Οι ελλείψεις προμηθειών κόστισαν στην Apple έξι δισ. δολάρια μέσα σε ένα τρίμηνο

AFP

Η μετοχή της έχανε 5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ το πρωί της Παρασκευής υποχωρεί 3,5% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.

Ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις ήταν τα έσοδα της Apple το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, αλλά ο τεχνολογικός γίγαντας πέτυχε υψηλότερα καθαρά κέρδη από τα αναμενόμενα, παρά την έλλειψη εξαρτημάτων που του κόστισε έξι δισ. δολάρια το τρίμηνο.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η εταιρεία, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία φτάνει στα 2,5 τρισ. δολάρια, ανέφερε έσοδα 83,4 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο. Ηταν αυξημένα κατά 29% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις για 84,3 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της έχανε 5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ το πρωί της Παρασκευής υποχωρεί 3,5% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.

Τα κέρδη ξεπέρασαν τις προβλέψεις, ενισχυμένα κατά 62%, φτάνοντας στα 20,5 δισ. δολάρια έναντι προσδοκίας για 20,2 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία αρνήθηκε να προσφέρει guidance για το εορταστικό τρίμηνο, μακράν τη σημαντικότερη περίοδο πωλήσεών της κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ δεν έχει δημοσιεύσει κατευθυντήριες γραμμές από την έναρξη της πανδημίας.

Η Apple έχει πλέον 745 εκατ. συνδρομητές επί πληρωμή για τις διάφορες υπηρεσίες της, από 660 εκατ. πριν από έξι μήνες.

Το iPhone αντιπροσώπευε το 46,6% όλων των εσόδων το περασμένο τρίμηνο, με τις πωλήσεις smartphone να αυξάνονται κατά 47% στα 38,9 δισ. δολάρια.

Για τους 12 μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, η Apple ενημέρωσε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν 33,3%, φτάνοντας στα 365,8 δισ. δολάρια – ήταν ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξής της από το 2012. Τα καθαρά κέρδη πλησίασαν τα 100 δισ. δολάρια για το έτος, αυξημένα κατά 64,9%, στα 94,7 δισ. δολάρια.