Η ελληνική e-survey.gr πάει Αμερική

Η ελληνική e-survey.gr πάει Αμερική

Ο Θοδωρής Σπηλιώτης μιλά για το άνοιγμα γραφείου στις ΗΠΑ και το λανσάρισμα της πλατφόρμας e-staff.

Το άνοιγμα γραφείου στις ΗΠΑ σχεδιάζει η διοίκηση της πλατφόρμας e-survey.gr, η οποία εξειδικεύεται στην μέτρηση της γνώμης των πελατών μιας επιχείρησης μέσω tablet.

Μετά την επιτυχημένη παρουσία της στην ελληνική αγορά, πρόσφατα ξεκίνησε να δραστηριοποιείται σε Τουρκία και Αμερική διευρύνοντας το υφιστάμενο πελατολόγιό της, ενώ ήδη βρίσκεται στα «σκαριά» και μια νέα πλατφόρμα Διαχείρισης Προσωπικού σε πραγματικό χρόνο, ονόματι e-staff. «Αυτό το διάστημα το e-staff βρίσκεται στο στάδιο των πραγματικό δοκιμών και εφαρμόζεται σε τέσσερις επιχειρήσεις. Είναι ένα καινοτόμο προϊόν που μπορεί να συνδυαστεί με το e-survey αφού δουλεύει και αυτό μέσω tablet» αναφέρει στο Fortunegreece.com ο ιδρυτής του e-survey.gr, Θοδωρής Σπηλιώτης.

Στην πράξη η «παραδοσιακή» μορφή επικοινωνίας μέσω των κυτίων παραπόνων, προτάσεων ή υποδείξεων –με τις χειρόγραφες φόρμες είτε να μην χρησιμοποιούνται από τους επιχειρηματίες είτε να μην αξιοποιούνται με τους κατάλληλους τρόπους- φαίνεται να μην αποδίδει καρπούς. Λαμβάνοντας δε υπόψη τη σημασία που έχει η γνώμη του καταναλωτή για την παροχή μιας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος, οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ευέλικτες ώστε να προσαρμοστούν στις επιταγές της αγοράς -εάν θέλουν να επιβιώσουν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό –χρησιμοποιώντας τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που έχουν πλέον στη διάθεσή τους.

Το μόνο που χρειάζεται για την εφαρμογή του e-survey.gr είναι ένα tablet, το οποίο τοποθετείται εντός της συνεργαζόμενης επιχείρησης σε εμφανές σημείο ή βρίσκεται περιφερόμενο στα χέρια ενός υπαλλήλου που πλησιάζει τον πελάτη και του ζητάει να καταχωρίσει την άποψή του, προτρέποντας τον επισκέπτη να απαντήσει στις ερωτήσεις που έχει θέσει η επιχείρηση. Τα δεδομένα από τις απαντήσεις των πελατών λαμβάνονται από την εταιρεία από οποιοδήποτε σημείο σε τρέχοντα χρόνο στο cloud, όσα καταστήματα και αν έχει, επιτρέποντάς της να συγκρίνει την απόδοση των καταστημάτων μεταξύ τους ή να εντοπίσει προβλήματα και να τα διορθώσει αμέσως. «Όσον αναφορά το κόστος, έχουμε 3 πακέτα υπηρεσιών προσαρμοσμένα για τις ανάγκες αλλά και το μέγεθος και σημεία παρουσίας μιας επιχείρησης. Όταν τα σημεία παρουσίας είναι πολλά, π.χ .αλυσίδα καταστημάτων, το κόστος μειώνεται αισθητά».

