Η ελληνική φέτα έχει όνομα

Η ελληνική φέτα έχει όνομα

Ο Αναπληρωτής CEO της ΔΩΔΩΝΗ, Μιχάλης Παναγιωτάκης, σχεδιάζει την επόμενη μέρα της γαλακτοβιομηχανίας των Ιωαννίνων.

Για την περιοχή της Ηπείρου, το πιο φτωχό γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας, η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ αποτελεί εδώ και δεκαετίες την κινητήριο δύναμη της τοπικής οικονομίας. Εκτός από το να προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή των Ιωαννίνων, συνεργάζεται με χιλιάδες κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι είναι βέβαιοι ότι το φρέσκο γάλα για το οποίο καταβάλουν καθημερινά το μόχθο τους, θα καταλήξει στον τελικό καταναλωτή με αναλλοίωτα τα αρχικά συστατικά του.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, από το 1963, όταν έξι ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου ίδρυσαν μια μικρή μονάδα παστερίωσης φρέσκου γάλακτος που συγκέντρωνε το αγελαδινό γάλα από τους κτηνοτρόφους της περιοχής και το πρόσφερε στους κατοίκους των Ιωαννίνων, μέχρι και σήμερα, θα διαπιστώσουμε ότι έπειτα από 52 χρόνια η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ παραμένει market leader στην ελληνική φέτα με ξεκάθαρο προβάδισμα από τους ανταγωνιστές της.

Υπό τη σκέπη της Αγροτικής Τράπεζας παρέμενε για χρόνια μια κερδοφόρα κρατική επιχείρηση. Καθώς όμως τα δεδομένα στην αγορά άλλαξαν, κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και έτσι τα τελευταία δύο χρόνια η ΔΩΔΩΝΗ πέρασε εξ’ ολοκλήρου στην Strategic Initiatives Foods, ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο τη θέση της στην ελληνική αγορά και στο εξωτερικό, με τα νούμερα για το 2014 να αποκαλύπτουν πωλήσεις 7,5 χιλιάδων τόνων φέτας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που σήμερα κατέχει το 80% της αυστραλιανής αγοράς στην κατηγορία των λευκών τυριών.

Στο τιμόνι της γαλακτοβιομηχανίας από τα Γιάννενα βρίσκεται από τον Ιούνιο του 2014 ο Μιχάλης Παναγιωτάκης, ο οποίος κουβαλά μακρόχρονη εμπειρία στον χώρο του επιχειρείν, ως πρώην Γενικός Διευθυντής στις Σταθερές Συγκοινωνίες, αλλά και στην ελληνο-αυστριακή εταιρεία Blauel, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων. Τη χρονιά που μας πέρασε η διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗ κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 20%, διπλασίασε το μερίδιο αγοράς της στο γιαούρτι , ενισχύοντας παράλληλα το δίκτυο διανομής της με την τοποθέτηση, για πρώτη φορά στα χρονικά της, δικών της αντιπροσώπων, ενώ αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων κατά 40%. Το business plan, για την τριετία 2014-2016, προβλέπει αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού και της παραγωγικής διαδικασίας με την απόκτηση νέων μηχανών για το γιαούρτι και τη φέτα.

