Η ένταση στη Μέση Ανατολή ταρακουνάει το πετρέλαιο

Η ένταση στη Μέση Ανατολή ταρακουνάει το πετρέλαιο

Ύστερα από τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν μεγάλες διακυμάνσεις τη Δευτέρα, αφότου η Σαουδική Αραβία και κάποιοι εκ των συμμάχων της διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Ιράν.

Η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή έστειλε τις τιμές του αργού σε τροχιά ανόδου 3%, προτού αυτές πέσουν πάλι στα 37 δολάρια το βαρέλι.

Η εκτέλεση ενός εξέχοντος Σιίτη κληρικού το περασμένο Σάββατο από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας οδήγησε σε νέο γύρο έντασης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, επιβαρύνοντας την ήδη φλεγόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αυτός ο πόλεμος λέξεων μεταξύ των δύο κρατών θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις τιμές πετρελαίου. Και οι δύο χώρες είναι βασικοί παραγωγοί πετρελαίου, και ιδρυτικά μέλη του ΟΠΕΚ.

Γενικά, οι τιμές του πετρελαίου τείνουν να αυξάνονται όταν αυξάνονται και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, επειδή η αγορά ανησυχεί για τυχόν συνέπειες που η όξυνση μπορεί να έχει στην προσφορά πετρελαίου.

Αυτό συνέβη και τη Δευτέρα, καθώς το αργό κινήθηκε για λίγο πάνω από τα 38 δολάρια το βαρέλι.

Απ’ την άλλη, πάντως, αυτή η όξυνση των σχέσεων ίσως καταλήξει να έχει την αντίθετη επίδραση, ωθώντας τις τιμές ακόμα χαμηλότερα μακροπρόθεσμα. Ο λόγος; Ίσως πλέον να είναι εξαιρετικά δύσκολο η Σαουδική Αραβία και το Ιράν να εργαστούν από κοινού για να υποστηρίξουν τις τιμές.

Το πιθανότερο είναι και οι δύο χώρες να συνεχίσουν να αντλούν πετρέλαιο με εντατικούς ρυθμούς, συμβάλλοντας έτσι στην περίσσεια προσφοράς που έχει κρατήσει τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες.

Μόνο το 2015, οι τιμές πετρελαίου μειώθηκαν κατά 35%, σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το Ιράν, δίχως πλέον το βάρος των κυρώσεων, είναι έτοιμο να αυξήσει την παραγωγή του έως και κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2016.

Αυτά είναι άσχημα νέα για τη Σαουδική Αραβία, η οποία αγωνίζεται να διατηρήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, με τεράστιο κόστος για την οικονομία της.