Η “επανάσταση” στους Βρετανούς Εργατικούς, ολοκληρώθηκε

Η “επανάσταση” στους Βρετανούς Εργατικούς, ολοκληρώθηκε
The new leader of Britain's opposition Labour Party Jeremy Corbyn waves after making his inaugural speech at the Queen Elizabeth Centre in central London, September 12, 2015. Avowed socialist and Karl Marx admirer Jeremy Corbyn was elected leader of Britain's opposition Labour party on Saturday, a result that may make a British EU exit more likely and which senior figures have said would leave their party unelectable. REUTERS/Stefan Wermuth - RTSQTI

Ο ριζοσπάστης ευρωσκεπτικιστής Τζέρεμι Κόρμπιν κέρδισε την αρχηγία στο κόμμα των Εργατικών.

Ο ριζοσπάστης Τζέρεμι Κόρμπιν εξελέγη στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, μια νίκη που επιβεβαιώνει την εκπληκτική άνοδο αυτού του ευρωσκεπτικιστή, σφοδρού επικριτή των πολιτικών λιτότητας, και προμηνύει αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο Κόρμπιν, 66 ετών, κέρδισε την μάχη για την ηγεσία κερδίζοντας το 59,5% των ψήφων έναντι των τριών αντιπάλων του Άντι Μπέρμαν, Ιβέτ Κούπερ και Λιζ Κένταλ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες Σάββατο από το Λονδίνο στη διάρκεια ενός έκτακτου συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η νίκη του Κόρμπιν μοιάζει με μια μικρή επανάσταση στο εσωτερικό των Εργατικών, οι οποίοι μέχρι πρότινος ακολουθούσαν το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο του πρώην ηγέτη τους και πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Γεγονός είναι ότι το κόμμα δεν είχε έναν τόσο αριστερό ηγέτη εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προκάλεσε τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών του, οι οποίοι φορώντας το κόκκινο μπλουζάκι της προεκλογικής του εκστρατείας φώναζαν «Τζεζ, τα καταφέραμε!».

Στην ομιλία που εκφώνησε μετά την εκλογή του ο Κόρμπιν, εστιάζοντας την προσοχή του στα θέματα εσωτερικής πολιτικής, κατήγγειλε «τις ανισότητες που έφθασαν σε δυσθεώρητα ύψη» και «ένα άδικο σύστημα κοινωνικής προστασίας».

Επίσης κάλεσε τη συντηρητική κυβέρνηση να δείξει μεγαλύτερη «συμπόνια» προς τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη και ανακοίνωσε πως θα λάβει μέρος στη διαδήλωση που θα πραγματοποιήθηκε υπέρ των προσφύγων στο Λονδίνο.

Η εκστρατεία για τις εκλογές αυτές «έδειξε πως το κόμμα και το κίνημά μας, παθιασμένο, δημοκρατικό, ποικιλόμορφο, ήταν ενωμένο και αποφασισμένο στην αναζήτησή μας μιας καλύτερης και δίκαιης κοινωνίας για όλους», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και θα αλλάξουν», υποσχέθηκε ο Κόρμπιν.

Η εκλογή του προκάλεσε αμέσως ενθουσιώδεις αντιδράσεις από πολλά αριστερά κόμματα στην Ευρώπη. Στην Ισπανία ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής του Podemos, χαιρέτισε το «βήμα εμπρός προς την αλλαγή στην Ευρώπη».

Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε «την ιστορική εκλογή του Τζέρεμι Κόμρπιν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος», ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι ελπίζει πως «ο Κόρμπιν θα γίνει μια πηγή φωτός για την υπόλοιπη Ευρώπη».

Στη Γαλλία το Αριστερό Κόμμα «εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογή του Κόρμπιν», βλέποντας σε αυτή «την επιστροφή της πραγματικής αριστεράς στη χώρα της Θάτσερ και του Μπλερ».

«Είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι έχει αρχίσει να γυρίζει ο τροχός της Ιστορίας», τόνισε το γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα περιορίστηκε να καλωσορίσει τον Κόρμπιν.

Πάντως η νίκη του φαίνεται ότι θα προκαλέσει αναταραχή στο εσωτερικό των Εργατικών, οι οποίοι εξέρχονται διχασμένοι από τις εκλογές αυτές, και βλέπουν ότι τίθεται σε κίνδυνο η νίκη τους στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2020, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Δεν κερδίζεις με ένα πρόγραμμα πιο αριστερό από την αριστερά», σχολίασε τον Αύγουστο ο Μπλερ.

Εξάλλου πολλοί από τους σκιώδεις υπουργούς του Εργατικού Κόμματος ανακοίνωσαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογής του ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τον Κόρμπιν.

Επιθέσεις δέχεται και από τη δεξιά, αν και οι παρατηρητές εκτιμούν ότι η εκλογή του Κόρμπιν είναι μια ευκαιρία για τους Συντηρητικούς να προσελκύσουν τους κεντρώους που έχουν θορυβηθεί από τον ριζοσπαστικό λόγο του.

«Οι Εργατικοί αποτελούν πλέον έναν σοβαρό κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια και για την καλή υγεία της οικονομίας μας», σχολίασε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον, αναφερόμενος στην επιθυμία του Κόρμπιν να παροπλίσει τα βρετανικά, πυρηνικά υποβρύχια Trident.