Η ελληνική startup που «πάντρεψε» την τεχνητή νοημοσύνη με την τέχνη του καφέ

Η ελληνική startup που «πάντρεψε» την τεχνητή νοημοσύνη με την τέχνη του καφέ
Ο συνιδρυτής της Bibecoffee, Βασίλης Αποστολόπουλος, μιλά στο Fortune για το επιχειρηματικό ρίσκο που συνεχίζει να δικαιώνεται.

Πολλοί τόνοι μελανιού έχουν χυθεί για την πλούσια γεύση, το άρωμα και το καβούρδισμα του, όπως επίσης και για τον τρόπο κατανάλωσης που φέρει τα χαρακτηριστικά ιεροτελεστίας. Είτε στην κρύα είτε στη ζεστή εκδοχή του, ο καφές λατρεύεται από εκατομμύρια κόσμου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης και αποτελεί σημείο αναφοράς για την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων.

Στην ελληνική αγορά είναι εγκατεστημένες περί τις 140.000 μηχανές καφέ, στην Ισπανία ο αριθμός τους αγγίζει τις 360.000, ενώ στην Ευρώπη το εν λόγω μέγεθος εκτοξεύεται στις 4 εκατομμύρια μηχανές. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, και τις προοπτικές ανάπτυξης, δύο στελέχη που δραστηριοποιούνταν για χρόνια στη Vodafone και τη Microsoft, αποφασίζουν να κινηθούν επιχειρηματικά στον χώρο, συστήνοντας μια άκρως πρωτοποριακή καινοτομία.

Πρόκειται για τον Βασίλη Αποστολόπουλο και τον Παναγιώτη Βρεττό, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την εμπειρία τους και σύστησαν στην αγορά την τεχνολογία της Bibecoffee, αξιοποιώντας τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η ιδέα προέκυψε μέσα από την ανάγκη μας για καλό καφέ. Παρατηρήσαμε ότι η γεύση της ίδιας μάρκας καφέ παρουσίαζε σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά σημείο πώλησης. Ως μηχανικοί και έχοντας πρότερη γνώση σε χώρους εστίασης, αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε τι μπορεί να το προκαλεί και με ποιο τρόπο ελέγχεται η ποιότητα. Ύστερα από έρευνα που κάναμε στην παγκόσμια αγορά του καφέ και με αφορμή το 3rd wave of coffee sophistication, γεννήθηκε η ιδέα της BibeCoffee»,m αποκαλύπτει στο fortunegreece.com ο Βασίλης Αποστολόπουλος, συνιδρυτής της εταιρείας.

Στην πράξη, η BibeCoffee μετατρέπει όλες τις επαγγελματικές μηχανές καφέ, ανεξαρτήτως κατασκευαστή και έτους παραγωγής, σε έξυπνα τερματικά ακριβείας που συγκεντρώνουν δεδομένα από κάθε μηχανή και επιτρέπουν σε διανομείς και αλυσίδες καφέ τη διαχείρισή τους σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, πραγματοποιεί online έλεγχο ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της κατανάλωσης καφέ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα πρόβλεψης και αυτοματοποίησης των επόμενων παραγγελιών. Ακόμη, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τις εταιρείες και ομάδες συντήρησης επαγγελματικών μηχανών καφέ, αφού μέσω της εφαρμογής της (Bibe App) επιτρέπει στους συντηρητές να ενημερώνονται άμεσα για βλάβες, να προβλέπουν και να προλαμβάνουν ζημιές και κλοπές ή και να προγραμματίζουν τις εργασίες βάσει της χρήσης των μηχανών.

Η εταιρεία, αν και νεοσύστατη, τρέχει ήδη αρκετά πιλοτικά projects στην ελληνική αγορά, με πλάνα ανάπτυξης και ολοκλήρωσης έργων κατά τους επόμενους μήνες. Παράλληλα έχει αναπτύξει δραστηριότητα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες καθώς ο τρόπος διανομής και λειτουργίας της αγοράς του καφέ είναι παρόμοιος με αυτόν της Ελλάδας και της Κύπρου.

Χρηματοδότηση 400.000 ευρώ από το UniFund

Η τεχνολογία της BibeCoffee προκάλεσε το ενδιαφέρον του Uni.Fund, το οποίο την ξεχώρισε ανάμεσα σε 600 συμμετοχές και τη χρηματοδότησε με 400.000 ευρώ. «Το Uni.fund μας έχει καθοδηγήσει και μας υποστηρίζει έμπρακτα και ουσιαστικά σε όλη αυτή την πορεία ανάπτυξης αλλά και στο κομμάτι της χρηματοδότησης, προσφέροντας εξατομικευμένο consulting και δίνοντάς μας τη δυνατότητα αξιοποίησης του δικτύου του, ενώ συμμετέχει ενεργά στην επίτευξη των milestones», σημειώνει για τη συγκεκριμένη επένδυση ο Βασίλης Αποστολόπουλος.

Ο ίδιος τονίζει ότι η χρηματοδότηση του Uni.Fund αποτελεί μέρος της συνολικής επένδυσης στην οποία συμμετέχουν και ιδιώτες επενδυτές, στοχεύοντας στην τελειοποίηση, πιστοποίηση και εμπορική διάθεση του προϊόντος όπως επίσης την έξοδο σε αγορές του εξωτερικού.

Μια παγκόσμια αγορά 83 δισ. ευρώ

Τα στοιχεία για το 2018 αναφορά με την αγορά του καφέ είναι άκρως εντυπωσιακά. Το μέγεθός της σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνει τα 83 δισ. δολάρια, με την κατανάλωση ανά λεπτό να διαμορφώνεται στα 2,3 εκατ. φλυτζάνια.

Η χώρα μας, αν και δεν συγκαταλέγεται στους παραγωγούς καφέ, εντούτοις «τιμά» σε καθημερινή βάση το εν λόγω ρόφημα με γενναίες ποσότητες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίος ο αριθμός από καφετέριες που «ξεφυτρώνουν» σαν τα μανιτάρια και κατακλύζουν την ελληνική αγορά. Μέσα στην κρίση ήταν μάλιστα ο κλάδος που προσέλκυσε το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για ένα χαμηλού κόστους προϊόν με τεράστια περιθώρια κέρδους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Βασίλης Αποστολόπουλος μαζί με τον Παναγιώτη Βρεττό πήραν το ρίσκο να αφήσουν μια σίγουρη δουλειά με ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές, και να κυνηγήσουν το όνειρό τους δοκιμάζοντας την τύχη τους στο επιχειρείν. Μια απόφαση για την οποία δεν μετάνιωσαν ούτε στιγμή. «Είναι πολύ σημαντικό η πληροφορία, η γνώση και η ποιότητα να καταλήγει τελικά προς όφελος του καταναλωτή και αυτό ονειρευόμαστε να κάνουμε», λέει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Αποστολόπουλος, ευελπιστώντας ότι, μεγαλώνοντας, η BibeCoffee θα αποτελέσει ένα «εργαλείο» πιστοποίησης του καλού καφέ, φτάνοντας κάποια στιγμή να λειτουργεί όπως το tripadvisor για τον κλάδο του hospitality, ως ένα αξιόπιστο μέσο που θα επιβεβαιώνει στο κάθε σημείο πώλησης καφέ τι standards ακολουθούνται.