«Είναι πολύ σημαντική η στήριξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας, κάτι που η Δωδώνη έχει αποφασίσει και εφαρμόζει ποικιλοτρόπως άμεσα ή έμμεσα εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι μια εταιρεία που βλέπει στυγνά τα νούμερα. Έχουμε καταλάβει τη σημασία της για την περιοχή, αντιμετωπίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε τις προκλήσεις της αγοράς και προσφέρουμε τη συμπαράστασή μας σε κοινωνικό επίπεδο. Δίνουμε έμφαση στον άνθρωπο και έχουμε αναπτύξει προσωπική σχέση με τους εργαζόμενούς μας, παρέχοντάς τους οικονομική και επιστημονική υποστήριξη» αναφέρει στο Fortune Greece, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ, κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Παναγιωτάκης σημείο αναφοράς της Δωδώνης είναι η ζώνη γάλακτος της εταιρείας, η οποία αποτελείται από έναν αριθμό άνω τον 5.500 παραγωγών. Καθημερινά συλλέγεται στο εργοστάσιό της το φρέσκο γάλα ντόπιων κτηνοτρόφων από 514 χωριά και συνοικισμούς, χωρίς να χρησιμοποιείται ούτε ένα γραμμάριο γάλακτος από το εξωτερικό, γεγονός που εξηγεί πώς το καταναλωτικό κοινό παραμένει πιστό σε μια εταιρεία που δεν βάσισε την επιτυχημένη πορεία της σε κάποια στρατηγική marketing, αλλά στην ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Η περσινή χρονιά ήταν σταθμός για την Γιαννιώτικη γαλακτοβιομηχανία, η οποία πέρασε εξ’ ολοκλήρου στην Strategic Initiatives Foods, έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας για τη μεταβίβαση των μετοχών του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων – Ένωση Αγροτών στη ΔΩΔΩΝΗ.

«Η συμβολή της πρώην ΕΑΣ Ιωαννίνων στην ανάπτυξη της ΔΩΔΩΝΗ και ανάδειξης της σε ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο των γαλακτοκομικών ήταν καθοριστική όλα αυτά τα χρόνια. Η συμφωνία αποτελεί έμπρακτη απόδειξη στήριξης της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών φορέων αυτής, αλλά παράλληλα σηματοδοτεί τη διαρκή εμπιστοσύνη και αφοσίωση της ΔΩΔΩΝΗ στην υλοποίηση του εγκεκριμένου στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης της εταιρείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ήρθε η ώρα η ΔΩΔΩΝΗ να ανοίξει τα φτερά της και να μετουσιωθεί σε εμβληματικό πρεσβευτή της Ελλάδας στις αγορές ανά τον πλανήτη».

panagiotakis1
O Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ, κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης.

Με έμφαση στον άνθρωπο
Σε ότι αφορά τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της γαλακτοβιομηχανίας σε μια χώρα που έχει παραμελήσει τον πολλά υποσχόμενο πρωτογενή τομέα της, ο κ. Παναγιωτάκης υπογραμμίζει πως η μείωση της κτηνοτροφίας χρόνο με το χρόνο είναι ανησυχητικό στοιχείο. Η διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗ σε μια προσπάθεια να στηρίξει τον κλάδο εφαρμόζει μια κοινωνικοκεντρική προσέγγιση, στηρίζοντας έμπρακτα τον παραγωγό σε θέματα πέραν των οικονομικών. «Δίνουμε έμφαση στον άνθρωπο, κατανοούμε τις δυσκολίες που έχει ο καθένας εκ των παραγωγών μας, και προσπαθούμε να βρούμε λύση για τον καθένα χωριστά. Το αρμόδιο τμήμα της εταιρείας που ασχολείται καθημερινά μόνο με τη ζώνη γάλακτος, από στελέχη μέχρι ζωοτέχνες, οδηγούς φορτηγών και υπαλλήλους μας στους εν τόπω σταθμούς γάλακτος, ξεπερνούν τους πενήντα. Δεν υπάρχει εταιρεία στην Ελλάδα που δίνει τέτοια έμφαση στον πρωτογενή τομέα, τοποθετώντας σε δεύτερη μοίρα το υψηλό κόστος διαχείρισης ενός τέτοιου συστήματος».

