Η Ελβετία νομιμοποίησε το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου

Η Ελβετία νομιμοποίησε το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου
epa08208298 A view of a damaged Swiss flag waving during stormy weather in Echallens, Switzerland, 10 February 2020. Severe warnings have been issued for Western and Northern Europe as storm Ciara -- also known as Sabine in Germany and Switzerland, and Elsa in Norway -- is bringing strong winds and heavy rains causing disruption of land and air traffic. Winter storm Ciara reached Switzerland last night. EPA/LAURENT GILLIERON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πολιτικός γάμος για όλους εγκρίθηκε από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου έπειτα από πολλά χρόνια διαδικασιών, καθώς το αρχικό να νομοσχέδιο κατατέθηκε το 2013.

Το ελβετικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, πολλά χρόνια αφού το έπραξαν αρκετές άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Οι Ελβετοί όμως θα έχουν την τελευταία λέξη διότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατική Ένωση (UDF), ένα μικρό κόμμα που υπερασπίζεται τις χριστιανικές αξίες, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ζητήσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα.

Ο πολιτικός γάμος για όλους εγκρίθηκε από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου έπειτα από πολλά χρόνια διαδικασιών, καθώς το αρχικό να νομοσχέδιο κατατέθηκε το 2013.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει στους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες να παντρεύονται αλλά και στις τελευταίες να έχουν πρόσβαση σε δωρητή σπέρματος προκειμένου να κάνουν παιδί, ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα άρθρα.

Μέχρι στιγμής, τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούσαν να συνάπτουν σύμφωνα συμβίωσης, κάτι που τους πρόσφερε τα ίδια δικαιώματα με αυτά των παντρεμένων ζευγαριών.

«Πρόκειται για μια ιστορική νίκη για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας», σχολίασε η Amnesty Swiss σε ανάρτησή της στο Twitter.

H οργάνωση Famille Arc-en-ciel (Οικογένεια Ουράνιο Τόξο), που ιδρύθηκε το 2010 για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ομόφυλων οικογενειών στην Ελβετία, από την πλευρά της έχει δηλώσει ότι «προετοιμάζεται για το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε» το UDF.

«Αν οι αντίπαλοι (του νομοσχεδίου) ζητήσουν νομοσχέδιο, είμαστε έτοιμοι», είχε δηλώσει στις αρχές Δεκεμβρίου ο Ματίας Έρχαρντ, αντιπρόεδρος της εθνικής επιτροπής που δημιουργήθηκε ενόψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

«Έχουμε το 82% των πολιτών στο πλευρό μας και χάρη στις οργανωτικές ικανότητές της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, των οργανώσεων με τις οποίες συνεργαζόμαστε και των πολιτικών κομμάτων που μας στηρίζουν μας θα μπορέσουμε να αυξήσουμε κι άλλο την αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην κοινωνία μέσω αυτής της ψηφοφορίας», είχε εκτιμήσει.