Η έλλειψη τσιπ και πλοίων είναι το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να βάλει φρένο στην ανάπτυξη των πωλήσεων της Tesla

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενώ η έλλειψη τσιπ κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα της αυτοκινητοβιομηχανίας φέτος, ο Musk ανέφερε ότι ο πρωτοπόρος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παλεύει με «πολλές» προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το διπλό πρόβλημα της παγκόσμιας έλλειψης τσιπ και πλοίων είναι το μόνο που εμποδίζει την Tesla Inc. να διατηρήσει την αύξηση των πωλήσεών της πάνω από το 50%, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Elon Musk.

«Είχαμε μια φανταστική χρονιά, είχαμε ρεκόρ παραδόσεων οχημάτων», δήλωσε ο Musk στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Tesla στο Όστιν του Τέξας την Πέμπτη. «Φαίνεται ότι έχουμε πολλές πιθανότητες να το διατηρήσουμε αυτό. Βασικά, αν μπορέσουμε να βρούμε τα τσιπ μπορούμε να το κάνουμε. Ελπίζουμε ότι αυτή η έλλειψη τσιπ θα αμβλυνθεί σύντομα, αλλά αισθάνομαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε ρυθμό τουλάχιστον πάνω από 50% για αρκετό καιρό».

Ενώ η έλλειψη τσιπ κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα της αυτοκινητοβιομηχανίας φέτος, ο Musk ανέφερε ότι ο πρωτοπόρος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παλεύει με «πολλές» προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχαμε το τρίτο τρίμηνο ήταν το να μπορέσουμε να έχουμε αρκετά πλοία», είπε. «Υπήρχε μια τεράστια έλλειψη πλοίων».

Η έλλειψη τσιπ δεν φαίνεται να επιβραδύνει ακόμα την Tesla. Η εταιρεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ρεκόρ παραδόσεων 241.300 αυτοκινήτων παγκοσμίως το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 201.250 οχημάτων του δεύτερου τριμήνου.

Οι αριθμοί της Tesla είναι θετικοί σε αντίθεση με την υπόλοιπη αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία είδε τις πωλήσεις οχημάτων στις ΗΠΑ να υποχωρούν το τελευταίο τρίμηνο λόγω των περιορισμών στην παραγωγή από τις ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η General Motors Co. δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, με τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά της να μειώνονται κατά το ένα τρίτο το τελευταίο τρίμηνο.

Ο Musk τόνισε ότι η «σημαντική πίεση κόστους» στην αλυσίδα εφοδιασμού ανάγκασε την Tesla να αυξήσει τις τιμές των αυτοκινήτων, τουλάχιστον προσωρινά.

Και μπορεί να περάσουν τουλάχιστον 12 μήνες μέχρι να αρχίσουν να βελτιώνονται τα πράγματα. «Λογικά θα έχουμε ξεπεράσει τις σοβαρές ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού το 2023», είπε. «Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί».