Η εμβολιαστική διαφθορά υποσκάπτει τον αγώνα κατά της Covid

Η εμβολιαστική διαφθορά υποσκάπτει τον αγώνα κατά της Covid
Ξεκίνησαν στην Κόρινθο οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού , Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021. Στο Νοσοκομείο Κορίνθου , ξεκίνησαν σήμερα οι εμβολιασμοί ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού. Ο πρώτος που έκανε το εμβόλιο του COVID-19 στο Νοσοκομείο Κορίνθου ήταν ο διευθυντής κ. Γρηγόρης Καρπουζής μετά άλλοι γιατροί και προσωπικό του Νοσοκομείου που ήταν εγγεγραμμένοι στη λίστα. ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Του Muhammad Jawad Noon

Η εξάπλωση του εμβολίου κατά του κορονοϊού αποκάλυψε βαθιά ριζωμένες ανισότητες σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο The Lancet νωρίτερα φέτος, οι οικονομίες υψηλού εισοδήματος με περίπου το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν εξασφαλίσει πάνω από το 70% των δόσεων των πέντε κύριων εμβολίων κατά του κορονοϊού για το 2021.

Όμως, η συσσώρευση των εμβολίων από τις πλούσιες χώρες δεν είναι το μόνο πρόβλημα που εμποδίζει τη διανομή και την ισότητα των εμβολίων. Η διαφθορά των εμβολίων στον Παγκόσμιο Νότο τροφοδοτεί περαιτέρω την ανισότητα των εμβολίων, βαθαίνοντας τη διεθνή κρίση στον τομέα της υγείας.

Στο παρελθόν, η διαφθορά έχει συνδεθεί με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία, αν και τα αξιόπιστα στοιχεία είναι ελάχιστα. Μια ανάλυση 64 χωρών που δημοσιεύθηκε στο Journal of Economics and Finance υποδηλώνει ότι η διαφθορά αποσπά κεφάλαια από τις αναγκαίες επενδύσεις σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης.

Μια οικονομετρική ανάλυση δεδομένων από 80 δήμους στις Φιλιππίνες αποκαλύπτει ότι η διαφθορά έχει ισχυρή αρνητική συσχέτιση με τα ποσοστά εμβολιασμού και θετική συσχέτιση με την καθυστέρηση εμβολιασμού στα νεογέννητα. Ομοίως, μια ανάλυση πολλών χωρών από την Αφρική υποθέτει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της διαφθοράς και της καθυστέρησης στην εισαγωγή νέων εμβολίων.

Ένα κύμα σκανδάλων διαφθοράς στα εμβόλια έχει κλονίσει την παγκόσμια διάθεση των εμβολίων κατά του COVID-19. Σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, πολιτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν καταχραστεί την εξουσία τους για να προσπεράσουν στην …ουρά των εμβολίων. Για παράδειγμα, η πολιτική ελίτ του Περού έλαβε το εμβόλιο κάποιους μήνες πριν από την πανεθνική κυκλοφορία του εμβολίου.

Επιπλέον, οι πολιτικοί φέρονται να προσφέρουν δωροδοκίες για το εμβόλιο προκειμένου να δελεάσουν τους πολίτες να τους ψηφίσουν. Στο Λίβανο, πολιτικοί ηγέτες έχουν οργανώσει ιδιωτικές εκστρατείες εμβολιασμού για τους ψηφοφόρους τους, για να βοηθήσουν στην εκλογή τους.

Έχουν επίσης εμφανιστεί αναφορές για λαθρεμπόριο εμβολίων. Οι βοηθοί ασφαλείας του προέδρου των Φιλιππίνων εμβολιάστηκαν με λαθραία εμβόλια για τον κορονοϊό, επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, κάνοντας λόγο για «δικαιολογημένη απόφαση». 

Επιπλέον, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κλοπής εμβολίων από άτομα σε θέσεις ευθύνης. Στην Ινδονησία, ένας γιατρός των φυλακών και τρία άλλα άτομα κατηγορήθηκαν ότι έκλεψαν περισσότερες από 1.000 δόσεις εμβολίων που προορίζονταν για τους κρατούμενους των φυλακών και τις πούλησαν για περίπου 17 δολάρια την καθεμία.

Μια τέτοια διαφθορά δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη δραστηριότητα της μαύρης αγοράς. Νωρίτερα φέτος, η Kaspersky ανέφερε ότι τα εμβόλια της Pfizer-BioNTech, της Moderna και της Oxford-AstraZeneca πωλούνταν στο dark web, με τιμές που κυμαίνονταν από 250 έως 1.200 δολάρια ανά δόση. Η μεξικανική αστυνομία αποκάλυψε τον Απρίλιο μια κλινική που έκανε σε 80 άτομα ενέσεις που περιείχαν αποσταγμένο νερό για 1.000 δολάρια το καθένα.

Είναι ανησυχητικό ότι πωλούνται επίσης πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Στη Ζιμπάμπουε, μια νοσοκόμα ήρθε σε συνεννόηση με έναν ελεγκτή παρασίτων για να τα πουλήσει για 25 έως 50 δολάρια το καθένα.

Αυτές οι κατάπτυστες πρακτικές είναι παραλυτικές για την παγκόσμια υγειονομική προσπάθεια και συμβάλλουν στο χάσμα των εμβολίων. Η διαφθορά αυτή παραβιάζει τα πρωτόκολλα του ΠΟΥ που έχουν αναπτυχθεί για να διασφαλιστεί ότι εκείνοι που χρειάζονται περισσότερο τα εμβόλια θα τα πάρουν πρώτοι.

Υπονομεύει επίσης την εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς. Η δυσπιστία προς τους θεσμούς μπορεί να μεταφραστεί σε διστακτικότητα στα εμβόλια και μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης, διευρύνοντας περαιτέρω το χάσμα των εμβολίων. Επιπλέον, η αυξανόμενη ζήτηση για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και παράνομα αποκτηθέντα εμβόλια μπορεί να πυροδοτήσει έναν φαύλο κύκλο ανισότητας και διαφθοράς στα εμβόλια. 

Ίσως ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα άτομα που συμμετέχουν στη διαφθορά των εμβολίων μπορεί να μετατραπούν σε φορείς του ιού. Αυτό έχει επιζήμιες συνέπειες για τις προσπάθειες αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού, ιδίως σε περιοχές, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, που σχεδιάζουν να ομαλοποιήσουν τα διασυνοριακά ταξίδια με τη χρήση διαβατηρίων εμβολίων.

Η παγκόσμια σύμπραξη είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη αυτής της διαφθοράς. Ταυτόχρονα, οι τοπικές κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι πληροφοριοδότες μπορούν να συνεργαστούν για να πατάξουν τις μαύρες αγορές.

Όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης θα πρέπει να εργαστούν ενεργά για την ενίσχυση των διαδικασιών εποπτείας και λογοδοσίας. Θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν συστήματα εντοπισμού εμβολίων και πιστοποίησης ταυτότητας με τη χρήση κωδικών QR και blockchain. Επιπλέον, θα πρέπει να ξεκινήσουν δημόσιες εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα και τις νομικές συνέπειες της διαφθοράς.

Η ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια είναι υψίστης σημασίας για τον επιτυχή περιορισμό της πανδημίας. Για να παραθέσουμε μια φράση από τον ποιητή-φιλόσοφο Allama Sir Muhammad Iqbal: «Η ενότητα της σκέψης χωρίς την ενότητα της δράσης είναι ατελής».