Η εμπειρία του εστιατορίου στην μετά-covid19 εποχή

Η εμπειρία του εστιατορίου στην μετά-covid19 εποχή
Τραπέζι με τα σεβίτσια σε κλείστο λόγω των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας , Κυριακή 5 Απριλίου 2020 . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εστίαση και τεχνολογία πάνε χέρι-χέρι για χάρη της ασφάλειας των καταναλωτών.

Το πώς θα καταφέρουν να λειτουργήσουν μέσα σε ένα πλαίσιο που να προάγει την ασφάλεια των καταναλωτών είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης. Οι κοινωνικές συναναστροφές του παρελθόντος, τα πολυσύχναστα “in” μαγαζιά και η πολυκοσμία που κάποτε ήταν βασικό κριτήριο για την επιλογή ενός εστιατορίου, τώρα συνιστούν εμπειρίες προς αποφυγήν.

Τα κατάλοιπα που αφήνει η πανδημία στη ζωή μας είναι πολλά και αναμένεται να κάνουν ακόμη πιο αισθητή την παρουσία τους μόλις η αγορά επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Ο κόσμος βίωσε τον εγκλεισμό, απομακρύνθηκε από τους οικείους του και με την πρώτη ευκαιρία θέλει να βγει έξω και να νιώσει και πάλι ελεύθερος, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει ότι θα πάψει να τηρεί αποστάσεις. Ακόμη και αν εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η δυσπιστία για το πόσο ασφαλής είναι ο διπλανός μας θα παραμείνει ισχυρή.

Προκειμένου να κινητοποιήσουν τους καταναλωτές να επισκεφτούν και πάλι τα εστιατόρια, οι επιχειρηματίες της εστίασης επιστρατεύουν την τεχνολογία για να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ανθρώπινη επαφή και να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού.

Σύμφωνα με τον όμιλο EHL, που δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης στη διαχείριση φιλοξενίας και στην καινοτομία, το 2021 θα δούμε νέες τεχνολογικές τάσεις να υιοθετούνται από τα εστιατόρια, οι οποίες αλλάζουν την παραδοσιακή εμπειρία της εστίασης. Οι επιχειρηματίες που θα επενδύσουν σε αυτές θα κερδίσουν και τη μερίδα του λέοντος. Όσοι δυστυχώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν θα μείνουν εκτός συναγωνισμού.

Delivery και online παραγγελίες

Μπορεί το εστιατόριο να είναι ταυτισμένο με την φυσική παρουσία των συνδαιτημόνων, όμως προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, αυτό το χαρακτηριστικό άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα εστιατόρια επιστράτευσαν τα διαδικτυακά συστήματα παραγγελίας και επένδυσαν στο delivery, προσφέροντας στους καταναλωτές υψηλής γαστρονομικής αξίας γεύματα στο σπίτι. Η τάση αυτή εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί ακόμη και όταν ανοίξουν τα εστιατόρια.

Αποφυγή πληρωμής με μετρητά

Ήδη από την επιβολή των capital controls στο μακρινό 2015, ο Έλληνας έγινε expert στις ανέπαφες συναλλαγές, είτε με την πιστωτική του κάρτα, είτε μέσω smartphone ή smartwatch. Κοινώς όπου μπορεί να αποφύγει την πληρωμή με μετρητά και την επαφή με άλλο ανθρώπινο χέρι που μπορεί να αποτελεί εστία μικροβίων θα το κάνει. Η πληρωμή με κάρτα θα γίνει ο κανόνας.

Άλλωστε, όπως επισημαίνεται και στην έρευνα του ομίλου EHL, οι ανέπαφες πληρωμές θα τριπλασιαστούν από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 6 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2024.

Ξεχάστε τον κλασικό κατάλογο μενού

Η παραγγελία ξεκινούσε τη στιγμή που και ο τελευταίος καλεσμένος έπαιρνε το μενού στα χέρια του. Ένα mini briefing ήταν αρκετό για να αρχίσει ο σερβιτόρος να σημειώνει τα πιάτα και στη συνέχεια να μεταφέρει τους καταλόγους στο διπλανό τραπέζι για να επιταχύνεται η διαδικασία παραγγελιοληψίας. Πλέον αρκεί ένας κωδικός QR τοποθετημένος πάνω στο τραπέζι, τον οποίο ο καταναλωτής σκανάρει με το τάμπλετ ή το κινητό του για να δει το μενού. Γρήγορο, εύκολο, ασφαλές.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία δεν απαιτεί τη λήψη εφαρμογής, έχει διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στα εστιατόρια στην ιχνηλάτηση επαφών που είναι πλέον υποχρεωτική σε πολλά μέρη του κόσμου, προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να καταφέρουν να ανοίξουν και πάλι.

Ηλεκτρονική κράτηση τραπεζιού

Ξεχάστε την τηλεφωνική κράτηση τραπεζιού. Η τεχνολογία πηγαίνει στο επόμενο επίπεδο, δίνοντας τη δυνατότητα στον χρήστη να κλείνει διαδικτυακά το τραπέζι της επιλογής του. Την ίδια ώρα, τα εστιατόρια με τη χρήση συστημάτων κράτησης, μπορούν να διαχειρίζονται καθίσματα, λίστες αναμονής, αφοσίωση πελατών και προτιμήσεις φαγητού, καθώς και να συλλέγουν σημαντικά δεδομένα πελατών, είτε για ιχνηλάτηση επαφών είτε για στατιστικά δεδομένα της αγοράς.

Τέλος στο Food Waste

Η μη συνετή διαχείριση των πρώτων υλών και η κακή οργάνωση μπορούν να οδηγήσουν σε αχρήστευση τεράστιας ποσότητας φαγητού, το οποίο θα καταλήξει άσκοπα στα σκουπίδια. Το κόστος είναι μεγάλο για την επιχείρηση, αλλά και για την κοινωνία, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή η τροφή θα μπορούσε να προσφερθεί σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και είναι αποκαρδιωτικά. Το food waste να κοστίζει στη βιομηχανία φιλοξενίας 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Παρατηρείται λοιπόν μια στροφή των επαγγελματιών του κλάδου στην αυτοματοποίηση της διαχείρισης αποθέματος, έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθούν, ανά πάσα ώρα και στιγμή, τα αποθέματα τροφίμων και ποτών, να προβλέπουν ποσότητες και να εκτελούν γρήγορα τις νέες παραγγελίες.

Τεχνολογία καθαρισμού αέρα

Αυτή η επένδυση θεωρείται must. Η υγιεινή και η καθαριότητα είναι τα πρώτα στοιχεία στα οποία θα εστιάσει ο καταναλωτής προτού κάνει κράτηση σε ένα εστιατόριο. Ο χώρος πρέπει να αποπνέει την αίσθηση φρεσκάδας, ο αέρας να ανανεώνεται διαρκώς και να γίνεται τακτικά απολύμανση.

Η αναβάθμιση των συστημάτων απολύμανσης μέσω διαφόρων τεχνολογιών καθαρισμού του αέρα αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο στο οποίο θα επικεντρωθεί η βιομηχανία εστίασης. Ο διπολικός ιονισμός που καθαρίζει τον αέρα και τις επιφάνειες σε εσωτερικούς χώρους εξουδετερώνοντας μολυσματικούς παράγοντες, έχει θετικά αποτελέσματα, ενώ θεωρείται τεχνολογία φιλική προς τον άνθρωπο.