Η «Εμμονή με τα λουλούδια» κατακλύζει τη Μελβούρνη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το έργο παρουσιάστηκε στην τριενάλε NVG και παρουσίασε ένα κοινότοπο δωμάτιο που «καταστρέφεται» από έναν ιό κόκκινων λουλουδιών.

Η τελευταία εξερεύνηση της Αμερικανο-γιαπωνέζας καλλιτέχνιδος Γιαγιόι Κουσάμα (γνωστής ως η «Κυρία Πουά») πάνω στην έννοια της «εξαφάνισης» και «εξάλειψης», είναι το έργο «Εμμονή με τα λουλούδια».

Η εγκατάσταση, που παρουσιάστηκε στην τριενάλε NVG, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ξεκίνησε από ένα σχετικά κοινότοπο δωμάτιο με απλά έπιπλα, το οποίο σύντομα «καταστρέφεται» από έναν ιό όμορφων, κόκκινων λουλουδιών.

Η διαδραστική εγκατάσταση είναι αναφορά σε μία από τις πολύ πρώτες εμπειρίες του άπειρου που είχε η Γιαγιόι. Όταν ήταν μικρή ενώ κοίταζε ένα τραπεζομάντιλο που είχε ένα μοτίβο κόκκινων λουλουδιών. Μετά, είχε παραισθήσεις.

«Έστρεψα το βλέμμα πάνω, κι είδα ότι το ταβάνι, τα παράθυρα, οι κολώνες σαν να είχαν καλυφθεί με το ίδιο μοτίβο κόκκινων λουλουδιών» θυμάται η Γιαγιόι Κουσάμα. «Είδα όλο το δωμάτιο, όλο μου το σώμα, και το σύμπαν ολόκληρο να είναι καλυμμένο με κόκκινα λουλούδια, κι εκείνη τη στιγμή εξαλείφθηκε η ψυχή μου… Δεν ήταν μια ψευδαίσθηση, αλλά η ίδια η πραγματικότητα.»

Στην τριενάλε NVG, πρόγραμμα υποψήφιο για το Βραβείο Ντιζάιν 2018, οι επισκέπτες μπορούσαν να «ζωγραφίσουν» αυτή την υπαρξιστική πραγματικότητα, τοποθετώντας ο κάθε ένας ένα κόκκινο λουλούδι. Έτσι, ο κόσμος μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτό που είχε δει η Γιαγιόι. Αφού όλο και περισσότερα λουλούδια προστέθηκαν στο έργο, κατέκλισαν όλο το χώρο, καλύπτοντας καναπέδες, τουαλέτες καλλωπισμού, παράθυρα, ταβάνι, κολώνες μ’ αυτή την αναπόφευκτη κόκκινη επανάληψη, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.