Η εντολή για επιστροφή στο γραφείο «δε θα λειτουργήσει ποτέ», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Salesforce, Marc Benioff

Η εντολή για επιστροφή στο γραφείο «δε θα λειτουργήσει ποτέ», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Salesforce, Marc Benioff
Young unrecognizable woman sitting outdoors on grass with laptop, typing, surfing internet, preparing for exams. Technology, communication, education and remote working concept, copy space Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

της Jane Thier

Στη συνεχιζόμενη συζήτηση για την επιστροφή στο γραφείο, ο συν-διευθύνων σύμβουλος της Salesforce, Marc Benioff, υποστηρίζει την απομακρυσμένη εργασία.

«Η εντολή για επιστροφή στο γραφείο δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει», είπε στην εκδήλωση World Tour της Salesforce στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Yahoo Finance.

Η θέση του απηχεί την πάγια πολιτική της Salesforce που επιτρέπει στους υπαλλήλους να αποφασίζουν πού θέλουν να εργαστούν. Αυτός και ο συν-διευθύνων σύμβουλος Bret Taylor θεωρούν την ευελιξία της εταιρείας τους εργαλείο στρατολόγησης. Τα κορυφαία ταλέντα μπορούν να δουλέψουν από οπουδήποτε, είπε ο Taylor τον περασμένο μήνα, αρκεί οι ομάδες να βρίσκονται στην ίδια ζώνη ώρας.

Φυσικά, το Slack, ένα τμήμα της Salesforce, επωφελείται από εργαζόμενους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα επικοινωνίας ενώ εργάζονται από το σπίτι. Θα κυκλοφορήσει μια σειρά ενημερώσεων για την καλύτερη προώθηση της μακροπρόθεσμης απομακρυσμένης εργασίας, όπως η κοινή χρήση οθόνης και οι βελτιωμένες βιντεοκλήσεις, φέρεται να είπαν στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση οι Benioff και Taylor.

Αυτά τα σχόλια γίνονται καθώς πολλά στελέχη, όπως ο Elon Musk, εντείνουν τις πιέσεις τους για την επιστροφή στο γραφείο παρά τη συνεχή αντίσταση από μεγάλα τμήματα του εργατικού τους δυναμικού.

«Η εξ αποστάσεως εργασία δεν είναι πλέον αποδεκτή», έγραψε ο Musk σε ένα email στους υπαλλήλους που διέρρευσε νωρίτερα αυτό το μήνα. «Όποιος θέλει να εργάζεται με απομακρυσμένη εργασία πρέπει να βρίσκεται στο γραφείο για τουλάχιστον (και εννοώ *κατ’ ελάχιστο*) 40 ώρες την εβδομάδα ή να αποχωρήσει από την Tesla».

Πολλοί στη Wall Street παίρνουν την ίδια θέση. Ο Jamie Dimon και ο David Solomon, διευθύνοντες σύμβουλοι της JPMorgan Chase και της Goldman Sachs, αντίστοιχα, έχουν καταστήσει σαφείς τις προθέσεις τους να επιστρέψουν σε ένα πλήρως δια ζώσης μοντέλο εργασίας.

Η απομακρυσμένη εργασία «δε λειτουργεί για ανθρώπους που θέλουν να λύσουν προβλήματα, δε λειτουργεί για την εταιρική κουλτούρα, δε λειτουργεί για τη δημιουργία ιδεών», είπε ο Dimon πέρυσι, αν και αναγνώρισε ότι η γνώμη του δεν ήταν δημοφιλής. «Δεχόμαστε αντιδράσεις εσωτερικά για την επιστροφή στο γραφείο. Αλλά έτσι είναι η ζωή».

Δεν είναι μόνο οι υπάλληλοι του Dimon και ο Benioff που διεξάγουν πόλεμο ενάντια στις εντολές για επιστροφή στο γραφείο. Αντίθετη στάση κρατούν και άλλα στελέχη. «Η εξ αποστάσεως εργασία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και την παραγωγικότητα των ομάδων», δήλωσε στο Fortune ο Paul McKinlay, επικεφαλής συντονισμού εξ αποστάσεως εργασίας για την εταιρεία εκτύπωσης Cimpress.

Πηγή: Fortune.com