Πέρα από την μέτρηση της ικανοποίησης του πελάτη μέσω ερωτηματολογίων (π.χ. ευγένεια και επαγγελματισμός προσωπικού, περιβάλλον καταστήματος, σχέση ποιότητας-τιμής), μέσω της υπηρεσίας μπορούν να μετρηθούν και άλλα στοιχεία, όπως το πώς έμαθαν οι πελάτες για την επιχείρηση, την αποδοχή ενός προϊόντος ή την άποψη των καταναλωτών για μία νέα σχεδιαζόμενη υπηρεσία ή προϊόν. «Πρόσφατα η πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για την μέτρηση μιας έκθεσης με τοπικά προϊόντα στο μετρό του Συντάγματος. Οι διοργανωτές ήθελαν να μάθουν για το βαθμό ικανοποίησης των εκθεμάτων, για τα δημογραφικά στοιχεία των επισκεπτών , αλλά και για την γνώση των επισκεπτών σχετικά με τον πολιτισμό της περιοχής από όπου προερχότανε και η έκθεση. Χρησιμοποίησαν tablet και με την βοήθεια προσωπικού, ο επισκέπτης απαντούσε σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο. Τα tablet ήταν συνδεδεμένα σε wifi και τα αποτελέσματα για την πορεία της έκθεσης τα έβλεπαν σε πραγματικό χρόνο οι διοργανωτές»

Όπως τονίζει ο κ. Σπηλιώτης, η πλατφόρμα ήταν εξ’ ορισμού σχεδιασμένη να μην έχει γεωγραφικά σύνορα και να προσαρμόζεται άμεσα σε κάθε γλώσσα, γι’ αυτό το λόγο και σε σύντομο χρονικό διάστημα έκανε την εμφάνισή της στο εξωτερικό. «Ήμασταν έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και οι ΗΠΑ για εμάς αποτελούν το μεγαλύτερο στοίχημα. Θέση μας είναι ότι μπορεί μια ελληνική εταιρία τεχνολογίας να σταθεί σε μια μεγάλη και ανεπτυγμένη αγορά και να αποδείξει ότι έχει και τεχνογνωσία και επιχειρηματικό, ευέλικτο πνεύμα. Όσο αναφορά την Τουρκία είδαμε ότι έχει ανεπτυγμένο τον τουρισμό με αξιόλογα ξενοδοχεία κυρίως στα παράλια της Μικράς Ασίας . Η e-survey μπορεί να παρέχει πολλαπλές δυνατότητες στα ξενοδοχεία και έτσι προχωρήσαμε σε συνεργασίες στην αγορά της Τουρκίας στον τομέα του τουρισμού».

Όσο για τις ΗΠΑ, η σύναψη συμφωνίας έγινε με μια εταιρία που διαθέτει μεγάλους συναυλιακούς πολυχώρους και χρησιμοποιεί τα tablet σε διάφορα σημεία για να συλλέξει τις απαιτούμενες πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση των υπηρεσιών της . «Μέσα από την καθημερινή χρήση μαθαίνουμε τι ζητά η συγκριμένη αγορά , προσαρμόζουμε το προϊόν μας και συνεχίζουμε την περαιτέρω ανάπτυξη και σε άλλους τομείς».

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του e-survey.gr, αυτό που καθιστά την πλατφόρμα ξεχωριστή είναι η αμεσότητα των αποτελεσμάτων και η ευκολία στη χρήση. Μάλιστα τις περισσότερες φορές οι ίδιοι οι επιχειρηματίες είναι εκείνοι που ελέγχουν on line τα δεδομένα, καθώς η πλατφόρμα παρέχει πλήρη ανάλυση και γραφική απεικόνιση των αποτελεσμάτων. Εντύπωση προξενεί, ωστόσο, το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρηματίες φαίνεται να μην γνωρίζουν και τόσο καλά την επιχείρησή τους, αφού όπως προκύπτει από ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων, η εικόνα που έχουν για την εταιρεία τους είναι πολλές φορές διαφορετική από αυτή που έχει ο καταναλωτής. «Αυτό τους κάνει να δουν το πρόβλημα και μέσω διορθωτικών κινήσεων να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και προϊόντα και να μετρήσουν πάλι τον συγκεκριμένο τομέα».