Η ελληνική οικονομία θα πατήσει γκάζι από το β’ τρίμηνο, προβλέπει η ING

Η ελληνική οικονομία θα πατήσει γκάζι από το β’ τρίμηνο, προβλέπει η ING
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά από ισχυρή ύφεση το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η ING βλέπει επιταχυνόμενη ανάπτυξη για τα επόμενα τρία. Βελτιωμένη η εικόνα και στην ευρωζώνη. Κλειδί η αυξημένη αποταμίευση που δημιουργήθηκε στους μήνες του lockdown.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κρατηθεί χαμηλά στο πρώτο εξάμηνο κυρίως λόγω της σημαντικής ύφεσης που αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο, ωστόσο στο δεύτερο εξάμηνο οι ρυθμοί μεγέθυνσης θα είναι πιο υψηλοί, εκτιμά η ING.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις της ING κάνουν αναφορά για ανάπτυξη της τάξεως του 6,7%, 7,8% και το 7,9% στο δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο αντίστοιχα έτους σε ετήσια βάση. Για την Ευρωζώνη, οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για τα τρία τρίμηνα είναι 12,2% και μόλις 1,5% και 3,5% αντίστοιχα.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2021, το εγχώριο ΑΕΠ συρρικνώθηκε 9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, λόγω και της παράτασης του lockdown, και θα αποτελέσει τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ING.

Το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 6,7% όπως εκτιμά η ING και για το σύνολο του 2021 αναμένεται ανάπτυξη στην Ελλάδα της τάξεως του 3% ενώ το 2022 αναμένεται επιτάχυνση στο 4,2%.

Συνολικά για την Eυρωζώνη η ING εκτιμά ότι τα πρόσφατα δεδομένα και στοιχεία για το οικονομικό κλίμα είναι αρκετά ισχυρά, αν και οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν πριν από την ανακοίνωση των νέων μέτρων lockdown σε πολλές χώρες και επομένως θα μπορούσαν να απεικονίζουν μια πιο αισιόδοξη εικόνα από την πραγματική. Παράλληλα όμως, το γεγονός ότι η καταναλωτική ζήτηση έχει κινηθεί με σημαντικούς ανοδικούς ρυθμούς, δείχνει ότι το δεύτερο τρίμηνο που διανύουμε θα είναι ένα τρίμηνο ανάκαμψης της οικονομίας.

Τέλος, η εκτίμηση της ING είναι ότι μέρος από τις υπερβάλλουσες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών που έχουν συσσωρευτεί στη διάρκεια της πανδημίας, φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και στην Ελλάδα, θα εισρεύσουν σιγά σιγά στην οικονομία, ενισχύοντας την ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.