Οι επαγγελματίες ζητούν μείωση φόρων σε προϊόντα και υπηρεσίες

Οι επαγγελματίες ζητούν μείωση φόρων σε προϊόντα και υπηρεσίες
Ìßá õðÜëëçëïò ðñáôçñßïõ ãåìßæåé ìå âåíæßíç Ýíá ðëáóôéêü äï÷åßï óôçí ÁèÞíá, ôçí Ôñßôç 11 Ïêôùâñßïõ 2011. Ïé åñãáæüìåíïé áðåñãïýí êáôÜ ôïõ íïìïó÷åäßïõ ãéá ôï åíéáßï ìéóèïëüãéï. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÊÇÓ ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÉÄÇÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο επίκεντρο η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα από 24% στο 13% και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% - Τι ζητούν οι επιχειρηματίες της ho.re.ca.

Συνασπίζονται οι επαγγελματίες προκειμένου να πετύχουν μείωση φόρων σε προϊόντα και υπηρεσίες και να διατηρήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους.

Με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) πρότεινε σειρά μέτρων εντός δημοσιονομικών πλαισίων, όπως σημειώνει ενώ επτά ακόμη φορείς ζήτησαν μειώσεις φόρων.

Είναι επιτακτική ανάγκη η μείωση του κόστους των καυσίμων, καθώς μόνο η καταβολή επιδομάτων δεν είναι αρκετή για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με το ΒΕΑ. Ειδικότερα, ζήτησε μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα από 24% στο 13%, καθώς και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 0,7 ευρώ/λίτρο σε 0,5 ευρώ/λίτρο.

Το ΒΕΑ εκτιμά ότι η μείωση της τιμής των καυσίμων θα αύξανε την κατανάλωση, θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων και θα περιόριζε τις τυχόν απώλειες εσόδων που θα προέκυπταν από την οποιαδήποτε μείωση των φόρων.

Εντωμεταξύ επτά επιχειρηματικοί φορείς από το χώρο της ho.re.ca. δημιούργησαν τη Συμμαχία «Στηρίζω HORECA» πιέζοντας για μειώσεις φόρων. Στην ομάδα συμμετέχουν: Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA, Ένωση Bartenders Ελλάδος και θεσμός Athens Bar Show. Κατέθεσαν πρόταση με βάση την οποία ζητούν:

  1. Επαναφορά – μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% – όπως ίσχυε  μέχρι το 2015 – ή αλλιώς εναρμόνισή του με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ διαμονής στην Κύπρο ανέρχεται σε 9%, στην Πορτογαλία στο 6%, στην Ισπανία σε 10%, στην Ιταλία σε 10% και στην Τουρκία σε 8%.
  2. Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% ώστε, μεταξύ άλλων, να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος που προκαλείται κυρίως από την υπέρμετρη αύξηση των τιμών ενέργειας.
  3. Προσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών στον μέσο όρο της ΕΕ, προσεγγίζοντας αναλογικότερα τη σχέση της φορολόγησης με το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, καθώς και ως απάντηση α) στο κύμα ανατιμήσεων και β) στη φοροδιαφυγή και το παράνομο εμπόριο που ενισχύεται από την υψηλή φορολογία. Σήμερα, ο συντελεστής ΕΦΚ είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε. σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα.
  4. Παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έναντι των επιπτώσεων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας π.χ. παράταση στην εξόφληση των επιστρεπτέων προκαταβολών για ένα εξάμηνο και επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τα καταστήματα εστίασης για το εξάμηνο 11-2021 έως 4-2022 με κλίμακα αναλόγως πτώσης τζίρου σε σχέση με το 2019-2020.
  5. Άμεση έκδοση των προσκλήσεων για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν ήδη εξαγγελθεί και στοχεύουν στην προσαρμογή των επιχειρήσεών μας στις απαιτήσεις της νέας περιβαλλοντικής νομοθεσίας (πρόγραμμα «Εξοικονομώ» κ.λπ.).
  6. Εξυγίανση του ανταγωνισμού στη διαμονή. Υιοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες σε σχέση με τη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης και πρόβλεψη υποχρεώσεων ανάλογων με αυτές που ισχύουν για τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα. Εντοπισμός των παράνομων καταλυμάτων και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.