, που μας οδηγούν με απλά ψέμματα, σε μια επίπλαστη φωλίτσα, η οποία μας οδηγεί σε μαρασμό.

Η Ελληνική κοινωνία, παρ’ όλους τους κατά καιρούς λεονταρισμούς της, έχει συνηθίσει στο “βρασμό”. Συνηθίσαμε να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ, συνηθίσαμε να δίνουμε 100% προκαταβολή φόρου για τα κέρδη που “θα κάνουν” οι εταιρείες μας, συνηθίσαμε να καπνίζουμε σε χώρους όπου απαγορεύεται, συνηθίσαμε να φεύγουν από τη χώρα επιστήμονες και επιχειρήσεις, συνηθίσαμε το ΟΧΙ να είναι ΝΑΙ και το ψέμα να είναι απλά “έλα μωρέ κωλοτούμπα θα κάνει…”

Συνηθίσαμε στο βρασμό άρα και στον “θάνατο”.

Μια κοινωνία σε αφασία, χωρίς όραμα, χωρίς ψυχολογία δημιουργίας που σιγοβράζει στο ζουμί της.

*Ο Πάνος Μιχαλόπουλος είναι Partner στις UNITYFOUR CONSULTING και ARK ANALYTICS SOLUTIONS.