Η ελληνοϊταλική κοινοπραξία που αναλαμβάνει τους Σταθμούς Συμπίεσης του ΤΑΡ

Η ελληνοϊταλική κοινοπραξία που αναλαμβάνει τους Σταθμούς Συμπίεσης του ΤΑΡ

Στις Renco (Ιταλία) και ΤΕΡΝΑ (Ελλάδα) το έργο - Εκδήλωση ενδιαφέροντος και για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό.

Η κοινοπραξία των εταιριών Renco (Ιταλία) και ΤΕΡΝΑ (Ελλάδα) ανέλαβε την σύμβαση «Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή των σταθμών συμπίεσης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP», όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία.

Η σύμβαση προβλέπει τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και ανάθεση ενός σταθμού συμπίεσης στους Κήπους, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενός δεύτερου στο Φιέρι στην Αλβανία και ενός σταθμού μέτρησης ροής στη Βίγλιστα που θα υπολογίζει την ποσότητα του φυσικού αερίου που διέρχεται από το ελληνικό τμήμα του αγωγού.

Η έναρξη της κατασκευής των σταθμών συμπίεσης έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται μετά από περίπου 2 χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΡ Ίαν Μπράντσοου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η σύμβαση θα δημιουργήσει πρόσθετη απασχόληση και οικονομικές διεξόδους στις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της όδευσης του TAP.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Διαγωνισμού Δέσμευσης Δυναμικότητας (Market Test) για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB), στο πλαίσιο της οποίας υπεβλήθησαν εννέα μη-δεσμευτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τη διαμετακόμιση συνολικά 4,3 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και περίπου για 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, ετησίως, σε ανάστροφη ροή, από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ICGB AD, υπεύθυνη για την υλοποίηση του αγωγού, η δεύτερη Δεσμευτική Φάση, που αφορά στην επιβεβαίωση των σχετικών εκδηλώσεων ενδιαφέροντος, μέσω της σύναψης συμβάσεων διαμετακόμισης, θα ξεκινήσει, αφού ληφθούν οι εγκρίσεις από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Οι εξελίξεις αναφορικά με το έργο, καθώς και το σχέδιο λειτουργίας πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, που συνδέεται με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, συζητήθηκαν σε πρόσφατη επικοινωνία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, με την ομόλογό του, υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη του έργου ενώ η κ. Petkova αποδέχθηκε πρόσκληση, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση στην Αθήνα, με αντικείμενο τον πλωτό τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή και των ενδιαφερομένων για το έργο εταιρειών.