Οι ελληνικές startups σώζονται από εθελοντές-«αγγέλους» στο εξωτερικό

Οι ελληνικές startups σώζονται από εθελοντές-«αγγέλους» στο εξωτερικό

Η τραπεζική κρίση στην Ελλάδα κρατά αιχμάλωτους τους τοπικούς επιχειρηματίες.

Οι αυστηροί κανόνες σχετικά με το πόσα χρήματα μπορούν να λαμβάνουν οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις, που θεσπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, σημαίνουν ότι οι περισσότερες εταιρείες δεν είναι σε θέση να κάνουν πληρωμές από ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες εκτός της χώρας.

Αυτό είναι πρόβλημα για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, πολλές από τις οποίες έχουν διαδικτυακές δαπάνες που δεν μπορούν να πληρώσουν – όχι επειδή δεν μπορούν να τις καλύψουν, αλλά επειδή δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό. Αυτό δημιουργεί μια υπαρξιακή κρίση. Για παράδειγμα, υπάρχουν ανακυκλούμενα έξοδα για τη διατήρηση των ιστοσελίδων τους – δηλαδή του μέσου επιβίωσής τους – σε λειτουργία.

«Νιώθεις σαν όμηρος», λέει ο Έλληνας επιχειρηματίας Πάνος Παπαδόπουλος.

Ο Παπαδόπουλος είναι ένας επιχειρηματίας και επενδυτής-άγγελος που μετεγκαταστάθηκε σχεδόν πριν από δύο χρόνια από την Αθήνα στο Σαν Φρανσίσκο. Η εταιρεία του BugSense εξαγοράστηκε το 2013 από τη Splunk όπου και εργάζεται σήμερα.

Παραμένει συνδεδεμένος με την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα – όχι μόνο ως επενδυτής, αλλά και μέσα από μια εθελοντική προσπάθεια που ονομάζεται ZeroFund.

Το ZeroFund είναι ένα μη-δεσμευτικό όχημα χρηματοδότησης. Στόχος του είναι να προστατεύσει τις ελληνικές νεοσύστατες επιχειρήσεις από την κατάρρευση, προσφέροντας μικρά χρηματικά ποσά.

Μέσω της ιστοσελίδας του ZeroFund, οι εταιρείες που έχουν ανάγκη μπορούν να συμπληρώσουν ένα έντυπο με πληροφορίες για την κατάστασή τους: Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν; Πόσους υπαλλήλους έχουν; Πόσα χρήματα χρειάζονται ανά μήνα;

Το ZeroFund παρέχει τη δωρεά μέσω προπληρωμένων καρτών Visa και MasterCard.

«Δεν λαμβάνουμε κανένα μετοχικό μερίδιο στις επιχειρήσεις. Είναι μια χάρη», δήλωσε ο Παπαδόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι αισθάνεται καλά που προσφέρει στην πατρίδα του.

Η ομάδα έχει λάβει αιτήσεις από 78 ελληνικές εταιρείες, που κυμαίνονται από νεοσύστατες επιχειρήσεις e-learning μέχρι τουριστικές ιστοσελίδες. Το ZeroFund έχει βοηθήσει περίπου 30 επιχειρηματίες μέχρι στιγμής.

Το σωρευτικό ποσό που έχει προσφερθεί είναι μόλις 1.900 δολάρια μέχρι αυτή τη στιγμή.

Ο επενδυτής της Σίλικον Βάλεϊ Μαρκ Άντρισεν δήλωσε την υποστήριξή του και δεσμεύτηκε να συμβάλει με μια προπληρωμένη κάρτα.

Το ZeroFund πληρώνει μόνο για έξοδα πρώτης ανάγκης, όχι έξοδα όπως π.χ. διαφημιστικές εκστρατείες. Μαζί με τον Παπαδόπουλο σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν ακόμα πέντε άτομα: ο συνιδρυτής της BugSense Τζον Βλαχογιάννης, ο ελληνογερμανός επιχειρηματίας Βασίλειος Καζάκος, ο Νίκος Μπονάτσος της General Catalyst, ο Τζον Δημάτος και ο Χρήστος Περάκης της Zoottle.

Πηγή: CNNMoney