Η ελληνική εταιρεία που παράγει μανιτάρια από κατακάθι καφέ!

Η ελληνική εταιρεία που παράγει μανιτάρια από κατακάθι καφέ!

Η startup recyworks στηρίζει στο επιχειρηματικό της μοντέλο στην ιδέα του jugaad.

Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι το κατακάθι του καφέ, αντί να πάει στα σκουπίδια, θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί και να λειτουργήσει ως φυσικό λίπασμα για την καλλιέργεια τροφίμων;

Σε ένα κόσμο που η τροφή είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού που πρέπει να καλύψει, οι εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας κρίνονται όχι απλά απαραίτητες, αλλά επιβεβλημένες. Μια ελληνική start up ονόματι recyworks παράγει χαμηλού κόστους μανιτάρια, τα οποία αναπτύσσονται πάνω σε ανακυκλωμένο κατακάθι καφέ. Η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία στηρίζει τη δραστηριότητά της η καινοτόμος ελληνική επιχείρηση δεν είναι άλλη από την υιοθέτηση της ινδικής φιλοσοφίας jugaad που σημαίνει κάποια έξυπνη αυτοσχέδια λύση εκ των ενόντων που αφορά κάποιο γενικότερο σημαντικό πρόβλημα. Εν προκειμένω είναι η τεχνική διαχείριση των αποβλήτων και των άχρηστων υλικών με στόχο τη βιώσιμη επαναχρησιμοποίησή τους.

Αυτή είναι άλλωστε και η λογική της κυκλικής οικονομίας, η οποία επιτάσσει ένα μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων όπου όλα μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν και να λάβουν μια δεύτερη ευκαιρία. Τα θεμέλια του recyworks τέθηκαν τον περασμένο Μάρτιο από μια ομάδα τεσσάρων ατόμων που αναγνώρισαν τη σημασία και τα οφέλη παραγωγής τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας μέσα στην πόλη, με μικρό κόστος και στη λογική της “πράσινης” ανάπτυξης.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος από αστικές φάρμες, οι οποίες θα έχουν ως φυσικό τους περιβάλλον όχι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά εγκαταλειμμένα κτίρια ή οποιονδήποτε χώρο στις πόλεις, που δεν αξιοποιείται. Με δεδομένο ότι οι Έλληνες βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των χωρών με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ παγκοσμίως, μια τέτοια μορφή καλλιέργειας εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη σε καταναλωτικό και κυρίως σε περιβαλλοντικό επίπεδο, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας. Βάσει δε των επίσημων στοιχείων στην Ελλάδα ξοδεύονται πάνω από 550 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τον καφέ με κατανάλωση 5,33 kg μέσο όρο τον χρόνο ανά άτομο. Αντί λοιπόν το κατακάθι να αποσυντεθεί παράγοντας μεθάνιο, το οποίο είναι 25 φορές πιο βλαβερό για την ατμόσφαιρα της γης από ότι το διοξείδιο του άνθρακα, η λύση που προτείνεται είναι η ανακύκλωσή του.

Η ομάδα της recyworks υποστηρίζει μάλιστα πως ένα κιλό κατακάθι καφέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα για την παραγωγή 200 gr. μανιταριών και να καλύψει συνάμα τις ανάγκες μιας αγοράς το 70% της οποίας στηρίζεται σε εισαγωγές. Η πρώτη σοδειά μανιταριών μέσα σε υπόστρωμα από κατακάθι καφέ είναι έτοιμη και έχει καταγράψει ήδη μια διάκριση στο ενεργητικό της κερδίζοντας ένα επιχειρηματικό βραβείο σε ελληνικό διαγωνισμό για την “πράσινη επιχειρηματικότητα.

Σε ότι αφορά το business plan για την επόμενη πενταετία περιλαμβάνει την λειτουργία 35 μικροφαρμών μέσα στην Αθήνα. Τον πρώτο σταθμό θα αποτελέσει ένας εγκαταλειμμένος βιομηχανικός χώρος που παραχωρήθηκε στην εταιρεία από τον Δήμο Αθηναίων.