Η ενεργειακή κρίση στρέφει ακόμα και τις χώρες των «μηδενικών εκπομπών» στον άνθρακα

Η ενεργειακή κρίση στρέφει ακόμα και τις χώρες των «μηδενικών εκπομπών» στον άνθρακα
2021-10-18 10:26:24 The Onyx Power Plant on the Maasvlakte. This is a coal-fired power station. Onyx has announced that it wants to close, but needs a subsidy from the government for that.anp/hollandse Hoogte/lex van lieshout (Photo by lex van lieshout fotografie / ANP MAG / ANP via AFP) Photo: AFP

του Eamon Barrett

Ενώ η Ευρώπη παρακολουθεί την αυξανόμενη τιμή του φυσικού αερίου, λίγη προσοχή δίνεται στο αυξανόμενο κόστος του άνθρακα – ακόμα και αν απειλεί να προκαλέσει διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη την Ασία, διαταράσσοντας το σκέλος της παραγωγής των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και εν τέλει αυξάνοντας το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως.

Το Σάββατο, ο άνθρακας Newcastle – ένας δείκτης για την Ασία – κόστιζε 203 δολάρια ο τόνος, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Στη συνέχεια, την Τρίτη, η τιμή του άνθρακα στο δείκτη αναφοράς AP12 – που καλύπτει τη βορειοδυτική Ευρώπη – ξεπέρασε τα 275 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 63% σε σχέση με τις τελευταίες τέσσερεις εβδομάδες και έφθασε σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.

Η κορύφωση του κόστους του άνθρακα είναι, εν μέρει, ένα φυσικό επακόλουθο της αύξησης της τιμής όλης της ενέργειας καθώς οι χώρες, απελπισμένες για καύσιμα, ρίχνονται στις αγορές για να πάρουν ό,τι μπορούν. Αυτή η αύξηση των τιμών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια άνοδο της ζήτησης μετά την πανδημία σε συνδυασμό με μια αναστολή της προσφοράς κατά τη διάρκεια των lockdown.

Ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο, στα βάθη μιας ενεργειακής κρίσης, τερμάτισε ένα δίμηνο σερί χωρίς χρήση άνθρακα τον περασμένο μήνα για να εξασφαλίσει την παροχή ρεύματος για τα σπίτια. Αλλά στην Ασία, ο άνθρακας παραμένει η κορυφαία επιλογή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως η ξαφνική αύξηση των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή από ό,τι στην Ευρώπη.

Το Reuters αναφέρει ότι στην Ινδία πάνω από τα μισά από τα 135 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της χώρας με καύση άνθρακα έχουν αρκετό απόθεμα καυσίμου για να διαρκέσουν μόλις τρεις ημέρες, απειλώντας να προκαλέσουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο άνθρακας παράγει το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία και η χώρα παράγει κανονικά τα τρία τέταρτα των δικών της αναγκών, αλλά η εγχώρια παραγωγή μειώθηκε φέτος λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που έχουν πλημμυρίσει τα ορυχεία και τους δρόμους μεταφοράς.

Εν τω μεταξύ, το αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών άνθρακα έχει αποθαρρύνει τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από το να αγοράζουν από το εξωτερικό. Τον Αύγουστο, οι εισαγωγές άνθρακα της Ινδίας μειώθηκαν κατά 30%, καθώς το κόστος του σκαρφάλωσε 40% σε υψηλά όλων των εποχών – ενισχυμένο από την αυξανόμενη ζήτηση από τον αντίπαλο και γείτονα της Ινδίας στα βορειοανατολικά.

Όπως και στην Ινδία, η εγχώρια παραγωγή άνθρακα της Κίνας έχει μειωθεί. Στο πλαίσιο της ώθησης του Πεκίνου για τη δημιουργία μιας καθαρής οικονομίας μηδενικού άνθρακα έως το 2060 – καθώς και μιας προηγούμενης κυβερνητικής εντολής για την εξάλειψη της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στον τομέα – οι αξιωματούχοι έχουν δώσει εντολή στους παραγωγούς άνθρακα να τερματίσουν τις εργασίες τους.