Σχολιάζοντας περεταίρω τη σχέση της ΔΩΔΩΝΗ με τους Έλληνες κτηνοτρόφους και τα όσα έχουν κατά καιρούς γραφτεί στον Τύπο, ο κ. Παναγιωτάκης μιλά για μια άριστη συνεργασία με 5.500 παραγωγούς. «Πέρυσι ανακοινώσαμε την τιμολογιακή μας πολιτική και τον τρόπο πληρωμών και ακολουθούμε επακριβώς αυτή την πολιτική. Φέτος παραμένουμε πιστοί στην ίδια τιμολογιακή πολιτική, αγνοώντας τυχόν κραδασμούς στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον. Προχωρούμε σε προκαταβολές σε ότι αφορά τις ζωοτροφές, επιβραβεύουμε το άριστο ποιοτικό γάλα και κυρίως είμαστε κοντά τους σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, όπως πρόσφατα με τον καταρροϊκό πυρετό αλλά και τις καταστροφικές πλημμύρες στην Άρτα. Ανακοινώσαμε πληρωμές προκαταβολών στους πλημμυροπαθείς παραγωγούς της περιοχής της Άρτας, θέλοντας έτσι να τους βοηθήσουμε εμπράκτως να ορθοποδήσουν».

Άνοδος στις πωλήσεις και στις εξαγωγές
Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για τη ΔΩΔΩΝΗ, αφού σε ένα μόλις χρόνο από την αλλαγή διοίκησης είδε τις πωλήσεις της να παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 20%, με τις εξαγωγές να βάζουν το δικό τους λιθαράκι στα αυξημένα οικονομικά αποτελέσματα. Όντας η πρώτη εταιρεία σε πωλήσεις στη φέτα στην εγχώρια αγορά, διπλασίασε το μερίδιο αγοράς στο γιαούρτι, διατήρησε τις υψηλές πωλήσεις στο φρέσκο γάλα, εισήγαγε στην αγορά νέα προϊόντα όπως το λευκό τυρί «light», και αύξησε τις μόνιμες θέσεις εργασίας κατά 15%. «Μέρος της ανάπτυξης προέρχεται από τις εξαγωγές μας, ως αποτέλεσμα επιτυχούς αναδιάρθρωσης του δικτύου διανομής, εκκίνησης συνεργασιών σε νέες χώρες, – μέσω κορυφαίων εγχώριων συνεργασιών – αλλά ενδυνάμωσης ήδη καλών συνεργασιών. Ενδεικτικά αναφέρω την αγορά της Αυστραλίας, στην οποία η Δωδώνη είναι market leader στο κομμάτι των λευκών τυριών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και το 2015 θα είναι μια εξίσου καλή χρονιά ενώ στο «στόχαστρό» μας έχουν μπει χώρες της Ευρώπης , της Ασίας και της Αμερικής».

Προσθέτει δε πως στην περίπτωση της Αμερικής παρατηρούνται φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού από ξένες εταιρείες που πουλούν γαλακτοκομικά προϊόντα «ελληνικού τύπου» και όχι ελληνικής παραγωγής, δημιουργώντας μια λανθασμένη εντύπωση στο καταναλωτικό κοινό. «Αντιμετωπίσαμε και εμείς ανάλογα προβλήματα. Δυστυχώς η φέτα για παράδειγμα που είναι ΠΟΠ δεν τυχαίνει της προστασίας της Ε.Ε προς χώρες έξω από αυτή. Εδώ θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός προκειμένου να μην παρατηρούνται φαινόμενα πώλησης λευκού τυριού ως φέτας ή τύπου φέτας. Νομίζω ότι και η πολιτεία οφείλει να λάβει τα μέτρα της σε συνεργασία με τον κλάδο των τυροκομικών προκειμένου να διασφαλίσουμε και την φέτα ΠΟΠ, αλλά κυρίως νομίζω το προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή πρέπει να είναι αυθεντικό και όχι κάτι άλλο».

Για το 2015, το business plan της ΔΩΔΩΝΗ περιλαμβάνει τόνωση των εξαγωγών, συνέχιση ανάπτυξης νέων καινοτόμων προϊόντων, διατήρηση της πρωτοπορίας στην Ελλάδα, καθώς και τη συνέχιση παροχής ανθρωπιστικής στήριξης και αγάπης στην περιοχή της Ηπείρου.